Hallå där…

[2020-02-07]

… Anna-Karin Garp, på bröstenheten kirurgi vid Universitetssjukhuset i Linköping (US), som i måndags fick ta emot utmärkelsen Årets kontaktsjuksköterska i sydöstra sjukvårdsregionen.

Bilden visar sjuksköterskan Anna-Karin Garp som håller i ett diplom och i en blombukett.

Vad är det för utmärkelse?
– Det är Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan som har instiftat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare för att uppmärksamma de rollerna. De delades nu ut för första gången och sex personer i varje kategori fick utmärkelser. Jag blev alltså Årets kontaktsjuksköterska i sydöstra sjukvårdsregionen.

Vad består utmärkelsen av?
– Det är ett diplom och vi fick ta emot det och en blombukett av H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Det gjordes när RCC i samverkan och Socialdepartementet firade cancerstrategin tio år på Karolinska Institutet i måndags.

Vad betyder det för dig att få utmärkelsen?
– Jag känner mig väldigt, väldigt hedrad. Det är ett kvitto på att det arbete vi kontaktsjuksköterskor gör är betydelsefullt och viktigt.

Vad gör en kontaktsjuksköterska?
– Det är en person som är patientens fasta vårdkontakt. Patienten kan vända sig direkt till mig för stöttning och lotsning genom diagnos, behandling och uppföljning. Ofta är man kontaktsjuksköterska till personer med en specifik diagnos för att man ska kunna vara påläst om själva diagnosen också. För min del är det bröstcancer just nu.

Varför vill du arbeta som kontaktsjuksköterska?
– Min förebild är sjuksköterskan Britta Dahlstedt på kirurgmottagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Hon började arbeta som det vi i dag kallar kontaktsjuksköterska 1995. Jag har jobbat på det här sättet sedan i början av 2000-talet och för mig är grunden att jag älskar att jobba med människor. Om jag kan underlätta för någon med den kunskap jag har så vill jag göra det.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, 010-103 78 29

Foto: Emelie Otterbeck