Region Östergötland

Teater

En tom scen med strålkastareÖstergötlands teaterliv är aktivt och spännande. Förutom en stor regionteater finns det både fria professionella grupper och många amatörteatergrupper runt om i regionen. 

Östgötateatern  har uppdrag av Region Östergötland att spela teater av hög konstnärlig kvalitet och bredd för alla åldrar och i hela Östergötland. Till Östgötateatern hör också ung scen/öst, som spelar barn- och ungdomsteater och leds av en egen konstnärlig ledare.

I Östergötland finns också flera professionella teatergrupper som främst producerar barn och ungdomsteater. De flesta av grupperna har sin hemvist i Norrköping och Linköping. Teatercentrum Östra har ett uppdrag av Region Östergötland att vara de fria gruppernas röst och bevaka deras intressen. Årligen samlar de in statistik från länets fria teatrar där det synliggörs omfattning och finansiering av de fria teatrarnas verksamhet. Se statistik under ”Dokument” här till höger.

Shakespearefabriken, före detta Shakespeare på Gräsgården, är en annan professionell aktör i Östergötland som får ett stöd av Region Östergötland Gruppen har sitt säte i Vadstena och har sin högsäsong under sommarmånaderna. Riksteatern Östergötland har ett regionalt uppdrag kring arrangörsutveckling. Läs mer om arrangörsutveckling här > > >

Det regionala arbetet för att stärka och utveckla teaterkonsten i Östergötland sker genom kunskapsbyggnad, dialog och rådgivning. Arbetet sker i nära samarbete med konstområdets institutioner, organisationer, nätverk, Östergötlands kommuner och det ideella kulturlivet.