Region Östergötland

Dags för vaccinering för alla mellan 85 och 89

Bilder från vaccinationen.

[2021-02-26]

Region Östergötland går vidare med vaccinationerna av äldre. I början av nästa vecka får alla invånare mellan 85 och 89 år ett brev med information om hur de kan boka tid för vaccinering. Varje grupp kommer att få information om när det är deras tur.

Under veckan började vaccinationerna i fas 2 med personer över 90 år. Nu utökas vaccinationen till att även omfatta personer mellan 85 och 89 år.

– Det är glädjande att vaccineringen går enligt plan. Att regionen från och med nästa vecka kan ta nästa steg och erbjuda vaccinationstid för personer över 85 skapar både hopp och framtidstro, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Nya tider kommer

Gruppen 85-89 i länet är omkring 8 600 personer, som i början av nästa vecka får brev med information hemskickat.
– Tillgången på tider för vaccination kan fortfarande vara begränsad tidvis och det kan ta några dagar innan man får en tid. Men det kommer upp nya tider hela tiden, så det är bara att försöka igen. Alla kommer att erbjudas vaccinering, säger Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledning i Region Östergötland.

När det är dags för nästa grupp beror helt på vaccintillgången.
– Vi kan inte säga exakt hur planeringen för de olika åldersgrupperna ser ut, det beror på vaccinleveranserna som varierar vecka för vecka, säger Rickard Lundin. Men så fort det är dags för en ny grupp kommer vi att kontakta dem. Vilka åldersintervaller det blir beror också på vaccinleveranserna.

Slutet av fas 1

Vaccinationerna i fas 1 börjar generellt sett närma sig slutfasen nu. Men bland annat beroende på att det finns flera olika vaccinsorter och alla inte är godkända för äldre åldersgrupper, kommer vaccinationerna i fas 1 och fas 2 under en period att ske parallellt.
– Vi vaccinerar så fort vi kan och anpassar hela tiden planerna efter vilket vaccin vi får och hur mycket vaccin vi får. Det innebär att vi behöver vaccinera olika grupper parallellt, säger Rickard Lundin.

I fas 2 ingår även vård- och omsorgspersonal, personer med insatser genom LSS och personer med särskilda medicinska tillstånd, exempelvis transplanterade. De grupperna blir också kontaktade när det är dags för vaccination.
– Om man inte har fått information och undrar hur det ligger till med de olika faserna kan man alltid gå in på 1177.se, säger Rickard Lundin. Den sidan uppdateras löpande med aktuell status för vaccinationerna.

Tidplan för vaccination mot covid-19

Textansvarig: Anchi Alm, nyhetsredaktionen