-
Region Östergötland fortsätter att trycka på staten om att Ostlänken och E22 är mycket viktiga satsningar på infrastruktur. I yttrandet till Trafikverket anser regionen också att anslagen till länstransportplanerna ska ökas.
-
Magtarmsjukdomen IBS tros bero på störningar i det ömsesidiga samspelet mellan tarm och hjärna, men de bakomliggande mekanismerna är inte helt klarlagda. I sin avhandling har Anna-Karin Norlin studerat biopsykosociala mekanismer vid IBS med fokus på stress, samsjuklighet och fatigue.
-
Lunnevads folkhögskola öppnar en filial i Mjölby i höst. Det har regionutvecklingsnämnden nu godkänt.
-
Nu pågår vaccinationer mot covid-19 för personer som har hemtjänst och/eller vård och omsorg i hemmet. Det stora intresset för att boka tid per telefon har gjort det svårt att komma fram och regionen har nu öppnat möjligheten att ringa vårdcentralen om man tillhör den aktuella gruppen.”Det kan dröja innan man får en tid då vi får mindre vaccinleveranser än planerat de närmaste veckorna".
-
Region Östergötland har tecknat ett avtal om laboratorieanalys för att kunna mäta och analysera nivåerna av coronavirus i avloppsvatten. Ett 50-tal tester ska tas varje vecka i två månader med planen att kunna utveckla verksamheten.
-
Anna Spångéus är biträdande professor på Linköpings universitet och specialistläkare inom intermedicin/endokrinologi. Med sin pedagogiska undervisning får hon alla studenter att förstå, därför har hon tilldelats studenternas pris Kandidat Kork.
-
Hälso- och sjukvården behöver snabbare kunna ta del av innovationer och ny teknik för att erbjuda patienterna en högkvalitativ och individanpassad vård. East Sweden Medtech är en ny storsatsning som ska koppla ihop hälso- och sjukvård med forskning och näringsliv för att skapa nytta för patienterna.
-
Region Östergötland har i dag skickat svar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Efter en egen granskning kan regionen bekräfta brister i dokumentationen men ser att individuella vårdplaner har upprättats och att dödsorsakerna har registrerats.
-
Majoriteten av alla som har fått besked om påvisad covid-19 efter provtagning i Region Östergötland blir kontaktade av smittspårningsenheten. Det sker antingen via telefonsamtal eller frågeformulär/webbenkät på 1177, för att spåra smitta och därmed begränsa smittspridningen. Den viktigaste delen av smittspårningen gör den smittade själv genom att informera sina närkontakter som kan ha exponerats f
-
Nu har vaccineringen av nästa grupp startat: de med hemtjänst eller vård och omsorg i hemmet. Sedan vaccinationstiderna släpptes har intresset varit så stort att telefonbokningen inte hunnit med alla samtal. ”I första hand vill vi att alla som har möjlighet bokar tid digitalt”, säger Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledning i Region Östergötland.
-
Trots Sveriges beslut att hålla skolor och förskolor öppna under pandemin våren 2020 var det endast ett fåtal barn som utvecklade allvarlig covid-19 och det ledde inte till några dödsfall. Det visar en studie från Vrinnevisjukhuset och Karolinska institutet. Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine den 6 januari.
-
Nästa vecka inleder Region Östergötland vaccinationer av medarbetare som arbetar nära covid-patienter på länets sjukhus. Dessutom sänks provtagningsåldern till 13 år. Det framkom på onsdagens pressträff med den regionala sjukvårdsledningen.
-
Nu är vården igång på Vårdcentrum Finspång, en pionjär för framtidens Nära vård. På grund av rådande restriktioner kopplade till covid-19 kommer invigningen att genomföras digitalt. Följ med på en digital rundvandring på torsdag den 14 januari klockan 14.
-
Region Östergötland har under hösten börjat testa egenmonitorering för patienter med vissa diagnoser. Ett viktigt steg i arbetet för en mer nära vård. - För mig kan det inte finnas något bättre. Jag blir automatiskt mer delaktig, säger Carina Levander som lever med kol och använder den nya tekniken.
-
Hur lång tid tar det för att få ett provsvar, och hur ser man om ett prov innehåller coronavirus? Vi har fått följa med in på laboratoriet inom klinisk mikrobiologi på Universitetssjukhuset i Linköping, som tar emot prover från länets sjukhus och provtagningsstationer för covid-19.
-
Nu är det klart var vaccinationerna av allmänheten kommer att ske. I Saab Arena i Linköping, Luxor Center i Motala och Mässhallarna i Norrköping kommer en stor del av östgötarna över 18 att vaccineras under våren. Vaccinationerna mot covid-19 i Östergötland fortsätter helt enligt plan.
-
Det finns ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och ökad risk för tidigare död hos äldre på särskilt boende samt mellan låga D-vitaminnivåer och hjärtkärlsjukdom och nedsatt mental hälsa hos patienter med typ 2-diabetes. Det visar distriktsläkaren Maria Samefors doktorsavhandling från Linköping.
-
Fetma och psykisk ohälsa fortsätter att öka i Region Östergötland. Det visar den nationella undersökningen Hälsa på lika villkor, som genomförs vartannat år av Folkhälsomyndigheten.
-
Ett fel i bokningssystemet för den allmänna provtagningen av covid-19 i Norrköping och Linköping gjorde att ett antal personer som bokat provtagning idag på eftermiddagen har mötts av stängda provtagningsenheter vid Saab Arena och utanför Vrinnevisjukhuset.
-
Två fall av den variant av coronaviruset som spridits i Storbritannien har upptäckts i Östergötland. Det handlar om personer som vistats i Storbritannien.
-
Nu har andra leveransen av vaccin mot covid-19 anlänt till Östergötland. 2000 doser har skickats ut till länets kommuner och imorgon onsdag fortsätter vaccinationerna på särskilda boenden.
-
Grattis Fyrlänsgruppen som har utsetts till Årets läkemedelsprofil! Johanna Orraryd, läkemedelsstrateg i Region Östergötland, är en av sex personer i gruppen för operativa inköp och fördelning som tar emot priset.
-
Nu har vaccinationerna mot covid-19 inletts och Region Östergötland var först ut i landet tillsammans med Mjölby kommun. ”Att jag och Gun-Britt skulle bli de första i Sverige kunde jag inte drömma om!” sa sjuksköterskan Ann-Louise Broberg efter att ha vaccinerat Gun-Britt Johnsson på äldreboendet Boken.
-
Region Östergötland startar vaccineringen mot covid-19 den 27 december. Det meddelade regionen vid en digital pressträff i dag.
-
Region Östergötland planerar för att öppna provtagningen av covid-19 för personer över 18 år den 23 december. Detta ska möjliggöras genom ett avtal med ett externt, ackrediterat laboratorium. Regionen har idag också beslutat att gå upp i förstärkningsläge som en följd av den ökade belastning som pandemin har på sjukvården.
-
Kor, ungdjur och kalvar har börjat flytta in. Elva månader efter branden står ett nytt toppmodernt kostall färdigbyggt vid Vreta utbildningscentrum.
-
På Vrinnevisjukhuset finns en av landets första öppna mottagningar för rehabilitering av patienter som har haft covid-19. Den kom snabbt på plats under pandemin och behovet av insatserna är stort.
-
Oförmåga att hantera sociala dynamiker inom samverkan har en negativ inverkan på arbetsmarknadsinkludering. Det visar en avhandling från Linköping inom medicinsk vetenskap.
-
Region Östergötland planerar att starta vaccineringen mot covid-19 den 4 januari nästa år, men är redo att börja tidigare om vaccinet kan levereras snabbare. Det meddelade regionen vid en digital pressträff i dag.
