Charalampos tips: ”Tveka inte!”
Specialistläkaren i radiologi Charalampos Georgiopoulos började tidigt fundera på att göra sitt postdoc-projekt utomlands.
– Det gjorde jag redan som doktorand. Och det definitivt inget jag ångrar. Mitt råd till alla som tvekar om att läsa utomlands är att göra det. Det är värt alla uppoffringar, säger han.
Charalampos Georgiopoulos är specialistläkare i radiologi vid röntgenklinikerna i Östergötland. 2019 disputerade han med avhandlingen ”Imaging Studies of Olfaction in Health and Parkinsonism" inom medicinsk bildvetenskap. En avhandling som handlade om nedsatt luktsinne hos patienter med Parkinsons sjukdom. Nu delar han sin tjänst med att jobba 70 procent kliniskt och den resterande tiden forskar han inom sitt forskningsfält.
Våga åka utomlands!
I februari 2020 åkte Charalampos till Technische Universität Dresden i Tyskland på det som skulle bli ett sex månaders postdoc-projekt.
– Det var samtidigt som vi nåddes av informationen om coronan, så jag stannade bara där en månad. Sedan fick jag möjlighet att åka tillbaka och var där från januari till juli 2021. Och även om det var lite struligt på grund av corona-restriktionerna i Tyskland så rekommenderar jag alla att åka utomlands, för mig var det mycket givande, säger Charalampos och fortsätter:
– Jag vet att det finns massor av anledningar att inte åka utomlands på ett internationellt utbyte. Men det som du får tillbaka är betydligt större än det som du behöver offra. Så våga och gör det!
Att Charalampos skulle göra sitt postdoc-projekt utomlands var något som han började fundera på redan när han var doktorand.
– Jag ville kolla hur man jobbar någon annanstans. Sedan är det fantastiskt bra karriärmässigt att göra ett kort postdoc-projekt utomlands.
Technische Universität Dresden i Tyskland
Att Charalampos valde att göra sitt postdoc-projekt på Technische Universität Dresden i Tyskland föll sig också naturligt.
– En av pionjärerna inom fältet luktsinne, professor Thomas Hummel, är verksam där. Jag träffade honom på en sommarskola i Dresden 2015 och sedan dess har vi haft kontakt. Redan från början av vår kontakt började vi diskutera att det skulle vara roligt om jag kom till Dresden någon gång på ett projekt. Men jag ville vänta med det tills jag var klar med min avhandling. Så fort jag blev klar med avhandlingen så sökte jag pengar från Region Östergötland, men även från Alexander von Humboldt Foundation, för att kunna åka.
Viktigt med utbyte forskare emellan
En av de viktigaste erfarenheterna som Charalampos drog under sin tid i Dresden var utbytet med andra forskare.
– Att vi har fokus på det kliniska arbetet är ju naturligt eftersom vi jobbar på ett sjukhus. Men det känns som att vi forskare är små öar i ett massivt kliniskt hav. Och att träffa andra forskare som man kunde bolla sina idéer och tankar med, som inte nödvändigtvis forskade inom samma fält som jag, gillade jag verkligen under min tid i Tyskland.
I Dresden var tanken från början att Charalampos skulle jämföra luktsinnet hos patienter med Parkinson med patienter som tappat sitt luktsinne på grund av en virusinfektion.
– Till en början var det jättesvårt att kunna undersöka patienter på grund av coronan. Men vi började till slut rekrytera patienter och nu är vi ganska nära ett resultat.
Vilken är din viktigaste erfarenhet från din utbytestid?
– Jag skulle vilja säga att det är att kunna anpassa sig till en multikulturell arbetsplats. Jobbar man i ett stort labb utomlands, så finns det massor med folk som kommer från en rad olika kulturer och de är bara tillfälligt där. Och det var jättespännande och något som jag verkligen hade saknat.
Senast uppdaterad