Region Östergötland

Tid för sjuksköterskor att söka specialistutbildning

Två kvinnor som tittar rakt fram och ser glada ut.

[2022-02-15]

”Teamsamverkan i en operationssal är verkligen speciell”, säger Lisa Pålman som studerar till operationssjuksköterska. Nu har du som är sjuksköterska åter chansen att göra som Lisa, gå en specialistutbildning och samtidigt behålla din grundlön.

Lisa Pålman, som har arbetat som sjuksköterska på Vrinnevisjukhuset i Norrköping sedan 2015, har alltid tyckt om att plugga. Att hon skulle vidareutbilda sig var därför ganska självklart, men inte att det skulle bli till operationssjuksköterska.

– När jag gick traineeprogrammet och bland annat var på operation fick jag en stark känsla. Det är en otrolig teamsamverkan där, säger Lisa Pålman.

Hon går sedan i höstas specialistutbildningen till operationssjuksköterska som ges på distans vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har en utbildningstjänst och börjar arbeta på centraloperation vid Vrinnevisjukhuset när hon tar examen till sommaren.

– Det betyder jättemycket att den här möjligheten finns. Upplägget med utbildningstjänster ger helt andra förutsättningar för att kunna studera vidare, menar Lisa Pålman.

Sedan 2016 erbjuder Region Östergötland utbildningstjänster inom olika specialistområden där grundutbildade sjuksköterskor får gå en specialistutbildning och behålla grundlönen under studietiden.

– Det är för att möta behovet av specialistutbildade sjuksköterskor och säkra den framtida kompetensförsörjningen, förklarar HR-konsult Kristina Nyström.

Sökas var för sig
Till hösten finns det drygt 135 utbildningstjänster inom cirka 15 specialistområden. Tjänsten och specialistutbildningen ska sökas var för sig. Ansökan till tjänsterna öppnade i januari och antagningen till utbildningarna öppnas den 15 februari. Båda stänger den 15 mars. Du behöver inte vara anställd i Region Östergötland när du söker en utbildningstjänst.
Bristen på operationssjuksköterskor är stor och det har varit extra svårt att få sökande till det specialistområdet.

– Många drar sig för att söka när utbildningen är i Växjö. Det är bara några få gånger man är där, annars är det på distans och praktiken görs i Östergötland, säger Vendela Scheer, operationssjuksköterska på Universitetssjukhuset i Linköping sedan 2003 och lärarresurs för de studerande.

– Jag var lite tveksam till distansstudier, men har trivts jättebra. Det passar mig att själv styra tid och plats för att plugga, säger Lisa Pålman.

Hon och Vendela uppskattar variationen i arbetet som operationssjuksköterska, att få växla mellan små ingrepp och stora operationer.

– Du har möjlighet att vara en del av en spännande utveckling inom de kirurgiska specialiteterna och utveckla din spetskompetens, både kliniskt och genom forskning, säger Vendela Scheer.

Text: Cecilia Ottosson, kommunikationsenheten