Här ska barn hitta sina framtida jobb

Bild från utställningen.

[2020-02-14]

Ett upptäckarlabb där barn får testa sina styrkor och lära sig om det moderna arbetslivet. På fredagen invigdes utställningen Jobblabb på Arbetets museum i Norrköping, som vänder sig till alla femteklassare i Östergötland. ”Målet är att fler kan närma sig yrkeslivet med självförtroende”, säger regionrådet Eva Andersson (S), som talade på invigningen.

Eva Andersson

Under tre års tid kommer skolor i länet kunna besöka jobblabbet på Arbetets museum. Bakgrunden är att unga människors yrkesval många gånger styrs av normer, fördomar och förväntningar.

I jobblabbets teststationer ska barnen i stället få testa vad de är bra på och själva intresserade av. De ska också få en inblick i det moderna arbetslivet, vilka som jobbar där och vilka egenskaper som passar var.

– Visst är det härligt med ett jobblabb dit 11- och 12-åringar ska få gå och tänka "jag är bra" för att sedan matcha det mot olika jobb som de kanske inte hade tänkt på tidigare, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Region Östergötland.

Gemensamt ansvar

Hon fortsätter:
– Vi har alla ett ansvar att skapa förutsättningar för våra ungdomar, så att när de ska göra sina val har de den kunskap de behöver för att kunna göra ett medvetet val. För Region Östergötland som är en stor arbetsgivare är det jätteviktigt att fler väljer vårdyrket.

Region Östergötland står för jobblabbets första "fall", som startar under vecka 9. Då ska barnen få göra tillbehör till ett gipsrum med inspiration från bland annat modeller och operationskläder.

Jobblabbet är ett samarbete mellan flera olika aktörer i länet. Förutom de flesta östgötska kommunerna deltar bland andra Länsstyrelsen i Östergötland, flera fackförbund och ett antal företag. Region Östergötland har bidragit med 1,5 miljoner kronor till utställningen.

Lördagen den 15 februari öppnar jobblabbet för allmänheten.

Text och foto: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85