Beredningar och råd
För att öka det demokratiska inflytandet i nämnder finns ett antal råd och beredningar för dialog med olika grupper och organisationer i samhället.
Beredningen för omvärldsanalys och långsiktig planering
Beredningen för hållbarhet och hälsa
Regionstyrelsens beredning för personal- och kompetensförsörjning
Behovsstyrningsberedningar
Beredningarna för brukardialog har till uppgift att genom dialog med medborgare och brukare bidra med underlag till behovsanalyser och uppdrag. Beredningarnas kunskaper kring befolkningens behov och erfarenheter av hälso- och sjukvården utgör ett viktigt inslag i behovsstyrningen.
Respektive beredning leds av en ordförande och en vice ordförande.
Beredningen för näringsliv och kompetensförsörjning/utbildning
Beredningen har 11 ledamöter. Ordförande och vice ordförande ska vara ledamöter eller ersättare i regionutvecklingsnämnden. Beredningen har som uppgift att öka kunskapen om och bereda frågor kopplade till områdena:
- Tillväxt, innovation och näringslivsutveckling, inklusive besöksnäring.
- Regional platsmarknadsföring.
- Kompetensförsörjningen i Östergötland.
Beredningen för kultur och friluftsliv
Beredningen har 11 ledamöter. Ordförande och vice ordförande ska vara ledamöter eller ersättare i regionutvecklingsnämnden. Beredningen har som uppgift att öka kunskapen om och bereda frågor kopplat till det regionala uppdraget för kultur och friluftsliv. Beredningen ska särskilt följa:
- arbetet med och genomförande av kulturplanen
- strategisk utveckling av Östgötaleden.
Region Östergötlands råd i frågor om funktionsnedsättning
Region Östergötlands råd i frågor om funktionsnedsättning är ett samarbetsorgan mellan funktionshindersorganisationerna i länet och Region Östergötland. Rådet arbetar med övergripande funktionshinderspolitiska frågor och andra frågor som till exempel berör tillgänglighet, inom regionens olika ansvarsområden. Ärenden om enskilda personer behandlas inte inom rådet.
Region Östergötlands pensionärsråd
Region Östergötlands Pensionärsråd är ett samrådsorgan mellan Pensionärsorganisationer och regionens folkvalda. Rådet fungerar som mötesplats för information och diskussion kring aktuella frågor som rör hälso- och sjukvård. Parterna arbetar gemensamt och i sina egna organisationer med att sprida kunskap och information samt skapa kanaler för att lyfta frågor av betydelse i dialogen mellan medborgare och politiker.
Region Östergötlands representation i pensionärsrådet utgörs av fem ledamöter och fem ersättare. Därutöver ingår åtta ledamöter och åtta ersättare från pensionärsorganisationerna.
Regionens arvodeskommitté
Regionens arvodeskommitté bereder frågor som rör de förtroendevaldas arvoden och andra ersättningar. Kommittén är i regel vilande under merparten av mandatperioden.
Senast uppdaterad