-
Årets AT-handledare 2020 har utsetts av AT-läkarna i de tre länsdelarna. I öst går handledarpriset till Jonas Andersson, akutkliniken och Sara Ström, Vårdcentrum Finspång. I väst går priset till Kenneth Csiffary, medicinska specialistkliniken och Malin Johansson, Vårdcentralen Vadstena. I centrala länsdelen är pristagaren Karolina Härle, kirurgiska akutvårdskliniken.
-
Vid Universitetssjukhuset i Linköping finns rehabilitering i nationell toppklass för barn med förvärvade ryggmärgsskador och hjärnskador. Nu ansöker rehabiliteringsmedicinska kliniken om att bli ett nationellt högspecialiserat centrum för rehabiliteringen av både vuxna och barn.
-
Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. De ersätter de tidigare lokala allmänna råden. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.
-
Region Östergötland startar en forskarskola för medarbetare i primärvården tillsammans med Region Kalmar län och Region Jönköpings län. Två miljoner kronor satsas också på att utveckla akademiska vårdcentraler i Östergötland.
-
Region Östergötland tecknar avtal med Psykiatripartners i Östergötland om vuxenpsykiatrisk öppenvård i Linköping och Norrköping.
-
Provtagning utökas successivt och Region Östergötland förbereder att starta vaccinationer mot covid-19 strax efter nyår och planerar att vaccinera befolkningen löpande allteftersom vaccinet levereras. Det berättade regionledning och regional sjukvårdsledning i dag på en pressträff.
-
Tobaksavvänjning kommer att bli avgiftsfri i Region Östergötland. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i dag.
-
Region Östergötland inför vårdval i den öppna specialiserade ögonsjukvården. ”Det ska bidra till att fler av våra patienter snabbare kan få hjälp och vård”, säger regionrådet Kerstin Sjöberg (C).
-
Stor efterfrågan på vaccin mot pneumokocker, såväl nationellt som regionalt, har lett till en tillfällig brist inom Region Östergötland. Du som är i riskgrupp och önskar vaccinera dig mot pneumokocker kan göra det från januari och framåt på din vårdcentral.
-
I dag öppnar det nya Vårdcentrum Finspång, byggt för framtidens Nära vård. Vårdmottagningar av olika typer samlas under ett tak och i nära samverkan mellan Region Östergötland och Finspångs kommun.
-
Region Östergötland förbereder för att kunna inleda vaccinationerna mot covid-19 direkt efter nyår. Först ut är riskgrupper och hälso- och sjukvårdspersonal. "Vi har ärmarna uppkavlade och är redo att börja vaccinera inom kort", säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).
-
Datainspektionen har granskat hur åtta vårdgivare, däribland Region Östergötland, styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen.
-
Region Östergötland satsar totalt tolv miljoner kronor på projektet Gröna näringars utveckling genom Vreta Kluster under tre år. ”Det här bidrar till att fler jobb skapas, främst på den östgötska landsbygden”, säger Martin Tollén (S).
-
Ljusa och fräscha lokaler med ett eget rum för varje patient. Det blir nu verklighet när kardiologiska vårdavdelningen på Vrinnevisjukhuset flyttar till nya lokaler. Här finns fyra nya hjärtintensivvårdsplatser där patienter kan vårdas på en högre vårdnivå än tidigare.
-
Nu kan professionella kulturskapare och kulturaktörer få ekonomiskt stöd av Region Östergötland, för utveckling och bättre arbetsvillkor eller för att bredda och öka spridningen av kultur i länet. Regionutvecklingsnämnden har beslutat att införa två nya stödformer för kultur.
-
Dödsfallen bland patienter med covid-19 minskade kraftigt, medan andelen inlagda med sjukdomen inte ändrades. Det visar en granskning som Region Östergötland gjort av inläggningar på länets intensivvårdsavdelningar under pandemins första månader.
-
Katastrofmedicinskt centrum (KMC) är från och med den 1 december ett av Socialstyrelsens nationella kunskapscentrum i katastrofmedicin, med inriktning på traumatologi.
-
Region Östergötland fortsätter att utöka provtagningen för covid-19. Från och med torsdag denna vecka har personer som är 50 år eller äldre med symtom på covid-19 möjlighet att boka tid för provtagning.
-
Klimatneutralt resande, fler som väljer kollektivtrafik och ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. Det är några av målen i det uppdaterade Regionala trafikförsörjningsprogrammet som regionfullmäktige nu har ställt sig bakom.
-
Marie Öberg – docent, audionom och hörselpedagog på hörselkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping (US) – tilldelas Silverörat 2020. Ett pris som delas ut av Svenska audiologiska sällskapet sedan 1977.
-
Från och med torsdag kan personer över 65 år med symtom på covid-19, boka tid för provtagning på 1177.se. Dessutom förtydligas provtagningen av personer inom samhällsviktiga verksamheter.
-
Hur kan vi utveckla våra städer och samhällen på ett hållbart sätt? Med utgångspunkt från de globala målen för hållbarhet, Agenda 2030, kommer den frågan att diskuteras den 26 november i ett halvdagsevent som Region Östergötland står bakom.
-
Satsningar på en tillgänglig vård närmare invånarna, stöd till kollektivtrafiken och återhämtning för regionens medarbetare är några av de centrala områdena i den nya treårsbudgeten, som i dag har beslutats i regionfullmäktige. Det är en budget som på många sätt påverkas av covid-19-pandemin.
-
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot landets regioner efter en granskning av vård och behandling till äldre personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 i särskilt boende. I sitt beslut påpekar IVO bland annat att det förekommit brister i dokumentationen.
-
Numera går det att se vad som händer inne i hjärnan, avbilda ett slående hjärta och upptäcka fettlever utan operation. Det nya numret av Forskning och utveckling blickar in i kroppen med hjälp av medicinsk bildteknik.
-
Från och med måndag kan personer över 70 år med symtom på covid-19, boka tid för provtagning på 1177.se.
-
I måndags meddelade regeringen kraftiga skärpningar av Coronarestriktionerna. Bland annat föreslogs ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Regionfullmäktigesammanträdet på tisdag den 24 november ställs om till att genomföras helt digitalt.
-
Folkhälsomyndigheten har idag, efter samråd med smittskyddsläkaren i Region Östergötland, beslutat att förlänga de lokala allmänna råden i Östergötland till den 13 december. Samma sak gäller i Stockholms län och Västra Götalands län.
-
När läkare i primärvården känner sig säkra i sin misstanke om lunginflammation är det ofta tillräckligt för att ställa en korrekt diagnos. Det visar specialistläkaren Anna Mobegs avhandling. "Det är bra, då kan vi vara trygga och förskriva antibiotika på god grund", säger hon.
-
Region Östergötland har nu beslutat om en strategi för att utöka provtagningen för covid-19. Provtagning av allmänheten kommer att återupptas stegvis och börjar denna vecka med personer som är över 70 år och har haft symtom i mer än 48 timmar.
-
Större och bättre anpassade lokaler med eget rum för varje familj. Det blir verklighet när BB på Universitetssjukhuset i Linköping (US) flyttar i morgon, den 18 november.
-
Belöningsleksaker som barn kan få när de besöker vården ska vara giftfria och säkra. Därför har Region Östergötland varit med och arbetat fram ett nationellt ramavtal med höga miljökrav på leksakerna.
-
Under coronapandemin har regioner och kommuner larmat om att det är svårt att få unga vuxna att följa rådande riktlinjer. Nu lanserar Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland en kampanj för att påminna målgruppen om deras ansvar i att minska smittspridningen.
-
Sedan i fredags är provtagningen för covid-19 enbart tillgänglig för prioriterade grupper. Målet är nu att öppna provtagningen igen för allmänheten under nästa vecka. >>>
-
Satsningen för att förbättra barns hälsa genom uppsökande verksamhet i hemmen blir nu permanent. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen. Nämnden beslutade också om uppdrag och resursfördelning inför 2021.
