För 40 år sedan kom de första kvinnorna till mammografisk hälsokontroll i Östergötland. Förra året deltog 43 082 kvinnor, vilket är 83 procent av alla som kallats. I tisdags firade bröstenheten på Universitetssjukhuset i Linköping 40 års screeningverksamhet som har sänkt dödligheten i bröstcancer.
– Mammografiska hälsokontroller betyder mycket för att upptäcka cancersjukdom tidigt och både prognos och behandlingar har förbättrats på 40 år, säger Ann-Britt Larsson, enhetschef på mammografin på Universitetssjukhuset i Linköping.
1974 startade mammografisk hälsokontroll som försöksverksamhet i Gävleborgs läns landsting.
För att metoden skulle kunna rekommenderas i stor skala behövdes en kontrollerad randomiserad studie. Studien startade i Östergötland och Kopparbergs län 1978. Överläkare Gunnar Fagerberg, radiolog på RIL, Regionsjukhuset i Linköping utsågs att leda projektet.
40 till 74 år
I starten kallades den för allmän hälsokontroll och erbjöds till alla kvinnor över 40 år. I dag heter det mammografisk hälsokontroll, och erbjuds till alla kvinnor mellan 40 och 74 år som kallas vartannat år.
– Många kvinnor känner inte en förändring i bröstet, men sex av tio bröstcancerfall upptäcks via mammografisk hälsokontroll. Vi har länge legat på en nivå där vi upptäckt 300-350 fall per år, men tekniken för att upptäcka cellförändringar går stadigt framåt, säger Ann-Britt Larsson.
Runt 17 procent som kallades kom inte till mammografin, och det är en grupp som mammografin vill nå.
– Om man har missat sin tid kan man alltid kontakta oss så bokar vi en ny tid. Undersökningen är frivillig men betydelsefull för kvinnors hälsa, säger Ann-Britt Larsson.
Rullande husvagn
Sjuksköterskorna Louise Hävre, Nina Glänås och Solveig Hagelin har arbetat tillsammans sedan tiden när mammografin åkte ut till kvinnor i länet med en mobil enhet i början av 2000-talet.
– Vi hade en rullande arbetsbarack som åkte ut med till orter som Mjölby, Finspång och Valdemarsvik. Där tog vi emot kvinnorna och tog bilder som vi framkallade i vätskor och hängde upp. Dagen efter kunde man se om det fanns sjukdomsförändringar, säger Louise Hävre.
Några år senare fick de en lite snyggare och modernare husvagn med skylten Mammografi.
– Det brukade vara ett stort intresse för undersökningen när vi kom, säger Solveig Hagelin.
Textansvarig: Maria Carlqvist, Nyhetsredaktionen, 010-103 76 28