Nytt nummer av Forskning och utveckling på tema vaccination

Bilden visar sidor ur tidningen med bilder på ett labb, forskare i arbete och blodkroppar i närbild.

[2021-05-07]

Hur skiljer sig coronavaccinen mot vaccin mot influensa? Och vad händer om viruset muterar? Om detta och mycket annat kan du läsa i det nya numret av tidningen Forskning och utveckling på tema vaccination.

Omslaget på tidningen med två forskare i ett labb.

Tidningen Forskning och utveckling ges ut av Region Östergötland och Linköpings universitet och kan läsas som tidning och på webben. I temat intervjuas Linköpingsforskare om deras forskning om vaccin mot covid-19 men också mot andra smittsamma sjukdomar. Att ta fram covidvaccinet har gått ovanligt snabbt med samlade krafter i labben världen över.

– Alla varianter av vaccinframställning som man kan föreställa sig används för att ta fram vaccin mot sars-cov-2. Det är helt underbart! Redan nu är över 300 vaccinvarianter under utveckling. Av dem har över 50 stycken kommit så långt att de testats på människa, säger Jorma Hinkula, professor i molekylär virologi, Linköpings universitet.

Hela världen vill få svar på frågan hur länge man är immun mot covid-19. Jorma Hinkulas forskarlag mäter mängden skyddande antikroppar och räknar på hur länge skyddet räcker. De kommer också att ta reda på om immuniteten skiljer sig åt efter vaccination jämfört med att ha haft covid-19-infektion.

Vinterkräksjuka kan ge svar
Vinterkräksjuka och diarrésjukdom kan ge svar om covid-19. Lennart Svenssons forskarlag kunde snabbt ställa om till forskning på covid-19 när coronaviruset dök upp. I en unik metod odlar de frisk mänsklig tarm och undersöker hur den svarar mot virusinfektioner.

– Coronavirus utsöndras i avföringen i en mängd som får oss att tro att viruset också förökar sig i tarmen. Nu vill vi se om virus i tarmen också är smittsamt som vid vinterkräksjuka eller om det inaktiveras i tarmen, säger forskaren Marie Hagbom, avdelningen för molekylär medicin och virologi.

I detta nummer kan du också läsa om hur det går till att förutspå en pandemi och ta fram prognoser till vården, om nylansering av karriärprogrammet Från student till docent och om coronatestets väg genom labbet.

Textansvarig: Maria Carlqvist, nyhetsredaktionen, 010-103 76 28

Denna webbplats