Östgötadagarna tillbaka med rekordmånga företag

[2021-10-12]

Östgötadagarna var tillbaka. Under helgen den 4-5 september bjöd gårdsbutiker, hantverkare, matproducenter och andra aktörer på en riktigt höstfest på den östgötska landsbygden.

- Vilka fantastiska dagar! Rekordmånga företag var med, närmare 190, och väldigt många besökare, säger Ulrika Sundberg, projektledare för Östgötadagarna.

Förra året gjorde pandemin att arrangemanget omvandlades till Östgötasommar och sträcktes ut över en längre period. Men i år var Östgötadagarna, som firar 20 år, tillbaka på sin vanliga plats - den första helgen i september. Den östgötska landsbygden fylldes av ett härligt myller och lockade tiotusentals nyfikna i det härliga vädret som med hjälp av karta och flaggor besökte gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, bondgårdar och hantverkare.

- Det fullkomligt bubblade av förväntan och engagemang från både besökare och företag. Det märktes att de hade längtat efter att mötas, säger Ulrika Sundberg.

Digital karta nytt för i år

En nyhet för i år var att besökarna även kunde hitta rätt via en digital karta.
I år var ungefär 190 företag och föreningar med – en rekordsiffra. Många av deltagarna hade byggt upp samarbeten för att göra något extra för besökarna under helgen.

- Östgötadagarna är otroligt viktiga för företagen ute på landsbygderna att visa upp sig, men de är även väldigt viktiga för alla besökare. Det är just möten mellan konsument och producent som underlättas.

Våren 2022 blir det även premiär för ett nytt evenemang. Östergötland spirar skulle ha dragit i gång redan i våras, men flyttades på grund av pandemin.

- Östergötland spirar – det är precis vad Östergötland gör i maj månad. Det är klart vi måste visa upp vad Östergötland har att erbjuda även på våren, säger Ulrika Sundberg.

Pristagare 2021

Inför Östgötadagarna utses varje år tre pristagare som får 15 000 kronor var av Region Östergötland.

Det östgötska konsthantverket 2021: Ett stickpaket med naturvitt och grått ullgarn från Ullspinneriet i Brink vid Vreta Kloster.

Östgötadagsbakverket 2021: En lingonkaka signerad Else Lundin från Linköping.

Landsbygdsstipendiat 2021: Matilda och Elisabet Magnusson, som driver kafé Lapphem i Borkhult utanför Åtvidaberg.