region-ostergotland

Beslut om budget i hälso- och sjukvårdsnämnden

Det blir inga stora nya satsningar i den östgötska hälso- och sjukvården under nästa år. Det framgår av den årsplan och budget som hälso- och sjukvårdsnämnden idag beslutat om.

Att Region Östergötlands ekonomi är ansträngd syns i hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) budget och beställningar till produktionsenheterna inför 2025. Budgeten har ett mycket begränsat utrymme till nya satsningar.

– Det har under året gjorts ett stort omställningsarbete i Region Östergötland. Nu handlar det om att hålla i och hålla ut och fokusera på prioriterade områden, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hälso- och sjukvårdens samlade budget är drygt 16 miljarder kronor per år. Utöver den årliga indexuppräkningen på 3,1 procent förstärks hälso- och sjukvårdsnämndens ram med 20 miljoner kronor för fortsatt satsning inom primärvård och kontinuitet för patienterna, och med 50 miljoner kronor för att möta oförutsedda kostnader för utomlänsvård och läkemedel.

Högisoleringsvården förstärks med tre miljoner kronor för att för ständig beredskap inom uppdraget för nationell högspecialiserad vård vid högsmittsamma sjukdomar. Fem miljoner kronor avsätts för externa vårdkostnader för intensivrehabilitering när Region Östergötland inte längre erbjuder sådan i egen regi.

Vissa omfördelningar görs i budgeten, kopplat till de förändringar i vårdutbudet som den nya arbetsorganisationen inom hälso- och sjukvården innebär. Förändringarna är en konsekvens av det omställningsarbete som görs för att få en ekonomi i balans och samtidigt kunna möta de behov som finns med tillgängliga resurser.

Ny upphandling vid Lasarettet i Motala

HSN har beslutat att inleda en ny upphandling av vårdtjänster vid Lasarettet i Motala inför att det nuvarande avtalet med Capio Movement AB löper ut i mars 2027. Capio har sedan 2019 bedrivit ortopedi, kirurgi, anestesi- och operationsverksamhet samt sterilverksamhet vid Lasarettet i Motala. Kravspecifikationen för den nya upphandlingen ska utgå från de nuvarande upphandlade vårdområdena och innehållet ska utformas efter aktuella behov och regionens långsiktiga målsättningar.

– Operationsverksamheten vid Lasarettet i Motala har varit upphandlad sedan 2009 och erfarenheterna är sammantaget goda. Den upphandlade vården har bidragit till regionens samlade kapacitet och därmed förbättrat tillgängligheten för östgötarna, säger Fredrik Sjöstrand.

HSN har också beslutat att ta fram en kravspecifikation och inleda en ny upphandling av rehabiliteringsverksamhet med inriktning mot både rörelseorganens sjukdomar och lätt till medelsvår psykisk ohälsa.

Fram till att den nya upphandlingen är klar förlängs de nuvarande avtalen med PBM Rehab i Norrköping, Rehab Support i Linköping och Stjärnkliniken i Mjölby med ett år, till och med april 2026.

Text: kommunikationsenheten

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens årsplan och budget 2025 Länk till annan webbplats.

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier