Studiedeltagare sökes
Genom att delta i en forskningsstudie bidrar du till nya medicinska upptäckter som kan hjälpa människor till en bättre hälsa. Här finns information om pågående studier där frivilliga studiedeltagare behövs.
Är du intresserad av att bidra till forskning? Välkommen att kontakta respektive studieansvarig nedan. Frågor besvaras av enheterna som driver dem.
Aktuella studier
Vem kan delta?
Vi söker personer 18-65 år som lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och Linköpings universitet genomför en behandlingsstudie för att utvärdera om tillägg av ett nytt läkemedel kan leda till bättre resultat av den psykologiska behandlingen.
Hur går studien till?
Alla som deltar får åtta veckors internetbaserad traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (iKBT). Deltagarna lottas dessutom till aktivt läkemedel eller placebo. Du gör din KBT-behandling online. Därutöver ingår totalt sju besök vid Universitetssjukhuset i Linköping där du får ut läkemedel, genomgår symtomskattningar och kontrolleras för eventuella biverkningar. Vid ett besök genomgår du en undersökning i magnetkamera (cirka 30 min). Vid två andra besök genomförs laboratorietester med elektroder i ansiktet och på kroppen för att mäta känsloreaktioner medan du utför enklare datorbaserade uppgifter.
Mer information och anmälan
För mer information om studien gå in på www.papestudien.se Länk till annan webbplats. eller kontakta:
Åsa Axén
E-post: asa.axen@liu.se
Telefon: 013-28 29 47
Sandra Boda
E-post: sandra.boda@liu.se
Telefon: 013-28 24 83
Ansvarig för studien
Markus Heilig, professor i psykiatri, Linköpings universitet
Är du gravid? Har du, barnets pappa eller syskon allergi?
Forskare på barn- och ungdomssjukhuset har under många år intresserat sig för olika faktorer som skulle kunna förebygga utvecklingen av allergiska sjukdomar hos barn tidigt i livet. Vi har bland annat kunnat visa att tillskott av omega-3-fetter (från fet fisk) och mjölksyrebakterier till modern under graviditeten och/eller barnet under första levnadsåret var för sig kan minska risken för utveckling av födoämnesallergi och eksem tidigt i livet.
Vem kan delta?
Information till föräldrar om forskningsstudien PROOM-3 Pdf, 239.2 kB.
Hur går studien till?
I ett samarbete med Allergicentrum studerar vi nu om en kombination av kosttillskott med både omega-3-fetter och mjölksyrebakterier till modern under graviditeten (från 20:e graviditetsveckan) och till barnet under det första levnadsåret påverkar utvecklingen av födoämnesallergi och allergisk eksem hos barnet de första två levnadsåren.
Mer information och anmälan
Är du intresserad av att delta? Kontakta våra forskningssjuksköterskor i Linköping, Norrköping, Motala och Jönköping:
E-post: barnallergiforskning@regionostergotland.se
Telefon: 010-103 13 20
Infektionskliniken söker fecesdonatorer
Infektionskliniken bedriver en studie om fecestransplantation för att bota så kallade Clostrium Difficile-infektioner. Vi söker därför friska personer som vill bli fecesdonatorer.
Vem kan delta?
Vi söker dig som:
- är vuxen
- är frisk utan läkemedel
- inte har några allergier
- inte har varit utanför Norden de senaste 6 månaderna
- har regelbundna tarmvanor
Hur går studien till?
Tarmfloran, mixen av bakterier i tarmen, är avgörande för hur vi mår. Hos patienter som drabbas av den svåra diarrésjukdomen Clostridium difficie saknas viktiga bakterier medan Clostridium-bakterierna snabbt tar över i tarmen. Det är främst äldre och multisjuka patienter som drabbas. Mindre studier har visat positiva resultat av att transplantera tarmbakterier från en frisk donator så att patienten får en ny tarmflora. Långvarig diarrésjukdom har läkt ut hos åtta av tio patienter. Studien syftar till att hitta det bästa sättet att ge behandling.
Mer information och anmälan
Lisa Gunnarsson, forskningssjuksköterska
E-post: lisa.gunnarsson@regionostergotland.se
Telefon: 010-103 13 86
Huvudprövare för studien: Lena Serrander, specialistläkare, infektionskliniken i Östergötland
Lokal prövare för studien: Åse-Östholm-Balkhed, överläkare, infektionskliniken i Östergötland
Senast uppdaterad