Klimat och energi
Att ta ansvar för klimatet är prioriterat i Region Östergötlands hållbarhetsarbete.
Övergripande mål
- Vi är klimat- och resurssmarta. Vårt mål är att komma så nära noll som möjligt för de direkta utsläppen och att minska det totala klimatavtrycket. De främsta klimatutmaningarna vi ser idag är materialanvändning i hälso- och sjukvården, energi, transporter och byggnation. Dessa utmaningar kräver såväl innovativa lösningar som systematiska arbetssätt och ett brett engagemang i hela organisationen.
- Vi är energieffektiva och fossiloberoende. Vi arbetar med energieffektivisering i eget fastighetsbestånd, vid inköp och drift av energikrävande utrustning samt att ställa om till förnybara energislag. I samverkan med länsstyrelsen i Östergötland driver vi arbetet med Östergötlands energi- och klimatstrategi
- Vi ställer om till cirkulära flöden. Det gör vi genom att arbeta med de utmaningar som finns kring materialflöden i hälso- och sjukvården och förbättra avfallshanteringen samt förutsättningarna för återbruk och återvinning av byggmaterial, möbler och utrustning.
Cirkulär materialanvändning
Varje år gör Region Östergötland upphandlingar till ett värde av sex miljarder kronor och vi har cirka 1 500 avtal att hålla ordning på.
Hållbara inköp innebär att de produkter och tjänster som upphandlas och köps in ska uppfylla kriterier för hållbarhet. Det vill säga, de ska vara kvalitetsmässigt och ekonomiskt hållbara samtidigt som de är producerade under förhållanden som inte kränker mänskliga rättigheter och fria från miljö- eller hälsoskadliga ämnen.
Inköp hänger ihop med avfall på det sättet att det vi köper in förr eller senare blir till någon form av avfall som ska hanteras. Vi kan påverka både innehållet och mängden avfall genom krav i upphandling. Genom rätt hantering kan också mycket av det vi slänger omvandlas till nya resurser.
Region Östergötland arbetar utifrån en strategi och särskilda kriterier för att ställa och följa upp hållbarhetskrav i upphandling. I ett samarbete med andra regioner utvecklar vi krav och metoder, genomför revisioner och ökar trycket på våra leverantörer. Vi kan påverka både innehållet och mängden avfall genom krav i upphandling.
Region Östergötlands mål är att material och resurser ska användas effektivare och att mängden avfall per vårdtillfälle ska minska. I klimatfärdplanen finns flera delmål som berör områdena inköp och avfallshantering.
Resor och transporter
Inom Region Östergötland och inom länet sker många transporter av människor och gods. Region Östergötlands målsättning inom området resor och transporter är att öka arbetspendling med gång, cykel och kollektivtrafik och att ha effektiva och hållbara tjänsteresor och transporter. Det finns en drivmedelsstrategi som syftar till att fasa ut fossila bränslen, där förstahandsvalet är biogas och el. I riktlinjer för resor i tjänsten tydliggörs att egen bil i tjänsten och flygresor är färdsätt som ska undvikas så långt det går. Därför har Region Östergötland en avgift för dessa resor som kallas intern klimatkompensation. Pengar som kommer in går sedan till klimatåtgärder såsom elcyklar och kollektivtrafikkort.
Östgötatrafiken, som ägs av Region Östergötland, arbetar aktivt för en fossilfri fordonsflotta. Sedan sommaren 2019 kör alla bussar, spårvagnar, tåg och båtar på förnybara bränslen.
Klimatfärdplan
I klimatfärdplanen presenteras Region Östergötlands interna klimatarbete åren 2023-2025.
Klimatfärdplanen redogör för hur målet om klimatneutral verksamhet kan nås för de direkta klimatutsläppen, men fastställer även delmål för att fortsatt minska den indirekta klimatpåverkan, via exempelvis upphandling och materialanvändning. Klimatfärdplanen innehåller mål för ökad klimathänsyn inom till exempel byggnation, material i vården, tjänsteresor, möbelhantering och IT.
Region Östergötlands klimatfärdplan (ledsys.lio.se) Länk till annan webbplats.
Energikontoret
Energikontoret är en del av Region Östergötland och har som uppdrag att stimulera till mer handlingskraft för en smartare energianvändning i Östergötland.
Energikontorets webbplats (energikontoretostergotland.se) Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad