Läkemedlet diklofenak blir receptbelagt

[2020-06-04]

På grund av risker är det inflammationshämmande och smärtlindrande läkemedlet diklofenak receptbelagt från den 1 juni. Det finns en rad alternativa läkemedel som inte kräver recept. ”Vi rekommenderar att välja andra alternativ som är skonsammare för miljön och för användarna”, säger Christina Fischer, läkemedelskommitténs ordförande.

Bilden visar en kvinna som tar en tablett i munnen med ett glas vatten.

Diklofenak är den aktiva substansen i vissa smärtstillande läkemedel. Förutom att substansen finns i läkemedel med namnet Diklofenak från olika tillverkare, finns den också i varumärken som Voltaren, Arthrotec och Eeze. Sedan 2006 har man kunnat köpa läkemedel med diklofenak receptfritt mot bland annat inflammation, smärta och migrän. Nu gäller det att hitta nya alternativ när tabletter och kapslar av läkemedlet är receptbelagt från den 1 juni. Miljöenheten och läkemedelsenheten i Region Östergötland välkomnar förändringen. Forskning visar att användning av diklofenak redan i lägre doser och under kort tid kan kopplas till en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. Det är också det antiinflammatoriska läkemedel som är mest skadlig för miljön, bland annat ses njurskador på fiskar som har exponerats för diklofenak i landets (våra) vattendrag.

– Vi rekommenderar att välja andra alternativ som är skonsammare för miljön och för användarna. Läkemedelskommittén i Östergötland rekommenderar paracetamol och naproxen som receptfria alternativ mot smärta och inflammation. Vid behandling av migrän kan läkemedlet sumatriptan användas, säger Christina Fischer.

Giftfrihet som mål
Region Östergötland har som mål att vara en giftfri verksamhet.

– I det arbetet ingår det att minimera utsläpp av läkemedelsrester, både vid tillverkning av de läkemedel som vi köper in och genom utsläpp här i Östergötland, säger Karin Ramstedt strateg på miljöenheten i Region Östergötland.

Textansvarig: Maria Carlqvist, nyhetsredaktionen, 010-103 76 28