Forskarservice och infrastruktur
Region Östergötland och Linköpings universitet bedriver framgångsrika samarbeten inom forskning och utveckling för att stödja en kvalificerad hälso- och sjukvård. Som hjälp till våra forskare finns en forskningsinfrastruktur med tillgång till olika resurser.
Resurser för forskare
Medicinska biblioteket i Region Östergötland
Medicinska biblioteket ger service till medarbetare i regionen, forskare och studenter inom medicin, vård och folkhälsa. Det finns två bemannade medicinska bibliotekslokaler, en på Motala lasarett och en i ViN-gården på Vrinnevisjukhuset.
Medicinska biblioteket (vardgivare.regionostergotland.se) Länk till annan webbplats.
Linköpings universitetsbibliotek och medicinska biblioteket på Campus US
Linköpings universitetsbibliotek är en viktig informationsresurs i första hand för vetenskaplig forskning och högre studier, men det är även ett offentligt bibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket finns på universitetets samtliga campus. Medicinska biblioteket på Campus US har fokus på medicin, vård och folkhälsa och erbjuder tjänster anpassade för utbildningar och forskning vid Medicinska fakulteten.
Linköpings universitetsbibliotek Länk till annan webbplats.
Medicinska biblioteket på Campus US Länk till annan webbplats.
Forskningsstrategiska enheten i Region Östergötland (FSE)
Forskningsstrategiska enheten arbetar med att stärka och stödja forskningen i Region Östergötland, samt ger strategiskt och operativt stöd till regionledningen i forskningsrelaterade frågor, till exempel genom utredningar och olika uppdrag.
Enheten ansvarar för att förvalta och strategiskt utveckla förutsättningar för konkurrenskraftig forskning i Region Östergötland, och till viss del i hela Sydöstra sjukvårdsregionen, genom att bland annat ansvara för utlysning av forskningsmedel, analys av universitetssjukvård och forskningsanalys.
Kansliet för kliniska studier vid Forskningsstrategiska enheten arbetar med samverkan, rådgivning och utbildning inom kliniska studier, samt granskning och förhandling av budgetar och avtal för studier och prövningar.
Forum Östergötland
Forum Östergötland erbjuder stöd, rådgivning, nätverk och utbildningar för att fler forskare och företag ska kunna genomföra kliniska translationella studier med hög kvalitet, gällande exempelvis dataanalys/statistikrådgivning, eCRF (elektronisk datahantering), monitorering, provtagning och att ta emot forskningspersoner.
Forum Östergötland (liu.se) Länk till annan webbplats.
Kliniska forskningsenheten Forum Östergötland
Kliniska forskningsenheten Forum Östergötland stödjer kliniker med uppstartsarbete och praktiskt genomförande av akademiska och sponsorinitierade kliniska studier.
Kliniska forskningsenheten Forum Östergötland (liu.se) Länk till annan webbplats.
Forum Sydost
Forum Sydost är en samverkan mellan Region Östergötland, Region Jönköpings län och Region Kalmar län. En regional nod för samordning av kliniska studier i Sydöstra sjukvårdsregionen och ingår i det nationella samarbetet Kliniska Studier Sverige.
Forum Sydost (kliniskastudier.se) Länk till annan webbplats.
Kliniska Studier Sverige (kliniskastudier.se) Länk till annan webbplats.
East Sweden MedTech (ESMT)
East Sweden MedTech är en gemensam satsning av Region Östergötland och Linköpings universitet, som även samverkar med Region Kalmar län, Region Jönköpings län och näringslivet. ESMT kartlägger och identifierar behov tillsammans med hälso- och sjukvården och matchar sedan dem med innovationer och forskning.
Eastswedenmedtech.se Länk till annan webbplats.
Core facility - COREF
Core facility erbjuder utbildning, rådgivning, tillgång till specialiserade laboratorier, instrumentering, och kvalificerade specialiserade tjänster inom masspektrometri, flödescytometri och masscytometri, mikroskopi, molekylärbiologi, samt bioinformatik.
Core facility (liu.se) Länk till annan webbplats.
SciLifeLab-Linköping
SciLifeLab-Linköping är en lokal satsning inom Life Science området som ingår i den nationella forskningsinfrastrukturen SciLifeLab, vars uppdrag är att på utvalda platser erbjuda spjutspetsteknologier och expertis som service till det svenska forskarsamhället.
SciLifeLab (scilifelab.se) Länk till annan webbplats.
SciLifeLab Linköping (scilifelab.se) Länk till annan webbplats.
Följande enheter finns i Linköping:
AIDA Data Hub (scilifelab.se) Länk till annan webbplats.
Clinical Genomics Linköping (scilifelab.se) Länk till annan webbplats.
Chemical Biology Consortium Sweden, CBCS (scilifelab.se) Länk till annan webbplats.
National Bioinformatics Infrastructure, NBIS (scilifelab.se) Länk till annan webbplats.
Inom SciLifeLab finns även karriärprogram för yngre forskare exempelvis inom:
Data Driven Life Science, DDLS, fellows (liu.se) Länk till annan webbplats.
Wallenberg Centre for Molecular Medicine, WCMM, fellows (liu.se) Länk till annan webbplats.
Genomic Medicine Sweden (GMS)
Genomic Medicine Sweden är Sveriges nationella satsning inom genomik-baserad precisionsdiagnostik och precisionsmedicin, som erbjuder avancerad diagnostik i hela landet. Det finns genomiska medicincentrum i alla regioner med universitetssjukvård, som ansvarar för gensekvensering av patientprover, forskningssamarbeten och kliniska studier. I vår region finns GMC Sydöst som drivs i samarbete mellan Region Östergötland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Linköpings universitet
Genomiskt medicincentrum, GMC, Sydöst (genomicmedicine.se) Länk till annan webbplats.
Regionalt biobankscentrum
Regionalt biobankscentrum är ett kompetens- och servicecentrum för alla verksamheter inom Sydöstra sjukvårdsregionen berörda av biobankslagen.
Regionalt biobankscentrum (vardgivare.regionostergotland.se) Länk till annan webbplats.
Biobanksfaciliteten (BBF)
Biobanksfaciliteten organiserar hanteringen, säkerställer och garanterar kvaliteten av biobanksprov med tillhörande information för att stärka och underlätta forskning och utveckling.
Biobanksfaciliteten (liu.se) Länk till annan webbplats.
Centrum för biomedicinska resurser (CBR)
Centrum för biomedicinska resurser administrerar och sköter samtliga anläggningar för försöksdjur. CBR är behjälpliga i planering av studier, utformning av etikansökan och aktuella försök.
Centrum för biomedicinska resurser (liu.se) Länk till annan webbplats.
Databanken Swedish CArdioPulmonary bioImage Study - SCAPIS
Databanken SCAPIS är en kunskapsbank för forskning om hjärta, kärl och lungor på omkring 30 000 individer i Sverige. Östergötland är en av flera deltagande regioner.
Databanken Swedish CArdioPulmonary bioImage Study, SCAPIS (liu.se) Länk till annan webbplats.
Forskningspartner via Funktionsrätt Östergötland
Funktionsrätt Östergötland utbildar forskningspartners, informerar forskare om hur det går till att arbeta med forskningspartners, samt matchar forskare med forskningspartners.
Samverkan med patienter och närstående
Att arbeta med forskningspartner (funktionsratt-ostergotland.se) Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad
Länkar
Introduktionsfilm som ger en inblick i vad klinisk forskning är, varför den behövs, hur den utförs och vem som har nytta av klinisk forskning.