Höga miljökrav på belöningsleksaker i nytt avtal

[2020-11-12]

Belöningsleksaker som barn kan få när de besöker vården ska vara giftfria och säkra. Därför har Region Östergötland varit med och arbetat fram ett nationellt ramavtal med höga miljökrav på leksakerna.

Bilden visar leksakerna.

När barn besöker sjuk- eller tandvården får de ofta en belöningsleksak. Det kan till exempel vara ett plastdjur, en liten bok, ett rithäfte eller färgpennor.

– De här produkterna ges till små barn och för oss är det viktigt att vi delar ut giftfria saker. Plastprodukter som inte kravställs eller kontrolleras innehåller skrämmande ofta hälsoskadliga ämnen som exempelvis mjukgörare. Barn är extra känsliga för exponering av dessa ämnen, säger Elisabet Breti, utvecklingsledare på hållbarhetsenheten i Region Östergötland.

Högsta miljöklassning
Hon har varit med i ett nationellt samarbete för att skapa gemensamma krav för att upphandla belöningsleksaker. Ett ramavtal med höga miljökrav har arbetats fram.

– De belöningsleksaker som alla verksamheter i Region Östergötland nu kan köpa in har högsta miljöklassning, miljöklass 3. För oss är det viktigt i vårt arbete mot en giftfri verksamhet, säger Elisabet Breti.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, nyhetsredaktionen