-
Region Östergötland kommer att betala ut extra ersättningar till medarbetare med anledning av covid-19:s påverkan på hälso- och sjukvården. ”Det känns bra att vi fått till en ersättningsmodell som är till för den verksamhet där det är högst belastning, såväl fysiskt som psykiskt”, säger HR-direktör Zilla Jonsson.
-
Idag fredag stänger Region Östergötland tillfälligt möjligheten att boka tid för provtagning av covid-19 för alla som inte tillhör någon prioriterad grupp. Provtagning kommer enbart att vara tillgänglig för patienter som behöver sjukvård, vårdtagare inom äldreomsorg eller funktionshinderomsorg samt vård- och omsorgspersonal.
-
Nu ska personer med aktivitets- och sjukersättning få rabatt av Östgötatrafiken och studeranderabatt införs på alla ordinarie biljetter. Det beslutade trafik- och samhällsplaneringsnämnden i går.
-
”Alla ska känna sig trygga att komma och vaccinera sig för influensan i år, oavsett om du har en bokad tid eller kommer på drop-in”. Det säger Mara Kosovic, chef för primärvården i Region Östergötland.
-
Region Östergötland ligger i topp med att använda fossilfria drivmedel i kollektivtrafiken och har ökat andelen ekologiska livsmedel rejält, men kan bli bättre på avfallsåtervinning. Det visar årets Öppna jämförelser av miljöarbetet i landets regioner.
-
En driftstörning i en av de maskiner som används på labbet gör att kapaciteten att analysera covid-19-prover just nu är mindre än normalt i Region Östergötland. Det innebär att väntetiden för provsvar kan bli längre de närmaste dagarna.
-
Denna vecka pågår den årliga nationella donationsveckan. Syftet är att få fler att göra sin vilja att donera organ känd.
-
Från och med i dag, den 3 november, kan personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka av influensa vaccinera sig kostnadsfritt på sin vårdcentral i Östergötland.
-
I en tid där innovation känns viktigare än någonsin, firar East Sweden Innovation Week tioårsjubileum. Den 2-8 november bjuds det in till digitala innovationsevent över hela länet. En av höjdpunkterna är Innovation Day den 6 november, som går att följa i en särskild VR-miljö.
-
De har gett stöd till cirka 2 000 barn och ungdomar. Ofta är det stöd när en nära anhörig plötsligt dör. Nu fyller barntraumateamet på Vrinnevisjukhuset i Norrköping 20 år.
-
Region Östergötland har idag etablerat särskild sjukvårdsledning på regional nivå och är i stabsläge. Detta med anledning av den senaste tidens negativa utveckling av coronapandemin i länet.
-
Nu skärps de allmänna råden i länet för att minska smittspridningen av covid-19. Det meddelade Region Östergötland vid en pressträff som i dag hölls tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings och Norrköpings kommuner.
-
De hade länge pratat om att införa digitala besök. Pandemin gav planerna en kickstart och videosamtal har kommit för att stanna på den kliniskt genetiska regionmottagningen vid Universitetssjukhuset i Linköping (US).
-
Alla vårdcentraler i primärvården i Region Östergötland ingår nu i en samlande universitetssjukvårdsenhet, USV-enhet. ”Det stärker forskningen i primärvården och underlättar i att få del av ALF-medel”, säger Annette Sverker, forskningschef vid Primärvårdscentrum.
-
Smittspridningen med covid-19 har ökat kraftigt i Östergötland och även antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19 ökar. "Nu måste vi alla kraftsamla, ta ansvar och göra vad vi kan för att bromsa smittan", underströk regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro vid en pressträff idag.
-
Lena Törnfeldt, verksamhetschef för rehab Öst i Region Östergötland, får utmärkelsen Guldkransen 2020. Det gör henne till Sveriges bästa chef inom vård och omsorg i branschföreningen Ledarna inom vård och omsorgs rankning.
-
Den 26 oktober börjar kvinnohälsan i Region Östergötland skicka ut kallelser digitalt till gynekologisk cellprovtagning. Kvinnor som har en digital brevlåda kommer att få sina kallelser dit.
-
Region Östergötland tecknar avtal med Psykiatripartners i Östergötland och Capio Hjärnhälsan om barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård.
-
Niclas Hilding blir ordinarie centrumchef för Närsjukvården i centrala Östergötland. Han har varit tillförordnad centrumchef sedan december 2019 och fortsätter nu i den rollen som ordinarie.
-
Christopher Sjöwall, biträdande professor i reumatologi, föreläser i serien Forskning i framkant. På webbinariet den 22 oktober presenteras och diskuteras den senaste forskningen och framtida möjligheter.
-
Nu börjar omställningsarbetet till en hållbar besöksnäring i Östergötland. Det ska göras i ett projekt som finansieras med stöd av Tillväxtverket.
-
De är experter på omvårdnad och har aldrig ångrat sitt yrkesval. Lottie Brehmer och Lotta Flodström är undersköterskor vid Universitetssjukhuset (US) i Linköping och har båda valt att vidareutbilda sig till specialistundersköterskor: "För den som vill utvecklas i arbetet finns det stora möjligheter idag."
-
Ostlänken och E22 vid Söderköping fortsätter att stå högt på listan när Östergötland och sex andra län trycker på staten om viktiga satsningar på infrastruktur. Den 23 oktober överlämnas en ny storregional systemanalys till Trafikverket.
-
Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en unik metod för att förutse influensaepidemier genom att kombinera flera datakällor. Prognoserna är bland annat användbara vid vårdplanering, så att omfördelning av vårdresurser under epidemier kan ske på bästa möjliga sätt för att ge alla en så bra vård som möjligt.
-
Lokala forskare med koppling till Region Östergötland eller Linköpings universitet har nu återigen möjlighet att ansöka om att beforska biologiskt material från Linköpingskohorten i SCAPIS-studien. Sista dag för ansökan är den 31 december.
-
Vård- och omsorgssektorn har stora rekryteringsbehov. För den som utbildar sig till undersköterska eller skötare utlovas goda möjligheter till både jobb och utveckling. Vecka 42 marknadsförs vårdutbildningarna i Östergötland liksom i resten av landet.
-
Antalet barn som har fått läggas in på sjukhus på grund av infektioner har halverats under våren jämfört med året innan. "Folkhälsomyndighetens rekommendationer är helt enkelt bra för barnen", säger verksamhetschefen Catrin Furuhjelm.
-
Kristofer Hedman är något så ovanligt som en fysioterapeut som även är läkare och dessutom docent. Hans brinnande intresse för fysisk aktivitet har lett honom hela vägen in i forskningen av hjärtats innersta rum, bokstavligt talat.
-
Fyra av Region Östergötlands verksamheter är just nu piloter för något som kallas barnbokslut. Dessa är rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Linköping, barn- och ungdomsmedicinska kliniken i Norrköping och Vårdcentralen Helsa i Norrköping.
-
Region Östergötland startar nu upphandlingen av vuxenpsykiatrisk öppenvård i Norrköping och Linköping. Även samtalsbehandling upphandlas.
-
Region Östergötland kommer våren 2022 att ta över delar av läkemedelsförsörjningen i egen regi. Syftet är att få kontroll över samtliga flöden och därmed skapa förutsättningar för en mer robust läkemedelsförsörjning.
-
Många östgötar har till följd av pandemin fått sin planerade vård uppskjuten när många verksamheter inom hälso- och sjukvården tvingades att ställa om och prioritera pandemivård och akutvård. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade därför idag att avsätta 10 miljoner kronor som engångsmedel för att förbättra tillgängligheten.
-
Under tisdagens sammanträde beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att införa ABC-metoden inom hälso- och sjukvården. Metodens syfte är att på enkelt sätt göra människor uppmärksamma på hur det går att främja sin egen och andras psykiska hälsa.
