Lunnevads folkhögskola startar filial i Mjölby

[2021-01-20]

Lunnevads folkhögskola öppnar en filial i Mjölby i höst. Det har regionutvecklingsnämnden nu godkänt.

Bilden visar fyra elever som sitter runt ett bord.

Lunnevads folkhögskola ligger utanför Sjögestad. Internatet är fullbelagt av elever från hela landet som studerar vid skolans särskilda kurser och det är inte möjligt att öka antalet internatplatser. För att kunna erbjuda fler personer att gå den allmänna kursen vill därför Lunnevads folkhögskola öppna en filial i Mjölby. I dag godkände regionutvecklingsnämnden skolans önskemål.

– Folkhögskolan bidrar till att stärka demokratin och utjämnar utbildningsklyftor i Östergötland. Framförallt får fler människor möjlighet att nå sin fulla potential. Att regionen nu öppnar en filial i Mjölby blir ett viktigt steg i det arbetet, säger Eva Andersson (S), ordförande i nämnden.

Nå andra målgrupper
Genom att kunna erbjuda studier på folkhögskolan i en tätort kommer skolan närmare möjliga deltagare. Skolan räknar också med att kunna nå andra målgrupper; som vårdnadshavare med små barn, arbetslösa och pensionärer.

– Det är ett mycket glädjande besked för Mjölby. En folkhögskolefilial stärker våra förutsättningar för att utveckla vår kommun och bidrar till att fler människor får en fot in på arbetsmarknaden eller till vidare studier, säger Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby.

Starta i liten skala
Filialen kommer att starta i liten skala till höstterminen 2021. Tanken är att det ska finnas möjlighet att utöka lokalytor om behov och intresse sedan stiger. Målet är att lokalerna ska ligga centralt.
Kostnaden för det första läsåret beräknas till cirka 500 000 kronor.
På den allmänna kursen kan personer läsa in både grundskole- och gymnasiebehörighet. Det går att läsa på hel- eller halvtid och man kan kombinera kursen med estetiska tillval.
Region Östergötland är huvudman för Lunnevads folkhögskola.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, nyhetsredaktionen