Elever och anhöriga vaccineras på SFI i Norrköping

[2021-09-10]

Region Östergötland och Norrköpings kommun har den här veckan testat drop in-vaccinering för elever och anhöriga på vuxenutbildningen i svenska för invandrare, SFI. Om satsningen slår väl ut är tanken att erbjuda det till fler SFI runtom i länet.

En sjuksköterska håller i en spruta och ska vaccinera en kvinna. Sjuksköterskan står och kvinnan sitter.

– Vi försöker nå ut till så många det bara går för att öka vaccinationstäckningen och det här är ett jättebra och viktigt initiativ, säger Åsa Maxeby, enhetschef för Vaccinationscentralen i Norrköping.

Måndag till torsdag under vecka 36 har Region Östergötland vaccinerat elever och anhöriga på SFI i Norrköping. Åsa Maxeby var själv på plats och vaccinerade under måndagen.

– Skolan har ordnat lokaler på föredömligt sätt och allt har gått väldigt smidigt. Tolkar och hälsokommunikatörer har funnits på plats för att informera och få alla att känna sig trygga i situationen. Hälsokommunikatörerna var även på plats och informerade både digitalt och fysiskt redan förra veckan för att sprida budskapet. De har gjort ett väldigt bra jobb, säger Åsa.

Initiativet till att få till vaccineringen i SFI:s lokaler kom från skolan som har över 1 000 elever.

– Vi vill hjälpa till för att öka tillgängligheten för våra elever att kunna vaccinera sig och har både läst och hört om liknande lyckade satsningar i bland annat Södermanland. Det här blir en väldigt tydlig tid och plats som vi kan hänvisa våra elever till, säger Marie Palmgren en av två rektorer på skolan.

Hennes rektorskollega Anna Häggkvist fyller i:

– Våra lärare har sedan vaccinationen drog i gång förmedlat till oss att många av våra elever är oroliga, rädda och inte har vaccinerat sig. Därför såg vi en möjlighet att göra det mer lättillgängligt att göra det i anslutning till skolan, som är en trygg plats för många.

Drop-in vaccineringen på SFI i Norrköping, där även anhöriga har erbjudits att komma, är ett pilottest. Veckan ska analyseras och om resultatet faller väl ut är tanken att det ska spridas till andra SFI i Östergötland. Det kan även bli aktuellt med ytterligare drop in-veckor i Norrköping.

– Vi hoppas att budskapet sprider sig, att fler personer påverkas och vågar att vaccinera sig framöver, säger Anna Häggkvist.

Alla som vaccineras på SFI kommer även att få sin andra dos på skolan.

– Det är svårt att veta på förhand vad som är "många elever", men alla vi når är ett plus och viktigt för framtiden, säger Marie Palmgren.

Åsa Maxeby hoppas och tror att den här veckan får positiva effekter framöver.

– Vi ska samla in erfarenheterna och fundera på hur vi kan sprida och göra det så effektivt som möjligt. Varje person vi fångar in är väldigt viktig och vi hoppas på många ringar på vattnet. Tillsammans måste vi öka vaccinationstäckningen när samhället mer och mer öppnar upp i höst.

Textansvarig: nyhetsredaktionen