-
Nordens första gammakamera med den nya generationens teknik finns nu på fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. ”Tekniken ger skonsammare patientundersökningar och bilder som förbättrar diagnostiken inom kardiologi, onkologi, kirurgi och njurmedicin”, säger Magnus Janzon, centrumchef för Hjärtcentrum.
-
Nu börjar arbetet med att ta fram en ny länstransportplan för Östergötland. "Det handlar om viktiga infrastruktursatsningar för regionens utveckling", säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.
-
Under onsdagen startar en buss för provtagning av covid-19. Bussen är en mobil teststation som kommer att stå parkerad i Linköping respektive Norrköping olika dagar under veckan.
-
Richard Widén är ny regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland. ”Jag ser fram emot att få fortsätta jobba med Östergötlands utveckling”, säger han.
-
En ny intensivvårdsavdelning har öppnat på Universitetssjukhuset i Linköping. De ljusa och fräscha lokalerna med rymliga patientrum erbjuder en förbättrad vårdmiljö och arbetsmiljö för patienter och medarbetare.
-
Trycket på Region Östergötlands provtagningsverksamheter är högt, samtidigt som smittspridningen av covid-19 i länet är låg. Regionen fortsätter att successivt öka provtagningskapaciteten för att möta efterfrågan.
-
Carl-Oscar Jonson, Katastrofmedicinskt centrum i Region Östergötland, får 668 000 kronor från AFA Försäkringar för att undersöka hur särskild sjukvårdsledning på regional nivå i Östergötland har arbetat under covid-19-pandemin. Syftet är att öka kunskapen om organisation av sjukvårdsarbete i händelse av kris.
-
På torsdagseftermiddagen invigdes den nya neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Lokalerna är helt nybyggda och ingår i framtidsprojektet Vision 2020.
-
Varje år tar ungefär 50 personer i Östergötland sitt liv. Självmord har länge betraktats som en fråga för psykiatrin, men för att lyckas i det förebyggande arbetet behöver hela samhället involveras. Region Östergötland uppmärksammar den internationella suicidpreventiva dagen den 10 september med budskapet att Våga fråga.
-
Samtidigt som smittspridningen av covid-19 är mycket låg i Östergötland hör många av sig om provtagning på barn och ungdomar. Smittskydd och vårdhygien i Region Östergötland uppmanar föräldrar att avvakta med att kontakta vården för att provta barn med milda förkylningssymtom. "Sannolikheten att det rör sig om covid-19 är i dagsläget mycket liten", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
-
På lördag den 12 september är det vandringens dag. Flera aktiviteter anordnas runtom i länet, bland annat längs Östgötaleden. "Vi har ett speciellt läge i år då alltfler väljer upplevelser hemma i Sverige och den ökade lusten att vandra märks av", säger Anne Hederén, strateg i Region Östergötland.
-
Sömnbesvär bland ungdomar ökar. I enkäten Om mig uppger var fjärde person att de sover dåligt på natten. Störst sömnbesvär har ungdomar på gymnasiet.
-
Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, Linköpings universitet, är först i världen med att installera en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö, med väsentligt högre upplösning och avsevärt mindre stråldoser för patienten.
-
Elisabet Edlund (S) tar över som ordförande för regionfullmäktige i Östergötland efter Mattias Geving. "Frågan om att bli ordförande kom lite överraskande, men jag tycker att det ska bli ett roligt uppdrag."
-
Från den 7 september finns Ungdomshälsan i Din vård. Ungdomar i Östergötland mellan 13 och 25 år kan boka tid och träffa Ungdomshälsan direkt i appen.
-
De flesta patienter som har avlidit på sjukhus med bekräftad covid-19 hade betydande skörhet och flera andra sjukdomar. I omkring 15 procent av fallen bedöms dödsorsaken sannolikt vara en annan än covid-19. Det visar den andra delen i Region Östergötlands granskning av dödsfall.
-
Nu finns en hållbarhetsenhet i Region Östergötland. Genom den nya enheten vill regionen stärka hållbarhetsarbetet och vara en drivande aktör i omställningen till det hållbara samhället.
-
Det blir allt vanligare att bli till genom en donation med antingen ägg eller spermier, eller både och. Nu är fertilitetsbehandlingarna igång igen på Reproduktionsmedicinskt centrum och vården söker nya donatorer.
-
Region Östergötland avvecklar särskild sjukvårdsledning efter nästan sex månader. "Vi bedömer att vi nu kan hantera arbetet kopplat till coronapandemin i vår normala organisation. Det betyder inte att vi blåser faran över, utan vi har en fortsatt hög beredskap", säger regiondirektör Krister Björkegren.
-
Region Östergötland satsar 20 miljoner kronor på fortsatt specialistutbildning av barnmorskor och distriktssköterskor.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställde idag en kravspecifikation för kommande upphandling för delar av barn- och ungdomspsykiatriska öppenvården. Även rehabiliteringsverksamhet ska upphandlas.
-
En ny YH-utbildning till specialistundersköterska i akut och intensivvård har startat i Linköping. Söktrycket var stort och utbildningen kunde anta 42 studerande. "Detta är en karriärsutveckling för undersköterskor och en utbildning som vården verkligen behöver", säger Karin Björnström Karlsson, överläkare och kursansvarig.
-
Bo Axelsson, Ica Östra Husby, är årets landsbygdsstipendiat. På fredagen fick han ta emot sitt pris av regionutvecklingsnämndens ordförande Eva Andersson och landshövding Carl Fredrik Graf vid en ceremoni på Linköpings slott.
-
Landsbygdstrafiken i östra Östergötland får ett ökat utbud i starka stråk och i vissa utpekade utvecklingsområden under 2022. Det framgår av den beställning till Östgötatrafiken som trafik- och samhällsplaneringsnämnden fattade beslut om på torsdagen. Nämnden beslutade också om ett nytt tioårigt avtal med Region Kalmar län om tågtrafiken till Västervik och Kalmar.
-
Nu har årets kulturstipendiater utsetts av Region Östergötland. Bland pristagarna finns konstnärer, en filmare och en barnboksförfattare.
-
Richard Widén blir tillförordnad regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland under tiden rekrytering av ny direktör pågår.
-
Uppgiften att hantera Parkinsons sjukdom i vardagslivet involverar både personen som drabbats och dennes partner. Det ses som ett gemensamt ansvar som engagerar dem båda, visar sjuksköterskan Carina Hellqvists avhandling.
-
I dag invigdes ögonklinikens nya operationssalar på Vrinnevisjukhuset. Efter tal och bandklippning fick besökarna vandra runt och titta på de nya, fräscha lokalerna.
-
Provtagningen för covid-19 på Universitetssjukhuset i Linköping öppnar den här veckan i nya lokaler på sjukhusområdet.
-
Allt fler mottagningar erbjuder nu videomöten via appen Din vård Region Östergötland. Det är positivt för personer som inte vill eller behöver åka in till vården, utan kan träffa läkare, sjuksköterskor, psykologer, fysioterapeuter eller andra yrkeskategorier digitalt för exempelvis ett uppföljningsbesök.
-
En majoritet av dem som avlidit med bekräftad covid-19 utanför sjukhus hade bakomliggande sjukdomar, mycket hög ålder och betydande skörhet. Det framgår av en granskning som Region Östergötland genomfört.
-
Under förmiddagen hade Telia en nationell driftstörning som orsakade problem att komma fram till Region Östergötland på telefon. Felet är nu åtgärdat och telefonin ska fungera som vanligt.
-
En guidad, industrihistorisk rundtur i jazzdansens tecken med danskollektivet M Art Lab och guiden Kenneth Carlsson hålls den 4 och 5 augusti.
-
För att värna om både besökare och aktörer omvandlas Östgötadagarna i år till Östgötasommar. Sommaröppna inslag på den östgötska landsbygden hittas på Östgötadagarnas webbplats.
