Östgötadagarna blir Östgötasommar i år

[2020-07-17]

För att värna om både besökare och aktörer omvandlas Östgötadagarna i år till Östgötasommar. Sommaröppna inslag på den östgötska landsbygden hittas på Östgötadagarnas webbplats. Som vanligt utses en landsbygdsstipendiat och i år går stipendiet till Bo Axelsson på Ica Östra Husby.

I 20 år har den första helgen i september varit något speciellt i Östergötland. För många har det blivit en vana att ge sig ut på den östgötska landsbygden och omkring 100 000 besökare brukar besöka Östgötadagarna under denna helg.

I år blir upplägget annorlunda på grund av rådande omständigheter och istället sprids Östgötadagarna ut under hela sommaren.

Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden, berättar:
– Årets upplaga av Östgötadagarna byter i år skepnad till Östgötasommar, ett gyllene tillfälle att uppleva och besöka vår fantastiska östgötska landsbygd. Coronapandemin medför inte att vi ställer in, tvärtom ställer vi om. Under hela sommaren får vi i år möjlighet att ta del av allt som vår östgötska landsbygd har att erbjuda av entreprenörskap, kreativitet och föreningsengagemang. Passa på och besök gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, bondgårdar, hantverkare och mycket mer! Kartan visar dig vägen genom Östergötland, säger hon.

Anmälda aktörer finns på Östgötadagarnas webbplats. Många av dem håller öppet i sommar och vill på detta sätt nå ut till besökare under sommaren. Aktuella öppettider och eventuella evenemang finns på respektive aktörs webbplats.

Landsbygdsstipendiat 2020

Inför Östgötadagarna utses varje år en landsbygdsstipendiat som får ta emot 10 000 kronor från Region Östergötland. Årets Vinnare är Bo Axelsson, Ica Östra Husby.

Motivering:

"Han tilldelas stipendiet för sitt stora engagemang för hela Vikbolandet och är ett föredöme i sin affär. Butiken är en mötesplats och viktig för servicen för folket i bygden samt skapar praktikplatser till ungdomar och arbetstillfällen. Bo har förstått vikten av den lokala livsmedelsproduktionen och tar gärna in lokala produkter i sitt sortiment. Bo har alltid engagerat sig socialt i olika föreningar och projekt och han är ofta spindeln i nätet. Bo är drivande i Vikbolandets företagarförening och på senare tid har han även tagit tag i och som ansvarig marknadsgeneral genomfört den uppskattade Wikbolandsmarken. Han är en mycket värdig vinnare som Östgötadagarnas landsbygdsstipendiat 2020."

Östgötadagarna i sin vanliga form, Östgötadagsbakverket och det östgötska konsthantverket återkommer igen nästa år.

Läs mer på Östgötadagarnas webbplats>>>