Försök till bedrägeri via telefon

[2021-05-14]

Region Östergötland varnar för bedrägeriförsök via telefon sedan ett sådant fall uppdagats av en av länets vårdcentraler.

Bild på en person vid dator med telefon och bankkort i handen.

En kvinna i Linköping har kontaktats av en person som uppgav sig ringa från en vårdcentral i Linköping för att boka om en vaccinationstid, och ville därför att hon skulle lämna ut sitt bank-id och inloggningsuppgifter. Numret som personen ringde ifrån såg också ut att komma från Region Östergötland.

Polisanmäld

Det hela var emellertid ett försök till bedrägeri, och numret som personen ringde ifrån var egentligen ett helt annat. Händelsen är nu polisanmäld. Region Östergötland utreder också saken internt.
– Såvitt vi kan se så handlar det om ett enskilt bedrägeriförsök, där man använt ett av regionens telefonnummer för att dölja sitt eget, så kallad spoofing. Här är det viktigt att poängtera att Region Östergötland aldrig ringer upp och ber att man legitimerar sig med bank-id via telefon", säger Rickard Lundin, säkerhetschef i Region Östergötland.

Textansvarig: Gustav Borg, nyhetsredaktionen