-
Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland gör tillsammans ett utskick med samhällsinformation om utsatthet i hemmet relaterat till covid-19.
-
Personer med psykisk ohälsa kan vara särskilt sårbara under pandemin. När vardagens träffar blir inställda ökar ensamhet och risk för isolering. Många är beroende av stöd från anhöriga som de nu inte kan träffa som vanligt.
-
Barn i samhällets vård mår sämre än andra barn och presterar sämre i skolan. Men de har förtroende för skolpersonal och presterar bättre efter individuell kartläggning i skolan. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.
-
Nu finns ett samlat program för Praktisk tjänstgöring för psykologer, PTP, i Region Östergötland. "Vi har gjort en utbildningssatsning och inrättat träffar för nyutbildade psykologer i vården", säger Astrid Kihlén, studierektor.
-
Från och med denna vecka kan den som har symtom på covid-19 i Östergötland boka tid direkt för provtagning genom en ny e-tjänst på 1177.se. Målet är att göra det enklare för patienten, öka tillgängligheten och underlätta hanteringen för sjukvården.
-
Intresset för att vistas i naturen och att vandra har ökat kraftigt under pandemin. Nu rustas Östgötaleden upp med en enhetlig entréskyltning och förstärkt vägvisning med avståndsinformation.
-
Region Östergötland ser tecken på att studentfirandet i västra länsdelen kan ha ökat coronasmittan bland unga. I Motala, som var först ut med sin student, har antalet smittade ökat den senaste veckan.
-
Region Östergötland provar ett nytt grepp för att fortsätta sprida budskapet om att hålla avstånd. Medarbetarna erbjuds att hämta eller beställa en t-shirt med budskapet.
-
Visit Östergötland lanserar initiativet “Utflyktsmålet” i samarbete med ett sjuttiotal restauranger och caféer i regionen. Utflyktsmålet är en take away-box med mat framtagen för upptäcktsfärder och aktiviteter i naturen. Syftet är att lyfta fram och sammanföra lokala näringsidkare inom restaurang, café och utomhusaktiviteter under coronakrisen.
-
Internationella medicinska programmet i Region Östergötland fyller 25 år. Tusentals personer har fått avgörande läkarvård runt om i världen under ett kvarts sekel, samtidigt som länets läkare har höjt sin kompetens. Nu presenteras verksamheten i en antologi.
-
Nästa regionfullmäktige den 17 juni genomförs i Norrköpings kommunfullmäktigesal i Rosen. Där finns det möjlighet att använda Norrköpings kommuns tekniska utrustning för distansmöten. Drygt hälften av ledamöterna kommer att vara fysiskt närvarande och övriga på distans.
-
Sammanlagt 594 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
En ny överenskommelse mellan Region Östergötland och länets kommuner ska förbättra samverkan kring barn och ungdomar som är placerade i familjehem eller hem för vård och boende (HVB).
-
Psykiatri- och habiliteringsenheten, psykiatriska kliniken Motala/Mjölby har fått årets VFU-pris i Region Östergötland. Kliniken belönas för tydliga pedagogiska metoder och för att studenterna är en del av teamet under den verksamhetsförlagda utbildningen.
-
Många av vardagens aktiviteter är inställda, andra är förenade med svåra avväganden och beslut. Rådet till 70-plussare är fortfarande att begränsa sina fysiska kontakter. ”Alla vi möter känner på olika sätt av månaderna med restriktioner”, säger distriktsläkare Ulrika Ringborg Klensmeden vid Vårdcentralen Valdemarsvik.
-
Efter regeringens satsning på utökad testkapacitet för covid-19 erbjuder nu Region Östergötland utökad möjlighet till provtagning för personer med symtom på sjukdomen. Provtagningen är avgiftsfri.
-
Tjugo fria professionella kulturskapare i Östergötland har utsetts till mottagare av Region Östergötlands Hemväxa-stipendier. ”Jag är glad att vi med detta stipendium kan ge professionella kulturskapare en möjlighet till stöd”, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden.
-
Många i besöksnäringen har permitterats eller varslats i spåren av coronapandemin. Nu får Region Östergötland, tillsammans med Handelskammaren i Mälardalen och regionerna i Västmanland och Örebro, stöd från Svenska ESF-rådet för ett projekt som ska kompetensutveckla anställda och stärka besöksnäringen.
-
För första gången har Region Östergötland tagit fram en strategisk målbild för hur engagemanget i regional tågtrafik ska se ut i framtiden. Målbilden är satt till år 2040, då Ostlänken, järnvägssträckan mellan Järna och Linköping, är på plats.
-
Trafik- och samhällsplaneringsnämnden kompenserar Östgötatrafiken för en del av de intäktsförluster som covid-19-pandemin medfört.
-
På grund av risker är det inflammationshämmande och smärtlindrande läkemedlet diklofenak receptbelagt från den 1 juni. Det finns en rad alternativa läkemedel som inte kräver recept. ”Vi rekommenderar att välja andra alternativ som är skonsammare för miljön och för användarna”, säger Christina Fischer, läkemedelskommitténs ordförande.
-
Alla brukare i kommunala boenden med symtom på covid-19 kommer att provtas och det kommer att göras i ett tidigare skede. Detsamma gäller sjukvårds- och omsorgspersonal i region och kommuner. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
Regionstyrelsen föreslås besluta om en extra satsning för att kompensera de medarbetare som inte kommer att kunna få fyra veckors semester under sommarmånaderna. Dessutom höjs friskvårdsbidraget och en gåva planeras för samtliga medarbetare i Region Östergötland.
-
Det är normalt att reagera med oro och ångest, men lika normalt att nästan inte reagera alls. Det budskapet skickar barn- och ungdomshälsan med till länets ungdomar inför ett sommarlov som på grund av covid-19 kanske inte blir som vanligt.
-
Att känna stress, oro och sorg är vanliga känslor under en kris. Med covid-19-pandemins restriktioner om att hålla avstånd finns också en risk för ökad ensamhet. Vad händer med oss när vi drabbas av en pandemi? Vi ställer frågan till Valborg Jansson, lärare i psykosocialt omhändertagande vid kris och katastrof.
-
På uppdrag av Folkhälsomyndigheten förbereder Region Östergötland nu för en utökad provtagning av covid-19 för bredare grupper i befolkningen. Proverna kommer enbart att tas på personer som har symtom.
-
Att stödja det friska och att fokusera på vad personer med demens och anhöriga kan göra istället för på vad de inte kan göra. Det är ett förhållningssätt som främjar hälsa både för patienter och deras och partners, visar specialistsköterskan Therése Bielstens avhandling inom medicinsk vetenskap, Linköpings universitet.
-
Nu kan fler invånare i Östergötland få hjälp att sluta röka eller snusa. Den digitala tobaksavvänjningen Tobakshjälpen erbjuds numera i hela länet.
-
REHAB: För Anders och Angelica Hagberg har livet hängt på en skör tråd i nio dagar medan Anders låg i respirator. ”När de ringde och sa att de väckt Anders kändes det som den bästa dagen i mitt liv”, säger Angelica.
-
REHAB: En ny avdelning för eftervård av patienter med covid-19 har öppnat på Universitetssjukhuset i Linköping (US). Där får patienter som har varit svårt sjuka hjälp att komma tillbaka till livet igen.
-
Sammanlagt 530 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
Ett lokalt kontrolltorn för läkemedelsövervakning har satts upp i Region Östergötland. ”Under den globala pandemin är behoven av vissa läkemedel större än tillgången, och vi behöver ha en plan B, C och D”, säger apotekaren Evelina Jatko.
-
Adhd-mediciners patientpåverkan på lång sikt och påverkan av bröstmjölksberikning hos för tidigt födda barn. Två viktiga studier som nu delar på utmärkelsen årets FORSS-projekt.
