Nya virusvarianten omikron påträffad i Östergötland

[2021-12-09]

Ett fall av virusvarianten omikron har konstaterats i Östergötland. Det handlar om en person som sannolikt smittats i Sydafrika.

Bilden visar en 3D-modell av det muterande coronaviruset

Region Östergötland bekräftar nu det första kända fallet av den nya coronavirusvarianten omikron i länet. Smittspårning har gjorts kring personen, som kommit hem från en resa till Sydafrika.

– Det var bara en tidsfråga innan vi skulle få fall av omikron även i Östergötland. Coronaviruset har en stor förmåga både att mutera och att sprida sig. Hittills finns inga tecken på att just den här varianten orsakar svårare sjukdom än de andra virusvarianterna, men det gäller att vara på sin vakt och följa virusets utveckling, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Vaccination viktig

Alla vuxna och barn från 6 år som har rest utanför de nordiska länderna ska provtas för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige. Det gäller även om man är symtomfri och såväl vaccinerade som ovaccinerade.

– Det är också viktigt att alla följer de nationella rekommendationerna om att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd vid trängsel och, inte minst, att se till att vaccinera sig mot covid-19. Vaccination har visat sig vara det mest effektiva sättet att motverka pandemin, understryker Britt Åkerlind.

Textansvarig: Nyhetsredaktionen