Region Östergötland

Teater

En tom scen med strålkastareÖstergötlands teaterliv är aktivt och spännande. Förutom en stor regionteater finns det både fria professionella grupper och många amatörteatergrupper runt om i regionen. 

Östgötateatern  har uppdrag av Region Östergötland att spela teater av hög konstnärlig kvalitet och bredd för alla åldrar och i hela Östergötland. Till Östgötateatern hör också ung scen/öst, som spelar barn- och ungdomsteater och leds av en egen konstnärlig ledare.

I Östergötland finns också flera professionella teatergrupper som främst producerar barn och ungdomsteater. De flesta av grupperna har sin hemvist i Norrköping och Linköping. Teatercentrum Öst har ett uppdrag av Region Östergötland att vara de fria gruppernas röst och bevaka deras intressen. Shakespeare på Gräsgården är en annan professionell aktör i Östergötland som får ett stöd av Region Östergötland Gruppen har sitt säte i Vadstena och har sin högsäsong under sommarmånaderna. Riksteatern Östergötland har ett regionalt uppdrag kring arrangörsutveckling. Läs mer om arrangörsutveckling här > > >

Det regionala arbetet för att stärka och utveckla teaterkonsten i Östergötland sker genom kunskapsbyggnad, dialog och rådgivning. Arbetet sker i nära samarbete med konstområdets institutioner, organisationer, nätverk, Östergötlands kommuner och det ideella kulturlivet.