Region Östergötland

Hematologiska kliniken

Blodpåse

Hematologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping är regionklinik för Sydöstra sjukvårdsregionen som utgörs av Region Östergötland, Region Jönköpings län och Region Kalmar län.

Högspecialiserad hematologisk vård

I Linköping bedrivs högspecialiserad hematologisk vård för sjukdomstillstånd i det blodbildande systemet. De vanligaste sjukdomarna som behandlas vid kliniken är olika typer av blodbrist samt tumörsjukdomar i blodet som leukemier, lymfom och myelom.

Huvuddelen av vården på hematologiska kliniken är högspecialiserad vård och cirka 50 % utgörs av stamcellstransplantationsvård. Inom stamcellstransplantation är vi ett av sex centrum i Sverige som utför dessa behandlingar. Det innebär att stamceller tagits från patienten själv (autolog transplantation) eller från en släkting eller annan donator med samma vävnadstyp (allogen transplantation).

Att arbeta i team är viktigt för oss och tillsammans har vi ett nära samarbete inom och mellan yrkesgrupperna som består av sjuksköterska, undersköterska, läkare, chef, stamcellskoordinator, forskningssjuksköterska, fysioterapeut, dietist, kurator, vårdadministratör och kurator.

Forskning och utbildning

Hematologiska kliniken bedriver forskning främst om behandling av leukemier och myelom, samt stamcellstransplantation. Denna forskning sker i stor utsträckning i samarbete med andra hematologienheter nationellt och internationellt.

Kliniken har ett nära samarbete med Linköpings Universitet och har ambitionen att vara ett hematologiskt kunskapscentrum för Sydöstra sjukvårdsregionen. Detta lever kliniken upp till exempelvis genom medverkan vid föreläsningar och seminarier, som basgruppshandledare och att ta emot och handleda studenter från universitetets medicinska fakultet.

Mottagningar och avdelningar

  • Hematologisk slutenvårdsavdelning med 14 vårdplatser.
  • Hematologisk mottagning med dagsjukvård, mottagning samt benmärgspunktionsmottagning.

Jobba hos oss

För lediga tjänster sök på vår sida för lediga jobb. Önskar du skicka en spontanansökan eller har frågor kontakta i första hand vårdenhetschef genom att välja ”Övriga kontaktuppgifter till kliniken” till höger och välj sedan Hematologiska kliniken.

Ledning

Bild på Franz Rommel

Franz Rommel

Verksamhetschef

010-103 21 50

e-post

Patienter hänvisas till 1177.se