Internet-KBT kan minska hjärtrelaterad ångest
Bröstsmärta som inte beror på hjärtsjukdom är vanlig och leder till många akutbesök i vården. Internetbaserad KBT har effekt för att minska besvär av ångest och bröstsmärta, visar Magda Eriksson-Liebons avhandling.
Icke-kardiell bröstsmärta är smärta i bröstet som inte bedöms komma från hjärtat. Tillståndet ligger bakom ungefär hälften av alla besök på akutmottagningen där patienten söker för bröstsmärta.
– Patienter som lider av icke-kardiell bröstsmärta upplever ofta ångest kopplad till bröstsmärtan, även om ingen livshotande hjärtsjukdom har konstaterats. Ångesten leder till att många i patientgruppen undviker fysisk aktivitet och sociala situationer, vilket påverkar deras livskvalitet negativt, säger Magda Eriksson-Liebon.
I sin avhandling utvärderar hon kortsiktiga och långsiktiga effekter av ett internetbaserat KBT-program (iKBT) för psykisk ohälsa hos patienter med icke-kardiell bröstsmärta. Avhandlingen utforskar också patienternas erfarenheter av att delta i programmet och vårdpersonalens uppfattningar om digital vård inom akut- och hjärtsjukvården för patienter med icke-kardiell bröstsmärta.
Kan öka tillgänglighet
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en psykologisk behandlingsmetod som fokuserar på att förändra negativa tankemönster och beteenden. Metoden har visat sig effektiv för att hantera ångest och depression, men är resurskrävande.
– Därför kan internetbaserad KBT (iKBT) vara ett alternativ som ökar tillgängligheten och är mer kostnadseffektiv. Dock saknas forskning om hur effektiv denna behandlingsform är för patienter med icke-kardiell bröstsmärta och hjärtrelaterad ångest, säger Magda Eriksson-Liebon.
I studien ingår 109 personer som har upplevt hjärtrelaterad ångest och haft minst två sjukvårdskontakter på grund av icke-kardiell bröstsmärta de senaste sex månaderna. Deltagarna delades in i två grupper: en interventionsgrupp som fick ett fem veckor långt iKBT-program och en kontrollgrupp som fick en fem veckor lång psykoedukation, ett program där de utbildades om diagnosen och hantering av bröstsmärta. Effekterna mättes med hjälp av olika frågeformulär, och patienternas och vårdpersonalens erfarenheter och uppfattningar utforskades genom individuella intervjuer.
Koppling mellan undvikande och hjärtångest
iKBT-programmet visade sig vara användbart för att minska frekvensen av bröstsmärta och för att förbättra hälsorelaterad livskvalitet hos patienter med icke-kardiell bröstsmärta. Dock var iKBT inte bättre än psykoedukation på att minska hjärtrelaterad ångest hos patienter med icke-kardiell bröstsmärta. I intervjuerna beskrev deltagarna iKBT som ett hjälpsamt och pålitligt verktyg som hjälpte dem att finna styrka och färdigheter att leva ett normalt liv trots bröstsmärtan. Sjukvårdspersonalen beskrev digital vård som en utmaning för dagens sjukvård, men såg även potentialen med att implementera digital vård för patienter med icke-kardiell bröstsmärta. Avhandlingens resultat visar nytta av både iKBT och psykoedukation. Dessutom visade det sig att undvikandebeteende var kopplat till förbättring i upplevd hjärtångest.
– Ju större benägenhet patienterna hade att undvika aktiviteter och situationer på grund av rädsla för bröstsmärta, desto större effekt hade iKBT-programmet på minskning av hjärtrelaterad ångest, säger Magda Eriksson-Liebon.
iKBT erbjuds ännu inte i vården men iKBT-programmet som avhandlingen har testat fortsätter att provas i en fortsättning på studien. Mer information och anmälan Länk till annan webbplats. till studien.
Avhandlingen ”The effects and experiences of internet-delivered cognitive behavioural therapy: The perspectives of patients with non-cardiac chest pain and healthcare professionals in the emergency and cardiac care” lades fram den 24 maj av Magda Eriksson-Liebon, Institutionen för hälsa, medicin och vård, Linköpings universitet.
Text: Maria Carlqvist
Publicerad