Region Östergötland

Hallå där Martin Lundén

[2022-01-11]

...nybliven hjärtspecialist på Vrinnevisjukhuset som fick bäst resultat av alla svenska ST-läkare inom kardiologi/ blivande kardiologer som skrev årets upplaga av Europeiska kardiologföreningen (ESC:s) specialisttenta, som är beryktat svår.

Bilden visar Martin Lundén

Europeiska kardiologföreningen ESC har varje år en tenta som ST-läkare inom kardiologi och nyblivna specialister kan skriva. Ett trettiotal kardiologer från Sverige klarade årets upplaga och Martin Lundén fick bäst resultat. Nu har han fått hedersuppdraget att vara med i europeiska kardiologföreningens arbetsgrupp som arbetar med att skapa kommande års examina.

Hur känns det?
– Roligt förstås. Jag är glad att jag valde att försöka mig på detta för det har känts som ett bra sätt att teoretiskt knyta ihop säcken i slutet på en ST-utbildning. Jag vill passa på att tacka alla som jag arbetat med på Vrinnevisjukhusets och US Linköpings hjärtkliniker för inspiration att hela tiden utvecklas. Jag vill även lyfta fram min ST-kollega Tobias Rosenqvist som jag råpluggade tillsammans med i våras, vi lyfte varandra och han fick också ett toppresultat.

Var det en svår tenta?
– Ja, den är klurig för den handlar om väldigt omfattande litteratur och man måste plugga extra. Till exempel tar den upp internationella riktlinjer för olika hjärtsjukdomar, utredningsgångar och behandlingar. Det finns ett antal europeiska dokument som tentan är uppbyggd kring.

Hur förberedde du dig?
– Jag startade cirka fyra månader innan att läsa fokuserat och försökte strukturera upp inläsningen kring de block som examen innehåller. Till exempel några veckor om hjärtsvikt, klaffsjukdom, arytmi och så vidare. En lika stor utmaning som tentan i sig var att samtidigt vara småbarnsförälder då detta tog en hel del tid hemma.

Varför kallas tentan ett "Maratonlopp i sprintfart"?
– Den består av 120 frågor om olika hjärtsjukvårdsscenarier som man ska ta ställning till direkt. Det är ungefär som ett maratonlopp. Man har 90 sekunder att läsa och svara på varje fråga och det finns inte särskilt mycket tid till att gå tillbaka. Jag hade 4 sekunder kvar av examen när sista frågan var besvarad. Det är svårt att veta hur det går när man håller på men det kändes okej.

Nu är du inbjuden att vara med och ta fram kommande års europeiska tentor, ett hedersuppdrag. Hur ser du på det?
– Det är fantastiskt kul att ha fått den möjligheten. Det är ju något av en dröm eftersom kardiologi är mitt stora intresse. Europeiska kardiologföreningen har arbetsgrupper inom de nationella föreningarna som arbetar med att ta fram kommande examina. Jag jobbar nu tillsammans med ytterligare 5 till 6 svenska kollegor med att skriva nya frågor.

Textansvarig: Maria Carlqvist, nyhetsredaktionen, 010-103 76 28