594 personer med covid-19 har skrivits ut

Bilden visar deltagarna på pressträffen.

[2020-06-09]

Sammanlagt 594 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.

Sjukvårdsledningen i Region Östergötland redovisade på tisdagen det aktuella läget i regionen när det gäller covid-19. På plats fanns i vanlig ordning smittskyddsläkare Britt Åkerlind och regional sjukvårdsledare Rickard Lundin.

– Nu har vi vackert väder och många går ut. Vi vädjar och ber att man fortsätter att följa de nationella rekommendationerna. Håll i det här nu för då kan vi börja släppa på allt eftersom i hela samhället, får vi bakslag måste vi däremot stänga. Har man en aktivitet, se till att den uppfyller kraven, sa Britt Åkerlind.

Vid lunchtid på tisdagen var 54 personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Östergötland och av dem fick 16 personer intensivvård. Samtidigt framkom att sammanlagt 594 personer som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Totalt har 208 personer i Östergötland avlidit med bekräftad covid-19.

Kortare kötid

Medverkade på pressträffen gjorde även representanter för 1177, primärvården och akutsjukvården.

Så här sa Malou Lindberg, verksamhetschef för 1177 i Östergötland:
– Vi hade en klart ökad belastning i början av pandemin, men kötiden har ordnat till sig nu vill jag påstå. Det har varit mycket oro, men vi märker nu att det kommer färre samtal om till exempel andningspåverkan.

Malou Lindberg berättade också när man kan kontakta 1177. Den som är sjuk, har symtom och vill ha råd är välkommen att höra av sig. Av 1177 går det också att få hjälp med egenvårdsråd, hitta till rätt vårdnivå eller erbjudas ett uppföljande samtal.

Mara Kosovic är verksamhetschef för Primärvårdscentrum. Hon berättade att vårdcentralerna i Östergötland kommer att ha öppet som vanligt under sommaren. Hon slog också ett slag för regionens digitala vårdcentral, som nås via appen Din vård. Dessutom utökar flera vårdcentraler med möjlighet till videobesök. 14 vårdcentraler erbjuder det redan i dag och resten kommer att göra det efter sommaren.

– Vi har jobbat med att säkra vården genom separata flöden för att inte sprida smitta och vi prioriterar äldre med kroniska sjukdomar samt telefontillgänglighet, sa Mara Kosovic.

Söker vård igen

Deltog gjorde även Erik Müssener, verksamhetschef för akutklinikerna i Linköping och Norrköping. Han berättade om hur det har varit att jobba med låsta akutmottagningar och besöksförbud.

– Vi såg tydligt att färre patienter sökte akut initialt. Nu söker ungefär lika många patienter upp akutmottagningarna som före covid. Har man behov av akut sjukvård ska man självfallet komma till oss. Jag vill också rikta ett stort tack till alla medarbetare för den insats som de gjort och den framåtanda som de har visat under den här tiden, sa han.

Det här var den sista planerade pressträffen före sommaren. De dagliga lägesuppdateringarna på Region Östergötlands webbplats kommer dock att fortsätta under sommaren.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85