Hallå där…

[2021-05-14]

… Lotta Grahn Kronhed, sjukgymnast vid Rehab väst i Vadstena, som har fått Osteoporosförbundets stipendium 2021.

Bilden visar Lotta Grahn Kronhed.

Vad är det för stipendium?
– Det är ett stipendium på 30 000 kronor. Förbundet har länsvisa föreningar i landet och föreningarna i Östergötland och Skåne hade nominerat mig till stipendiet. Jag fick det med motiveringen: "För hennes mångåriga stora engagemang för osteoporotiker och för hennes utvecklingsarbete avseende osteoporosskolor."

Vad betyder det för dig att få stipendiet?
– Det är jätteroligt och jag känner mig hedrad. Även om jag visste om att jag var nominerad var det här ingenting jag förväntade mig. Jag tycker också att det är roligt eftersom personer med osteoporos är en patientgrupp som ofta är lite förbisedd.

Varför har du engagerat dig i området osteoporos (benskörhet)?
– Jag började arbeta i primärvården i Vadstena 1982. Några år senare startades det ett projekt för att förebygga osteoporos i kommunen. Jag blev en del av det arbetet, lärde mig mer och mitt intresse ökade. Det är så viktigt att arbeta förebyggande med det här eftersom benskörhet och fallfrakturer orsakar både lidande och försämrad livskvalitet för patienter och ökade kostnader för samhället. 50 procent av alla kvinnor över 50 år har en risk att få en fraktur som beror på osteoporos. Fysisk aktivitet minskar risken för benskörhet och kan hjälpa till att förebygga benskörhet, fall och frakturer.

Hur arbetar du med osteoporos?
– Mina kollegor vet om att jag har den här profileringen så de skickar osteoporospatienter till mig ibland. Jag arbetar mycket med balansträning för att personerna ska undvika fall och med andra olika övningar som de kan tillämpa för att må så bra som möjligt. Jag deltar även i flera forskningsstudier om osteoporos, både tillsammans med forskare vid Linköpings universitet och med forskare vid Karolinska Institutet. I studien i Linköping, som inte har publicerats än, har vi jobbat med en osteoporosskola, där teori varvas med gruppträning för deltagarna. Det fungerar på ett liknande sätt som artrosskolor, som är mer etablerade.

Vad ska du använda stipendiepengarna till?
– Jag vill ta med det gamla rehab-gänget i Vadstena som jag har jobbat tillsammans med på en utflykt. Sedan ska jag göra något själv som jag mår bra av, men vad vet jag inte än.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, 010-103 78 29

Motiveringen
"För hennes mångåriga stora engagemang för osteoporotiker och för hennes utvecklingsarbete avseende osteoporosskolor. Lotta Grahn Kronhed föreläser om preventiva åtgärder vid osteoporos i många olika sammanhang med stor kunskap och stort engagemang. Hon har skrivit olika artiklar bland annat i boken Osteoporos och hon har medverkat i Osteoporosnytt med flera artiklar. Tillsammans med forskare vid Linköpings universitet har hon deltagit i en forskningsstudie om osteoporosskolor som publiceras 2020/2021. Hon har länge varit och är en förespråkare för att osteoporosskolor ska införas i hela landet."