Nytt nummer av Forskning och utveckling - tema livet i bild

[2020-11-23]

Numera går det att se vad som händer inne i hjärnan, avbilda ett slående hjärta och upptäcka fettlever utan operation. Det nya numret av Forskning och utveckling blickar in i kroppen med hjälp av medicinsk bildteknik.

Läs om ett forskningsområde där sjukvård och teknik möts och mycket händer i Region Östergötland och vid Linköpings universitet. Centrum för medicinsk bildvetenskap, CMIV, är världsledande på att visualisera framför allt hjärnan och hjärtat.

– Vi insåg tidigt den kliniska nyttan med datortomografi för att titta på kranskärlen. Undersökningen tar endast några minuter för patienten och är icke-invasiv, vilket innebär att man inte behöver gå in i kärlen med en kateter för undersökning, säger Magnus Janzon, överläkare, docent och centrumchef för Hjärtcentrum i Region Östergötland.

Stergios Kechagias, överläkare vid mag-tarmkliniken på US och Peter Lundberg, adjungerad professor i magnetresonansfysik vid LiU, forskar om nya metoder att undersöka levern med bildteknik.

Det går att överblicka hela levern genom detaljrika bilder på längden, tvären och snedden. Det ökar möjligheterna att upptäcka förfettning och andra sjukdomar tidigt, säger Peter Lundberg i ett av reportagen.

Covidforskning pågår
I tidningen kan du också läsa om det intensiva arbetet att forska om covid-19 som pågår vid universitetssjukhuset och Linköpings universitet, och om forskningssjuksköterskans roll i klinisk forskning. I det personliga reportaget berättar professor Laura Korhonens om sin drivkraft att forska inom barn- och ungdomspsykiatri, ett arbete som inte gör skillnad på vardag och helg när hon får en idé.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28

Tidningen Forskning och utveckling ges ut av Region Östergötland och Linköpings universitet i samarbete.