Nu startar vaccinationen mot influensa

Bilden visar en man på en cykel.

[2020-11-03]

Från och med i dag, den 3 november, kan personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka av influensa vaccinera sig kostnadsfritt på sin vårdcentral i Östergötland.

Bilden visar en tecknad spruta.

Som alltid kan influensainfektion innebära en ökad risk för allvarlig sjukdom för personer som är 65 år och äldre, har vissa kroniska sjukdomar eller är gravida. Under pågående pandemi är det dessutom extra viktigt att dessa personer vaccinerar sig och prioriteras under november månad.

– Sprutan ger ett skydd som kanske är viktigare än någonsin i år att få om man tillhör en riskgrupp. Vi behöver alla hjälpas åt att minimera risken att det blir många sjuka i både influensa och covid-19, då det ökar belastningen på många funktioner i samhället, inte minst på hälso- och sjukvården, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Boka tid själv
Den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensan kommer inte att ske på vanligt sätt eftersom rekommendationerna om covid-19 ska följas. Lokala anpassningar görs för att undvika trängsel och drop-in-mottagningar organiseras med möjlighet till fysisk distans. Nytt för i år är att man kan boka tid själv för influensavaccination på sin vårdcentral via 1177.se. Inför besöket uppmanas man att ta med ifyllt influensaformulär, som alla över 65 år har fått i brevlådan. Formuläret finns även att skriva ut på 1177.se.

– I år har vårdcentralerna nya rutiner och arbetssätt för att alla ska kunna vaccinera sig på ett tryggt och säkert sätt. Ingen ska behöva vara rädd att bli smittad med covid-19 i samband med vaccinationen, säger Britt Åkerlind.

Ta ansvar
Den som går och vaccinerar sig behöver också ta ett ansvar för att hålla avstånd till andra. Om man har symtom på sjukdom ska man stanna hemma och be vården att få ta vaccinationssprutan senare.

– Vi ber alla att hålla rekommenderat avstånd fysiskt, och låta bli att kramas eller ta i hand om man möts - även om man blir glad att träffa sina bekanta, säger Britt Åkerlind.

Textansvarig: Hanna Arfvelin, 010-103 24 61

Vaccination mot influensa
Personer som är 65 år och äldre, har vissa kroniska sjukdomar eller är gravida, erbjuds gratis vaccinering under november månad.
Övriga personer som inte tillhör en riskgrupp, är välkomna från den 1 december och betalar 300 kr för vaccinationen.