Linköpings universitet har haft ett samarbete med Moi University i Kenya i 30 år. Numera samarbetar både universitetssjukhus och universitet och en rad projekt har gett framgångsrika resultat. En delegation från Östergötland har varit i Kenya på 30-årsjubileum där Linköpings universitet samtidigt har förnyat sitt avtal med universitetet.
Kunskapsutbytet med Eldoret i Kenya startade 1989 då universiteten började samarbeta om bland annat utbyten på läkarprogrammet. Samarbetet har utvecklats till fler utbyten också inom hälso- och sjukvården, där Region Östergötland har ett samarbetsavtal sedan 2013 med universitetssjukhuset Moi Teaching and Referral Hospital (MTRH).
Ömsesidiga vinster
– Det förnyade samarbetsavtalet innebär att vi kommer att ha ett viktigt fortsatt utbyte av studenter, forskare och kliniska team, som vi ömsesidigt vinner på. Våra team från Region Östergötland och från Eldoret har varit mycket framgångsrika i att föra över kunskap mellan våra verksamheter och jag ser att det finns fler områden där vi kan ha samma ömsesidiga vinster av att utveckla samarbeten, Våra medarbetare får erfarenhet av betydligt större patientgrupper än hemma, då universitetssjukhuset i Eldoret har ett upptagningsområde med cirka 20 miljoner invånare, säger Ditte Pehrsson Lindell, vårddirektör vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Delegationen som besökte Eldoret bestod av representanter från Linköpings universitet, Region Östergötland, Norrköpings kommun och Länsstyrelsen Östergötland. Med på jubiléet var initiativtagarna till kunskapsutbytet mellan kliniska team, överläkare Åke Björn och tidigare chefläkare Christer Andersson, som båda under längre tider har arbetat i Eldoret.
– Det är fantastiskt att se att exempelvis arbetet inom neonatalvården och på förlossningen under åren från 2013 har utvecklats positivt genom struktur och arbetsgång som vi har i hälso- och sjukvården i Östergötland. Vi hör att våra teams kunnande har bidragit till bättre kvalitet med både högre överlevnad och lugnare arbetsmiljö, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.
Tillgång till förbättrad vård
Peter Berggren, adjungerad lektor och tillförordnad verksamhetschef vid Internationella medicinska programmet vid Katastrofmedicinskt centrum, ser utbytet som mycket framgångsrikt.
– Vi kan vara stolta över att ha bidragit till att patienter i Kenya har tillgång till vård som hela tiden förbättras inom ramarna för detta partnerskap. För Region Östergötlands medarbetare innebär samarbetet att få se andra sätt att handskas med vårdens problem, att kunna arbeta i situationer där resurserna inte är samma som i vår vardag och att möta andra kulturers synsätt och sjukdomar som är ovanliga hemma, säger Peter Berggren.
För att öka informationsutbytet och lärandet arbetar Internationella medicinska programmet i huvudsak med projekt i teamform. Detta betyder att de skickar flera personer från olika professioner så att ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte kan ske under resorna, men också för att flera kollegor ska kunna stötta varandra i att sprida de nyvunna kunskaperna i hemmaorganisationen.
Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28