349 personer med covid-19 har skrivits ut

[2020-04-21]

Sammanlagt 349 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.

Bild från pressträffen

Sjukvårdsledningen i Region Östergötland redovisade på tisdagen det aktuella läget i regionen när det gäller covid-19. På plats fanns bland annat regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

– Region Östergötland har varit hårt drabbat och vi har en tuff situation i vården, säger hon. Trycket på intensivvården är högt, men läget är under kontroll och sjukvården fungerar – tack vare det storartade arbete våra medarbetare gör.

Många skrivs ut

Vid lunchtid på tisdagen var 113 personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Östergötland och av dem fick 31 personer intensivvård. Samtidigt framkom att sammanlagt 349 personer som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Totalt har 67 personer i Östergötland avlidit med bekräftad covid-19.

– Vi ser en viss platå, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland. Vi har legat på de här siffrorna ett tag nu men det är långt ifrån över. Vi har en stor belastning på intensivvården.

Större intensivvårdskapacitet

Region Östergötland arbetar fortlöpande för att säkra kapaciteten på intensivvårdsplatser och regional sjukvårdsledare Rickard Lundin berättade mer om det arbetet under presskonferensen.
– Vi har valt att bygga ut intensivvården på sjukhusen i stället för exempelvis fältsjukhus och liknande som andra regioner har valt. Det gör vi för att lättare säkerställa de funktioner vi behöver.
– För att säkerställa kapaciteten har vi använt befintliga platser på US och Vrinnevisjukhuset och vi har använt resurser som har frigjorts när vi har ställt in operationer. Vi har också tillfört intensivvårdsplatser i lokaler som vi normalt sett inte använder för intensivvård.

"Var uthållig"

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind underströk vikten av att vara uthållig i nuläget – att stanna hemma när man är sjuk, tvätta händerna och hålla social distans.
– Vi behöver fortsätta att tänka på att inte hälsa på äldre och hålla den sociala distansen. Om vi släpper på nu så kan våra siffror stiga igen.

Text: Anchi Alm / Nyhetsredaktionen, telefon 010-103 94 88