Östgötadagarna på vanligt sätt igen

[2021-07-07]

Förra året fick upplägget ändras på grund av pandemin, men i år är Östgötadagarna tillbaka på sin vanliga plats, den första helgen i september. Då bjuder den östgötska landsbygden in till unika upplevelser.

Logotype för Östgötadagarna.a Matilda och Elisabet Magnusson.

Markera redan nu den 4–5 september i almanackan. Då är det dags för årets Östgötadagarna, helgen då gårdsbutiker, hantverkare, matproducenter, bondgårdar, hembygdsgårdar och andra aktörer från den östgötska landsbygden bjuder på ett rikt mått av upplevelser.

Förra året gjorde pandemin att arrangemanget omvandlades till Östgötasommar och sträcktes ut över en längre period, men nu är Östgötadagarna åter på sin vanliga plats.

– Vad vi har längtat! Återigen öppnar vi dörrarna till den östgötska landsbygden! Det är en händelserik helg då företag och föreningar visar upp vad landsbygden har att erbjuda. Företagen bjuder på stort entreprenörskap och engagemang, och för besökaren finns det ett helt smörgåsbord att välja bland, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Östgötadagarna har arrangerats i över 20 år, och brukar locka ut omkring 100 000 besökare på landsbygden. Alla medverkande finns samlade på Östgötadagarnas webplats. Aktuella öppettider och eventuella evenemang finns på respektive aktörs sida.

PRISTAGARE

Inför Östgötadagarna utses varje år tre pristagare som får ta emot 15 000 kronor var från Region Östergötland. Priserna delas ut av regionen och landshövding Carl Fredrik Graf vid en ceremoni på Linköpings slott den 2 september.

Det östgötska konsthantverket 2021
Från Ullspinneriet i Brink vid Vreta Kloster kommer årets östgötska konsthantverk, ett stickpaket med naturvitt och grått ullgarn som även innehåller mönster till två olika handledsvärmare.

Östgötadagsbakverket 2021
En både knaprig och seg lingonkaka signerad Else Lundin från Linköping. Receptet har en gedigen historia, det är minst 40 år gammalt, och bakverket serveras hos flera av dem som medverkar under Östgötadagarna.

Landsbygdsstipendiat 2021
Årets landsbygdsstipendium tilldelas Matilda och Elisabet Magnusson, som driver Kafé Lapphem i Borkhult utanför Åtvidaberg.

Motivering:
Två eldsjälar, tillika systrar, har i sin barndomsby Borkhult förverkligat sin dröm om ett kulturhus på landet. 1800-talshuset Lapphem är en välkomnande plats för inspiration och rekreation med kultur, natur, god mat och gott kaffe. Här blomstrar en bredd av verksamheter med kaféverksamhet, pensionat, och olika kulturevenemang. Systrarnas kärleksfulla noggrannhet märks tydligt i detaljerna både i det gamla husets vackra inredning och i de fantastiska våfflornas ingredienser.

Matilda och Elisabet Magnusson arbetar för hållbar turismutveckling, värnar om östgötska traditioner och om det närproducerade. För sitt engagemang och sitt bidrag till en levande landsbygd i Östergötland tilldelas Matilda och Elisabet Magnusson årets landsbygdsstipendium 2021.

Textansvarig: Gustav Borg, nyhetsredaktionen