Region Östergötland Man med filmkamera i ett serverrum

Pressrum

Välkommen till Region Östergötlands pressrum

Här kan du som är journalist ta del av våra nyheter, pressmeddelanden och
pressinbjudningar, söka i diariet och hämta bilder som är fria för publicering.

Välkommen att höra av dig till pressekreteraren om du har frågor. Du kan också mejla till press@regionostergotland.se eller kontakta pressjouren, som är tillgänglig dygnet runt alla dagar och nås via växeln 010-103 00 00.

Se våra presskonferenser på Youtube >>>

Samlad information om coronaviruset i Östergötland >>>

 • Regionens svar på IVO-kritik

  Region Östergötland har i dag skickat svar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Efter en egen granskning kan regionen bekräfta brister i dokumentationen men ser att individuella vårdplaner har upprättats och att dödsorsakerna har registrerats.

  15 januari 2021


 • Många aktiva i smittspårningen

  Majoriteten av alla som har fått besked om påvisad covid-19 efter provtagning i Region Östergötland blir kontaktade av smittspårningsenheten. Det sker antingen via telefonsamtal eller frågeformulär/webbenkät på 1177, för att spåra smitta och därmed begränsa smittspridningen. Den viktigaste delen av smittspårningen gör den smittade själv genom att informera sina närkontakter som kan ha exponerats f

  15 januari 2021


 • Stort intresse hos hemtjänsttagare för att boka vaccination

  Nu har vaccineringen av nästa grupp startat: de med hemtjänst eller vård och omsorg i hemmet. Sedan vaccinationstiderna släpptes har intresset varit så stort att telefonbokningen inte hunnit med alla samtal. ”I första hand vill vi att alla som har möjlighet bokar tid digitalt”, säger Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledning i Region Östergötland.

  14 januari 2021


 • Låg förekomst av allvarlig covid-19 hos barn trots öppna grundskolor

  Trots Sveriges beslut att hålla skolor och förskolor öppna under pandemin våren 2020 var det endast ett fåtal barn som utvecklade allvarlig covid-19 och det ledde inte till några dödsfall. Det visar en studie från Vrinnevisjukhuset och Karolinska institutet. Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine den 6 januari.

  14 januari 2021


 • Pressträff om covid-19 i länet

  Nästa vecka inleder Region Östergötland vaccinationer av medarbetare som arbetar nära covid-patienter på länets sjukhus. Dessutom sänks provtagningsåldern till 13 år. Det framkom på onsdagens pressträff med den regionala sjukvårdsledningen.

  13 januari 2021


 • Följ med på digital invigning av Vårdcentrum Finspång

  Nu är vården igång på Vårdcentrum Finspång, en pionjär för framtidens Nära vård. På grund av rådande restriktioner kopplade till covid-19 kommer invigningen att genomföras digitalt. Följ med på en digital rundvandring på torsdag den 14 januari klockan 14.

  12 januari 2021


 • Patienter mäter värden hemifrån med ny teknik

  Region Östergötland har under hösten börjat testa egenmonitorering för patienter med vissa diagnoser. Ett viktigt steg i arbetet för en mer nära vård. - För mig kan det inte finnas något bättre. Jag blir automatiskt mer delaktig, säger Carina Levander som lever med kol och använder den nya tekniken.

  11 januari 2021


 • De tar fram provsvaren för covid-19

  Hur lång tid tar det för att få ett provsvar, och hur ser man om ett prov innehåller coronavirus? Vi har fått följa med in på laboratoriet inom klinisk mikrobiologi på Universitetssjukhuset i Linköping, som tar emot prover från länets sjukhus och provtagningsstationer för covid-19.

  8 januari 2021


 • Platser för vaccinationerna mot covid-19 klara

  Nu är det klart var vaccinationerna av allmänheten kommer att ske. I Saab Arena i Linköping, Luxor Center i Motala och Mässhallarna i Norrköping kommer en stor del av östgötarna över 18 att vaccineras under våren. Vaccinationerna mot covid-19 i Östergötland fortsätter helt enligt plan.

  7 januari 2021


 • Brist på D-vitamin kopplas till nedsatt hälsa

  Det finns ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och ökad risk för tidigare död hos äldre på särskilt boende samt mellan låga D-vitaminnivåer och hjärtkärlsjukdom och nedsatt mental hälsa hos patienter med typ 2-diabetes. Det visar distriktsläkaren Maria Samefors doktorsavhandling från Linköping.

  7 januari 2021


Kontakt

Bild på Bodil Knuthammar

Bodil Knuthammar

Pressekreterare

010-103 94 88

0702-93 13 34

e-post

Region Östergötlands kalendarium