-
Region Östergötland räknar med att ha kvar den särskilda sjukvårdsledningen på regional nivå över sommaren. Det framkom vid regionens presskonferens på tisdagen.
-
Hur mår patienter som vårdats på sjukhus för covid-19 en tid efter utskrivningen? Det ska forskare från rehabiliteringsmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping kartlägga. Resultaten ger en bild av rehabiliteringsbehovet och blir ett underlag för rekommendationer till vården.
-
Tennisarmbåge, musarm, axelsmärta eller ett krånglande knä. Patienterna som vänder sig till den digitala vårdcentralens fysioterapeuter har fysiska besvär av skiftande karaktär. Via appen Din vård får de en snabb kontakt med bedömning och rådgivning för sina besvär.
-
Coronapandemin har stor påverkan på Östergötlands näringsliv och arbetsmarknad. Nu tar Region Östergötland fram månadsvisa lägesrapporter för att kunna ge en övergripande bild av varsel, permitteringar och konkurser i länet.
-
Har du ett missat samtal från 010-103 05 00, eller ringer det numret till dig? Då är det någon vårdmottagning inom Region Östergötland som försöker få tag på dig.
-
Bröstcanceroperationerna på kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US) har minskat kraftigt under coronapandemin. ”Sök vård om du upptäcker en knöl i bröstet och gå på mammografin när du blir kallad”, uppmanar verksamhetschef Bärbel Jung.
-
Region Östergötland tecknar ett samverkansavtal med Svenska sjöräddningssällskapet om uppdrag i väntan på ambulans och sjuktransport med båt från öar, vatten och fartyg. Det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat.
-
På regionens intensivvårdsavdelningar vårdas de personer som blir allra sjukast i covid-19. Se filmen om hur det är att vårdas för covid-19 på intensiven på Universitetssjukhuset i Linköping (US).
-
Nu lanserar Region Östergötland en digital artrosskola. Digitala artrosskolan fungerar på samma sätt som den vanliga – men i stället för gruppverksamhet får patienten ta del av utbildningen som en e-tjänst via Stöd och behandling, på 1177.se.
-
Region Östergötland fördubblar sin kapacitet till provtagning av covid-19. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
Användningen av digitala tjänster i vården har ökat kraftigt de senaste månaderna, i hela landet. I Region Östergötland erbjuder en rad vårdcentraler, rehabverksamheter och sjukhusmottagningar nu digitala möten för bland annat uppföljningar och återbesök.
-
För att stötta en snabb start av viktiga forskningsprojekt med fokus på covid-19 får tio projekt ALF-medel på mellan 300 000 och 600 000 kronor. Region Östergötland och Linköpings universitet står gemensamt för den extra utlysningen.
-
Region Östergötland ligger bra till i Sverige med 86 procents följsamhet till samtliga hygienrutiner och klädregler. Det visar Sveriges kommuners och regioners (SKR:s) sammanställning av en mätning i landets regioner. ”Trots att vi backar lite från 2019 ligger vi på andraplats i landet”, säger Martin Zetterlund, processledare för VRI-arbetet i Region Östergötland.
-
Den privata vårdgivaren Helsa Primärvård AB säger upp sin auktorisation för Vårdcentralen Vilbergen i Norrköping våren 2021. Orsakerna är den ekonomiska situationen och svårigheter att bemanna verksamheten. Region Östergötland kommer att utreda hur framtida primärvård i Vilbergen kan utformas.
-
Sammanlagt 466 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
Färre patienter har sökt för tidiga tecken på stroke de senaste veckorna. "Det är oroande, eftersom en utebliven behandling kan leda till full stroke", säger Patrick Vigren, verksamhetschef och överläkare vid neurokirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Region Östergötlands webbtjänst matchajobben.nu har väckt stort intresse bland företagen. Men också hos andra regioner i landet. Nu hakar både Region Sörmland och Region Gotland på den nya matchningstjänsten.
-
Med anledning av den svåra situationen för många fria professionella kulturskapare lanserar Region Östergötland 20 personliga stipendier på 20 000 kronor vardera. Stipendierna Hemväxa – Kultur i coronans tid är avsedda att användas i hemmiljö eller i nära anslutning till hemmet.
-
Sammanlagt 420 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
Den här veckan delas tidningen Hälsotecken ut till hushållen i Östergötland. Temat är vården under covid-19 med råd om hur du söker vård när du behöver under pandemin.
-
Nu ökar Region Östergötland invånarnas möjligheter till digitala möten med vården. Appen Digitala vårdcentralen växer och byter namn till Din vård.
-
Smittskyddsläkare och provtagningsansvariga vid klinisk mikrobiologi i Region Östergötland avråder från att använda de snabbtester för covid-19 som nu marknadsförs på bred front.
-
Intensivvårdsklinikerna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping har ställt om vården på ett genomgripande sätt för att möta behoven i samband med covid-19-pandemin. Nu står en helt ny intensivvårdsavdelning klar på US, som har byggts på bara två veckor.
-
Kirurgin i Region Östergötland ser en kraftig minskning av patienter som sökt för buksmärtor under de första två veckorna med coronapandemin. - Vi ser en ökning av patienter med spruckna blindtarmar och komplikationer till följd av att patienter har väntat för länge med att söka vård, säger Bärbel Jung, verksamhetschef vid kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Sammanlagt 349 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
Trycksåren fortsätter att minska i Östergötland. Det visar en ny sammanställning från Sveriges kommuner och regioner. Region Östergötland har den lägsta förekomsten av djupa trycksår av regionerna i en nationell mätning som genomfördes i mars.
-
Region Östergötland ökar nu den mobila provtagningen av covid-19 i länets kommuner. Biomedicinska analytiker på vårdcentraler utbildas för att provta personer i särskilda boenden och personer med hemtjänst eller hemsjukvård.
-
Antalet patienter som söker vård för stora hjärtinfarkter har halverats i Östergötland under 38 dagar med covid-19. ”Det är en alarmerande nedgång, många riskerar att drabbas av bestående skador”, säger Magnus Janzon, verksamhetschef och docent vid kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Regionstyrelsen har idag fattat beslut om att förstärka den östgötska sjukvården med 150 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att möta växande behov inom bland annat intensivvården, cancervården och ögonsjukvården.
-
Sammanlagt 225 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
Färre patienter än vanligt har sökt till akutmottagningarna sedan smittspridningen med covid-19 tog fart i samhället. ”Vi finns här som vanligt – tveka inte att söka akut vård när du behöver”, säger Erik Müssener, verksamhetschef vid akutkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
-
Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun går nu ut med en gemensam uppmaning till östgötarna inför påsken: värna äldre och andra riskgrupper, undvik onödiga resor och följ myndigheternas råd och föreskrifter.
-
Se filmen om hur det kan vara att vårdas för covid-19. Här berättar både läkare och patient på infektionskliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping (US) om det.
-
Region Östergötland har fått ett nationellt uppdrag att köpa in läkemedel som bedöms kritiska och centrala ur ett nationellt perspektiv. Östergötland är en av fyra regioner som samarbetar om uppdraget.
-
Sammanlagt 147 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.
-
Region Östergötland öppnar en telefonlinje dit man kan ringa för att få svar på allmänna frågor om coronaviruset covid-19 på arabiska, somaliska, dahri och tigrinja.
-
Region Östergötland behöver fler som kan hjälpa till i sjukvården och uppmanar nu sjukvårdsutbildade i länet att höra av sig. Extra stort är behovet av specialistsjuksköterskor inom intensivvård, anestesi och operation.
-
Region Östergötland märker ett ökat tryck från personer som vill provtas för covid-19. ”Vi provtar fortfarande inte personer som inte har symtom eller som bara har lindriga symtom”, tydliggör sjukvårdsledare Rickard Lundin.
