Region Östergötland

ScenGalej och dansutbud

ScenGalej

Scenkonstutbudsdagen ScenGalej är Östergötlands största mötesplats för dans, teater och musik för barn och unga. Inbjudna till dagen är bland andra kulturombud, pedagoger och lärare i förskola och skola, kultursamordnare och kultursekreterare i de östgötska kommunerna.

ScenGalej arrangeras varje år, i oktober, på Hallarna i Norrköping. Dans i Öst är en av arrangörerna tillsammans med Riksteatern Östergötland, Östgötamusiken samt Norrköpings och Linköpings kommuner.

2020 års ScenGalej arrangeras 1 oktober. Årets upplaga ser annorlunda ut på många sätt på grund av Coronapandemin, exempelvis ny lokal, alla föreställningar och konserter visas i korta utdrag, begränsat antal i publiken vilket innebär inga elever, inget gemensamt kaffemingel. Läs mer på ScenGalejs webbplats > > >

Urvalet av medverkande producenter/föreställningar sker av deltagarna i arrangörsgruppen med start i februari. De professionella grupperna i Östergötland (musik/teater/dans) har en självskriven plats. Bland övriga grupper sker urvalet genom i huvudsak vårt deltagande i andra utbudsdagar som Stjärnkalaset, Dansmässan, Salto, Musik i Blekinges utbudsdag med flera.

Under ScenGalej arrangeras ett kaffemingel där får du också möta ett grupper och artister som jobbar med barn och unga. Många av grupperna erbjuder också Skapande skola aktiviteter.

Vi satsar också på elevmedverkan - kulturambassadörer på ScenGalej för att de i enlighet med barnkonventionen ska kunna ha inflytande på den kultur de är målgrupp för.

Arrangörsstöd

Dans i Öst kan gå in med ett arrangörsstöd till arrangörer som arrangerar professionella dansföreställningar i förskola och skola. Detta arrangörsstöd täcker upp kostnader för resor och boendekostnader för de grupper som inte är bosatta i Östergötland. Kontakta dansutvecklare Anna Ljung för mer information.
När dansföreställningar arrangeras i förskola och skola men även offentliga föreställningar både för barn, unga eller vuxna kan arrangören söka medel till gagekostnaden från Regionalt arrangörsbidrag som administreras av Region Östergötland.