Vreta utbildningscentrum stängt efter ladugårdsbrand

[2020-01-15]

En ladugårdsbyggnad med ett 100-tal mjölkkor och cirka 30 kalvar vid Vreta utbildningscentrum utanför Linköping brann ner till grunden natten tidigt på onsdagsmorgonen. Inga människor har kommit till skada.

Det var vid klockan 03.30 natten till idag som branden upptäcktes. När Räddningstjänsten kom fram var ladugården övertänd och inga djur kunde räddas. I byggnaden fanns 90 till 100 mjölkkor och ett 30-tal småkalvar.

– Det är så sorgligt. Vi hade en så fin besättning av mjölkkor och nu är hela borta, säger Naturbruksgymnasiets skolchef Ingela Appelsved.

Ungdjuren finns i en annan byggnad som inte drabbats och även de hästar som finns på skolan har klarat sig. Den kraftiga rökutvecklingen har dock varit besvärlig för både människor och djur.

Någon risk för att branden ska sprida sig bedöms inte längre finnas. Under dagen pågår eftersläckningsarbete. Skolan har skickat hem alla elever och kommer att vara stängd resten av veckan. Krisstöd erbjuds både personal och elever. Viss undervisning kommer att ske via skolans digitala lärplattformar.

– Evakueringen och släckningsarbetet har gått lugnt och kontrollerat till, säger Ingela Appelsved. Vi arbetar nu för att undervisningen skall komma igång så snart som möjligt. Vi arbetar nu också för att processen med att bygga ett nytt mjölkkostall skall påskyndas. Arbetet med att bygga upp en ny mjölkkobesättning ska förstås också påbörjas.

Region Östergötland är huvudman för Naturbruksgymnasiet, som omfattar Vreta utbildningscentrum och Himmelstalunds utbildningscentrum.

Textansvarig: Bodil Knuthammar, telefon 010-103 94 88