-
Regionfullmäktiges sammanträde den 28 april ställs in med anledning av coronasituationen.
-
På infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US) kan smittsamma covid-19-patienter i isolering få likvärdig vård som patienter på vanliga vårdavdelningar.
-
På tisdagen höll Region Östergötland en presskonferens för att ge en lägesuppdatering om covid-19 i Östergötland. Där framkom att sammanlagt 75 personer som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut.
-
Många företag har hamnat i svår kris med anledning av coronaviruset. Samtidigt finns det företag som har behov av tjänster och extra arbetskraft. För att hjälpa företag att hitta varandra i krisen, har Region Östergötland snabbt satt upp en ny webbtjänst, www.matchajobben.nu.
-
Länets sjukhus ser nu tecken på att svårt sjuka personer tvekar att söka akutsjukvård och därför kommer in till sjukhus för sent. ”Man ska inte vara rädd att söka sjukvård på grund av covid-19”, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
-
Folktandvården har beslutat att endast utföra akuta behandlingar och vård som inte kan anstå. Detta för att spara resurser till sjukvården i form av skyddsutrustning och lokaler i arbetet med covid-19.
-
Region Östergötland trappar nu ytterligare upp insatserna med anledning av covid-19. Det innebär att merparten av alla planerade operationer skjuts upp från och med i morgon tisdag. Fokus är att bereda plats för akut vård och vård som inte kan vänta.
-
Under helgen har ytterligare två personer som bekräftats vara positiva med covid-19 avlidit i Östergötland. Det rör sig om en kvinna i 80-årsåldern som avled på Universitetssjukhuset i Linköping och en kvinna i 90-årsåldern på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, båda med bakomliggande sjukdomar.
-
Under torsdagen avled en person på Universitetssjukhuset i Linköping (US), som bekräftades vara positiv med covid-19. Det rör sig om en kvinna i 95-årsåldern med svår bakomliggande sjukdom.
-
Läkarstudenter vid Linköpings universitet kan komma att hjälpa till med rådgivning hos 1177 Vårdguiden på telefon. Gensvaret på ett upprop från Region Östergötland har varit stort bland studenterna.
-
Trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland inför tillfälliga regler för färdtjänst och sjukresor med anledning av coronaviruset. Framför allt handlar det om att förbeställningstid och trafikdygn kan ändras om det behövs.
-
Undervisningen på Naturbruksgymnasiet i Östergötland och på Lunnevads folkhögskola kommer att ske på distans från och med i morgon, onsdag. Det görs för att minska risken för spridning av coronaviruset.
-
Region Östergötland fortsätter att ha en stärkt beredskap i arbetet med coronaviruset. Provtagningen är nu inriktad på personer som har symtom och behöver sjukhusvård.
-
Region Östergötland har under natten fått provsvar som visar ytterligare sex fall av coronasmitta i länet. Två av de smittade vårdas på sjukhus.
-
Ytterligare fyra coronafall har nu bekräftats i Östergötland.
-
Ytterligare sex personer i länet har nu bekräftats smittade av coronaviruset. På torsdagsmorgonen höll Region Östergötland, Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun en gemensam pressträff om situationen i länet.
-
Region Östergötland ökar ytterligare sin beredskap för att hantera coronasituationen. Regional sjukvårdsledning har etablerats. Regionledningen har också beslutat att högsta restriktivitet kring resor och konferenser ska gälla för regionens medarbetare.
-
Neurokirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US) har fått en ny MR-kamera med intilliggande operationssal. Placeringen gör att nyopererade patienter kan undersökas under pågående operation utan att behöva väckas. Greppet är unikt i världen och på tisdagen invigdes den nya kameran.
-
Ett fall av det nya coronaviruset covid-19 har nu bekräftats i Östergötland.
-
Våren 2021 kommer en uppföljningsenhet för barncancer att startas i Sydöstra sjukvårdsregionen. Målgruppen är vuxna som haft cancer som barn och fokus ligger på övergången från barn- till vuxenvård och en trygg och aktiv överlämning.
-
Nu är det klart att Tobias Ekenlie blir ordinarie centrumchef för Barn- och kvinnocentrum.
-
85 procent av invånarna i Östergötland anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Det visar den senaste nationella undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern.
-
Region Östergötland ska snart själv ha egen diagnostik för coronaviruset. Klinisk mikrobiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping (US) kommer att analysera prover.
-
Region Östergötland tecknar ett nytt avtal med SOS Alarm om prioriterings- och dirigeringstjänster i länet. Beslutet togs idag av hälso- och sjukvårdsnämnden, som även behandlade en överenskommelse om ökad samverkan med länets kommuner kring insatser riktade till barn och unga.
-
Akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping har fått sin första egna docent. Daniel Wilhelms är akutläkare och nybliven docent i akutsjukvård. Rollen stärker forskning och utbildning.
-
Region Östergötland är positiv till att planeringen för Ostlänken genom Linköping går framåt och understryker vikten av att ett resecentrum blir centralt placerat. Det framgår av ett remissvar till Trafikverket som trafik- och samhällsplaneringsnämnden har behandlat.
-
I årets uppdatering av det regionala serviceprogrammet prioriteras livsmedelsbutiker och tillgången av fossilfria drivmedel, framför allt i skärgården. Den reviderade handlingsplanen antogs av trafik- och samhällsplaneringsnämnden på torsdagen.
-
Magnus Janzon har utsetts till centrumchef för det nybildade Hjärtcentrum. Han är i dag chef för kardiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US). "Det känns mycket stimulerande att få fortsätta utveckla hjärtsjukvården i länet", säger han.
-
Hälften av de personer som har posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) blir beroende av alkohol och droger. Helena Frielingsdorf Lundqvist vill se om de blir bättre på att bearbeta obehagliga minnen när de får behandling av både beroende och PTSD samtidigt.
-
Förra året tog Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (Löf) emot 894 skadeanmälningar som handlade om Region Östergötland. Det är en ökning jämfört med året innan.
-
På torsdag flyttar jourcentralen i Norrköping till nya lokaler på Vrinnevisjukhuset. Därmed samlas jour- och akutvård på sjukhuset, vilket gör det enklare för verksamheterna att samarbeta och för patienterna att komma rätt i vården.
-
En ny specialistutbildning för undersköterskor i akut- och intensivvård startar vid Universitetssjukhuset i Linköping (US) i höst. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
-
Ett upptäckarlabb där barn får testa sina styrkor och lära sig om det moderna arbetslivet. På fredagen invigdes utställningen Jobblabb på Arbetets museum i Norrköping, som vänder sig till alla femteklassare i Östergötland.
-
Region Östergötland kommer inte fortsätta bedriva verksamhet i byggnaden på Skolgatan 3 i Ödeshög. En ny utredning visar på allt för stora fuktskador. Vårdcentralen Ödeshög har redan lämnat byggnaden och Folktandvården kommer att evakueras så snart en lämplig lokal finns till hands.
-
Årets etikpris belönar trygg smärtlindring för barn och arbete med patienten i fokus i rättspsykiatrisk vård.
-
Ann-Sofi Björkman från röntgenkliniken US är först i sin roll i Region Östergötland. Hon är den första ST-läkaren som har gjort pedagogisk-ledarskaps-ST som tillägg till sin ST-utbildning. ”Den nya ST-utbildningen sänder en viktig signal om att pedagogik behövs i läkaryrket”, säger Ann-Sofi Björkman.
-
Här har mellan 35 000 och 40 000 patienter med hjärt- och kärlsjukdomar fått hjälp. Avancerad kateterteknik gör ingreppet lindrigare och återhämtningen snabbare. Nu fyller Seldingerenheten på Universitetssjukhuset i Linköping (US) tio år.
-
… Anna-Karin Garp, på bröstenheten kirurgi vid Universitetssjukhuset i Linköping (US), som i måndags fick ta emot utmärkelsen Årets kontaktsjuksköterska i sydöstra sjukvårdsregionen.
