Hög belastning på sjukvården

[2021-03-26]

De senaste två veckorna har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat. Belastningen på vården är hög just nu. Det meddelade Region Östergötland vid fredagens presskonferens. - Vi har ett fortsatt allvarligt läge, fastslog regiondirektör Krister Björkegren. Det är otroligt viktigt framåt att vi fortsätter hålla avstånd, funderar över vilka resor som är nödvändiga och hur vi umgås över påsken.

Budskapet under Region Östergötlands pressträff på fredagen var tydligt. Trycket på vården ökar. Belastningen är hög, inte minst på intensivvården. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind berättade att smittspridningen är hög i alla åldersgrupper utom de allra äldsta, något som tolkas som en effekt av vaccinationsinsatsen.

- Den brittiska virusvarianten är den helt dominerande i Östergötland i nuläget, berättade Britt Åkerlind. Vår tolkning av erfarenheterna vi har är att inkubationstiden är kortare, vilket innebär att vi får en större smittspridning på samma tid.

Inneliggande patienter ökar
Vårddirektör Jessica Frisk beskrev hur antalet inneliggande patienter ökat de senaste två veckorna, samtidigt som många patienter som tidigare har fått sin vård framskjuten, har hamnat i en situation där de behöver hjälp. Intensivvården på både Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping har gått upp i pandemisteg och fler intensivvårdsplatser har tillskapats för covidpatienter.

- Det här påverkar vår möjlighet att ge vård, om den inte är absolut akut eller inte kan anstå, säger Jessica Frisk. Det får konsekvenser, både på antalet operationer vi kan göra och på den inneliggande vård vi kan bedriva. Det är ett tufft läge där vi varje dag måste prioritera vilken vård vi kan erbjuda.

Vid pressträffen deltog även Robert Svensson, verksamhetschef för Anopiva på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där IVA ingår. Han gav en bild av ett förvärrat läge de senaste två veckorna.

- Vi har mer än fördubblat antalet intensivvårdspatienter med covid-19 i Norrköping de senaste två veckorna, berättade han. Den stora utmaningen nu är uthålligheten. Vi har haft en hård belastning under en extremt lång tid.

- Medarbetarna har slitit länge nu, de är trötta och har gjort ett fantastiskt arbete. De förtjänar att bli respekterade och det bästa sättet att göra det är att följa restriktionerna, menade Robert Svensson.

"Följ restriktionerna"
Robert Svenssons budskap till östgötarna var därför tydligt. Följ restriktionerna och tänk till inför påskhelgen.

- Vi behöver få ett stopp på den här ökningen nu. Det innebär att vi alla måste hjälpas åt att hålla restriktionerna. Inför helgerna vill jag uppmana alla att inte umgås med andra än de brukar och inte delta i fester. Håll avstånd, träffas inte för många och följ råden från Folkhälsomyndigheten.

Jessica Frisk avslutade pressträffen med att ge en bild av vaccinationsläget. I dagsläget har Region Östergötland gett närmare 85 000 doser vaccin. Över 58 000 personer har fått sin första dos och mer än 26 000 har fått den andra dosen.

- Vaccinationerna är vägen att klara pandemin, poängterade Jessica Frisk. Vaccinationsviljan är god och det är verkligen positivt. Vi jobbar vidare med vaccinationerna, grupp för grupp, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De äldsta som riskerar att bli sjukast vaccinerar vi först.

Fler får brev om vaccination
I nästa vecka får invånare som är 75-76 år brev med erbjudande om vaccinering och Region Östergötland räknar med att fortsätta erbjuda fler grupper vaccination i takt med vaccintillgången. På torsdagen kom också beskedet att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 återigen börjar användas i Sverige för att skydda personer som är 65 år och äldre mot sjukdomen. Region Östergötland återupptar vaccinationerna med Astra Zeneca för den åldersgruppen i nästa vecka.

Textansvarig: Nyhetsredaktionen