Region Östergötland

BB flyttar till större lokaler

[2020-11-17]

Större och bättre anpassade lokaler med eget rum för varje familj. Det blir verklighet när BB på Universitetssjukhuset i Linköping (US) flyttar i morgon, den 18 november.

Bilden visar en barnmorska som står vid ett skötbord.Bilden visar Karin Ebbesson som är vårdenhetschef.

– Vi är glada att det här blir av nu eftersom vi har varit trångbodda länge, säger Karin Ebbesson, tillförordnad vårdenhetschef på BB och förlossningen på US.

Flyttlasset behöver inte gå så långt, de nya lokalerna ligger på andra sidan hisshallen på samma våningsplan som i dag, plan 16 i huvudblocket. De nyrenoverade lokalerna kommer att betyda flera förbättringar, till exempel ökad patientsäkerhet och att den personliga integriteten kan värnas ännu mer.
Varje familj kommer att ha ett eget rum med toalett och skötbord.

– I dag delar flera på hygienutrymmen och det är inte bra. Nu får mamman och barnet ett eget rum där också partnern kan övernatta, förutom just nu under pandemin då vi har ett besöksförbud för att skydda patienter, barn och medarbetare, förklarar Karin Ebbesson.

Blir lugnare
Tanken är också att familjen ska kunna stanna mer på sitt rum och att exempelvis läkaren kommer dit och undersöker barnet, istället för att familjen får gå till annat rum.

– Den första tiden är så viktig för familjen och vi vill skapa förutsättningar för att de ska få den bästa fortsättningen på den tiden. Det blir lugnare på ett eget rum och familjen kan få lite mer tid med just sin barnmorska och sin undersköterska. Vi kommer att kunna arbeta mer personcentrerat, säger Karin Ebbesson.

Bättre arbetsmiljö
Hon ser även att flytten innebär en bättre arbetsmiljö för medarbetarna i och med de större och bättre anpassade lokalerna. Det finns flera mindre teamexpeditioner jämfört med dagens enda gemensamma, som ska leda till mer arbetsro. I samband med flytten utökas även vårdlagen med ett per pass. Det innebär att patienterna kan fördelas på fler medarbetare. Vårdplatserna ökar med 1, till 18.
I de nya lokalerna samlas BB-avdelningen, BB-mottagningen, fostermedicin och delar av kvinnohälsans verksamhet.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, nyhetsredaktionen