-
Antalet gästnätter i Östergötland ökade med 5 procent 2019 jämfört med 2018, och intäkterna för logi ökade med 6 procent. De preliminära siffrorna från SCB:s övernattningsstatistik visar ett mycket positivt resultat för besöksnäringen i regionen under 2019.
-
Region Östergötland följer utvecklingen av coronaviruset och har beredskap vid eventuella sjukdomsfall i länet. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms för närvarande som mycket låg.
-
På onsdagseftermiddagen invigdes den nya intensivvårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. De helt nybyggda lokalerna ingår i framtidsprojektet Vision 2020.
-
Åtta av tio patienter i Östergötland är nöjda med sitt besök på vårdcentralen. Det visar resultaten i den nationella patientenkäten för primärvården, som presenteras idag. Även rehabiliteringsverksamheterna i Region Östergötland får höga betyg av patienterna.
-
Det är vanligt att hjärtpatienter drabbas av depression efter utskrivning från sjukhus. En KBT-behandling speciellt riktad till patienter med hjärtsjukdom visar goda resultat i en studie från Linköping. "Nedstämdheten minskade och deltagarna upplevde en ökad livskvalitet", säger Peter Johansson, forskare och sjuksköterska i Region Östergötland.
-
Region Östergötland följer utvecklingen av coronaviruset och har beredskap vid eventuella sjukdomsfall i länet. Den som varit i Kina och får influensaliknande symtom efter hemkomsten uppmanas att ta kontakt med sjukvården.
-
Region Östergötland ansöker om att få bedriva nationell högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador. ”Vi har kapaciteten att ta ett nationellt ansvar i frågan”, säger regionrådet Kaisa Karro (S).
-
Det preliminära bokslutsresultatet för Region Östergötland 2019 är 169 miljoner kronor. Förklaringen till resultatförbättringen jämfört med budget är främst värdeökningen på regionens placeringar och förändringar i pensionsskulden. Verksamheten, främst hälso- och sjukvården, gör ett underskott på 681 miljoner kronor.
-
Dagsljus, frisk luft och grönska. Det är exempel på vad den nya innergården på Universitetssjukhuset i Linköping (US) erbjuder sina besökare. Under måndagen invigdes Elsa Brändströms gård.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) satsar 10 miljoner kronor för att förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin. HSN har idag också beslutat att avsluta vårdvalet inom vuxenpsykiatrin och istället teckna avtal med privata leverantörer genom upphandling.
-
En av de vanligaste allvarliga knäskadorna är skada i främre korsbandet. I sin avhandling studerar fysioterapeut Hanna Tigerstrand Grevnerts vilka skäl som ligger till grund för behandlingsval.
-
I Aleppo tog Mounir Arouk hand om patienter med skador och trauman från explosioner och terrordåd. "I Sverige ser vi sällan dessa patienter men trafikolyckor är också trauman för kroppen", säger barnkirurgen som numera arbetar på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Stefan Ljunggren, yrkeshygieniker i Region Östergötland, får 1 880 000 kronor för att kartlägga svetsares exponering för kemiska ämnen och undersöka hur arbetsmiljön påverkar deras hälsa. Forskningsprojektet är ett av tretton i landet som har beviljats sammanlagt 29 682 000 kronor av AFA Försäkring.
-
Nu startar ett EU-finansierat projekt i syfte att utveckla det världsomtalade Händelö Eco Industrial Park i Norrköping till ett centrum och föredöme för industriell och urban symbios. Det övergripande målet är att visa vägen till ett mer lönsamt och energi- och resurseffektivt näringsliv och samhälle.
-
En ladugårdsbyggnad med ett 100-tal mjölkkor och cirka 30 kalvar vid Vreta utbildningscentrum utanför Linköping brann ner till grunden natten tidigt på onsdagsmorgonen. Inga människor har kommit till skada.
-
Nu kan du som är disputerad och anställd i Region Östergötland eller vid Linköpings universitet söka medel inom Forsknings-ALF. Utlysningen är öppen till den 13 februari.
-
Ungefär sex procent av Folktandvårdens vårdtid försvinner på grund av att patienter uteblir. För att komma till rätta med problemet skärps nu kraven på betalning efter uteblivet besök.
-
Genom att ta ett helhetsgrepp kring äldres hälsa har antalet vårddagar i slutenvården för den aktuella gruppen minskat med 17 procent. Det visar projektet Riktad primärvård för äldre, vars resultat presenterades under fredagen. ”Det här är mycket positivt”, säger Mara Kosovic, chef för Primärvårdscentrum.
-
Bjarne Olinder blir centrumchef vid det nya Psykiatricentrum som bildades den 1 januari. Han har arbetat i Östergötland i trettio år, främst inom psykiatrin i västra och östra länsdelarna.
-
Nu har du som är grundutbildad sjuksköterska återigen chansen att gå specialistutbildning och behålla din grundlön medan du studerar. Den 6 januari öppnade ansökan till höstens utbildningstjänster.
-
En väg in för alla patienter som behöver traumavård på Universitetssjukhuset i Linköping. Det är ett resultat av projektet Traumacentrum US, en ny satsning som ska hålla ihop och stärka vården av traumapatienter.
-
Nu har säsongens influensaepidemi kommit igång, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Något som märks även i Östergötland. Det går fortfarande bra att vaccinera sig genom att boka en tid på vårdcentralen.
-
Vid årsskiftet görs barnkonventionen om till svensk lag. Det innebär ett förstärkt skydd för barn och en möjlighet att ta tillvara barns rättigheter på ett bättre sätt. I Region Östergötland har 160 barnrättsombud utbildats och under nästa år kommer barnbokslut att testas i vissa verksamheter.
-
I Region Östergötland minskar väntetiderna till besök för tredje månaden i rad. I november fick drygt 77 procent av de väntande tid inom 60 dagar. Därmed får regionen del av den statliga kömiljarden.
-
Nu har Årets AT-handledare utsetts av AT-läkarna i de tre länsdelarna i Region Östergötland. Handledarna har tagit emot priser.
-
När någon hemma får en diagnos påverkas livet även för de närstående. De kan behöva både verktyg, kunskap, och känslomässigt stöd. Det nya numret av tidningen Hälsotecken berättar om närståendestöd och grupper som utvecklas för fler diagnoser i vården i Region Östergötland.
-
Omställningen till mer nära vård intensifieras nu i Region Östergötland. Under nästa år kommer regionen bland annat att utreda lokalisering och uppdrag för ett antal vårdcentrum i länet.
-
Region Östergötland och länets kommuner kommer under nästa år att starta ett gemensamt HVB-hem. Syftet är att erbjuda ungdomar med särskilda behov samordnade insatser från barn- och ungdomspsykiatrin och respektive kommuns socialtjänst.
-
Röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset öppnar nästa år en enhet i Mjärdevi i Linköping. Enheten ska vara mer lättillgänglig för patienterna och bidra till att möta det ökande behovet av röntgenundersökningar.
-
Projektet Landsbygd får fortsatt finansiering från Region Östergötland under de kommande tre åren. Syftet är att stötta små och medelstora företag på landsbygden till fortsatt tillväxt.
-
Med ett års mellanrum har två forskande sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset tilldelats Astrid Janzon-stipendiet. Mona Ahlberg på intensiven får årets stipendium för sin forskning om hälsofrämjande samtal i familjer där någon varit kritiskt sjuk. Förra året fick Annette Waldemar på kardiologen stipendiet för forskning om närståendes närvaro vid hjärtstopp.
-
I våras stängdes den psykiatriska slutenvårdsavdelningen 26 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping på grund av sjuksköterskebrist. Nytänkande och samverkan har gjort att fem vårdplatser med ny inriktning nu har kunnat öppnas igen.