Region Östergötland

Ortopediska kliniken i Linköping

Gipsning av ben på patient

Vid Ortopediska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping diagnostiseras, behandlas och vårdas patienter med akuta och kroniska problem i rörelseapparaten.

Den vanligaste åkomman som behandlas är akuta frakturer (benbrott). De mest förekommande frakturerna är höft-, fotleds- och handledsfrakturer, framförallt bland äldre personer.

Den ryggkirurgiska verksamheten är bred med både akut och planerad kirurgi. Verksamheten tillhör en av de främsta i landet när det gäller kirurgi av skolios och andra ryggradsdeformiteter.

Barn med ortopediska problem utreds och behandlas inom Barnortopediskt Regioncentrum vid Ortopedkliniken. Barnen vårdas på barnkirurgisk avdelning som ingår i H.K.H Kronprinsessan Victorias barn-och ungdomssjukhus.

Ortopediska kliniken har två vårdavdelningar med 30 vårdplatser för akut och planerad vård där även patienter från ryggkliniken vårdas. Åtta av vårdplatserna tillhör en särskild studentavdelning där studenter i slutet av sin utbildning vårdar patienter under handledning. Kliniken bedriver också rehabiliteringsverksamhet där arbetsterapeuter och sjukgymnaster arbetar i team kring patienten.

Kliniken har en tydlig inriktning mot den högspecialiserade vården och driver många forskningsprojekt.

Ortopediska kliniken har cirka 160 medarbetare.

Ortopediska kliniken på universitetssjukhuset består av:

  • Ortopediska mottagningen
  • Avdelning 30
  • Avdelning 31
  • Rehabiliteringen
  • Barnortopediskt Regioncentrum

Ledning

Bild på Teresa Holmgren

Teresa Holmgren

T f verksamhetschef

010-1034158

e-post