Region Östergötland

Moving Vadstena

I Vadstena i augusti 2019 startade det första residenset inom Möten i Dansen. Utvald danskonstnär Nathalie Ruiz, hade Vadstena som sin arbetsplats i perioder för att fördjupa sin konstnärliga praktik, möta publik, stadens invånare och arrangörer för att skapa ett samarbete med dem.

Svartklädd person som dansar i ett orangefärgat rumNathalies motto är: "Dans är för alla! Dansen har ingen ålder! Kulturen är livets lungor och ett starkt kort för ett blommande och attraktivt samhälle. Den bygger broar mellan människor, förstärker gemenskapen och känslan av tillhörighet."

Nathalie Ruiz gav projektet namnet Moving Vadstena och höll under hösten 2019 workshops och föreläsningar vid flera olika tillfällen och för olika målgrupper i Vadstena. Hon mötte bl. a. Vadstenas invånare inom äldreomsorgen, psykiatrin, kulturskolan och genom öppna workshops. Arbetet fortsatte våren 2020 och avslutades sedan hösten 2021 med Saraband, dansperformance på Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena, föreläsningen Om Dansen och en flashmob under Vadstena Pride 2021.

Moving Vadstena genomfördes i nära samarbete mellan Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Vadstena kommun och Vadstena Riksteaterförening.

Film om Dansperformance Saraband