Vaccinering avgörande för fortsatt låg smittspridning

Sjuksköterska som sitter vid en dator och ska vaccinera en patient. Patienten sitter med ryggen mot kameran.

[2021-07-21]

Just nu är smittspridningen av covid-19 låg i Östergötland, men kluster av smitta dyker upp främst bland unga som inte är vaccinerade. Det är därför viktigt att fortsätta hålla avstånd och att så många som möjligt vaccinerar sig. Region Östergötland prövar nu drop in-vaccinering för att underlätta för fler att vaccinera sig.

Smittspridningen har under sommaren gått ned i Östergötland. Det har skett tack vare att vaccinering löpt på bra, att vi träffas mer utomhus och att det vackra vädret är ogynnsamt för luftvägsinfektioner. Men faran är inte över.

– Vi ser nu att det uppstår klustersmitta bland ovaccinerade efter till exempel privata sammankomster och utlandsresor. Det är därför viktigt att vi fortsätter att vara försiktiga, hålla avstånd och inte träffar andra om vi har förkylningssymtom, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Var försiktig efter resa

I vissa delar av världen och Europa ökar tvärtom smittspridningen av covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan 12 juli därför alla, med vissa undantag, som reser in i Sverige från länder utanför Norden att ta ett PCR-test efter ankomsten till Sverige.

– Du som rest utanför Norden, tänk också på att vara extra försiktig den närmaste veckan efter din resa. Begränsa dina kontakter med andra och håll avstånd. Nu gäller det att vi hjälps åt för att hålla smittspridningen på en fortsatt låg nivå, säger Britt Åkerlind.

Lättnader av restriktioner och smittskyddsåtgärder i samhället har skett stegvis och fortsätter under förutsättning att smittspridningen inte tar fart igen.

– Vaccination är vägen framåt till den nya tillvaron efter pandemin. Till hösten, när samhället förhoppningsvis kan öppnas upp helt igen, försvinner mycket av det skydd som rekommendationer och restriktioner har gett dem som inte är vaccinerade. Ju fler som har vaccinerat sig då, ju bättre skyddade är de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig. Dessutom försvårar vi då för virus möjligheter att förändra sig, säger Britt Åkerlind.

Hittills har 77,6 procent av östgötarna från 18 år och uppåt fått sin första vaccindos, 49 procent är fullvaccinerade. Samtidigt har de yngre åldersgrupperna inte bokat vaccination i lika hög grad som de andra åldersgrupperna.

Gott om vaccinationstider

Just nu finns gott om vaccinationstider på vaccinationscentralerna runt om i Östergötland och goda möjligheter för de som ännu inte tagit emot erbjudandet om vaccination att få sin första dos. Det är bra att passa på nu om man är 18 år eller äldre. Under augusti startar vaccinationen av 16-17 åringar samt yngre barn med risk för svår sjukdom och det kan då bli svårare att hitta en tid.

– Vi vill uppmana så många som möjligt som inte vaccinerat sig att boka tid för vaccinering. Redan en dos vaccin ger ett visst skydd, så vänta inte med att boka tid, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Östergötland.

Drop in i Mjölby och Motala

För att underlätta ytterligare för östgötar att vaccinera sig erbjuds nu också drop in-vaccination i Mjölby och Motala.

– Vi testade drop in i Mjölby i måndags och cirka 35 personer passade på att komma förbi och vaccinera sig. På lördag har vi drop in i Motala mellan 8 och 11. Nu planerar vi att börja erbjuda drop in dagligen där. Man kan komma förbi och bli vaccinerad direkt om det finns tid eller senare på dagen, alternativt få hjälp att boka en tid som passar, säger Kerstin Davidsson, enhetschef för vaccinationscentralerna i Motala och Mjölby.

Information om bokning av vaccin på 1177.

Textansvarig: Eva-Mari Löfqvist, nyhetsredaktionen