Etikpriset till Vårdcentralen Skäggetorp

[2018-02-14]

Ett öppet och prestigelöst klimat där allas kunskaper tas till vara. Utbildningsmottagningen och Vårdcentralen Skäggetorp får etikpriset för sitt arbete med att skapa bra möten med patienter med många kulturella bakgrunder. I dag tog de emot priset vid regionfullmäktige.

Bilden visar Amra Vrabac som arbetar i receptionen talar svenska och bosniska. Bilden visar Johnny Sabbagh, ST-läkare från Syrien.

Det är första gången som etikpriset delas ut i Region Östergötland. Priset belönar en verksamhet som är ett gott exempel och föredöme när det gäller bland annat bemötande.Vårdcentralen Skäggetorp belönas tillsammans med utbildningsmottagningen som utbildar utländska läkare i samma lokaler.

– Det är jätteroligt att vi blir uppmärksammade för vårt arbete, och att någon har nominerat oss till detta, säger Marina Larsson, vårdcentralschef.

Utbildningsmottagningen började som ett projekt för tio år sedan och är idag permanent och har utbildat ett 80-tal läkare.

– Alla läkare på Vårdcentralen Skäggetorp har gått på utbildningsmottagningen. Det är hedrande att ta emot priset för vårt långsiktiga arbete med integrationsfrågor tillsammans med vårdcentralen, säger Göran Sommansson, verksamhetschef för utbildningsmottagningen

Många nomineringar

Det har kommit hela 42 nomineringar till etikpriset.

- Det känns jätteroligt att så många verksamheter håller etiken högt när de möter patienten, säger Eva Andersson (S), regionfullmäktiges ordförande vid prisutdelningen.

– Vi vill med det årliga priset lyfta fram de goda föredömena och visa på allt bra som görs ute i verksamheterna, och som andra kan lära sig av. Vi tror att pristagarna och priset kan inspirera andra att fortsätta arbeta med etik och bemötande – och de som inte gör det kan få tips och verktyg för hur man kan göra, säger Ulrica Swartling, ordförande i etikrådet i Region Östergötland.

Vände tufft läge

För sex år sedan var det ett tufft läge på vårdcentralen med inspektioner av arbetsmiljön och medarbetare som hade slutat. Marina Larsson och Ann-Marie Haglind Sangré kom dit för att leda verksamheten.

– Vi har sedan dess jobbat på att förbättra miljön för både patienter och medarbetare, och bemötandefrågorna är ytterst viktiga, säger Ann-Marie Haglind Sangré.

En hög tillgänglighet på telefon har gjort att patienterna känner sig tryggare. Idag kommer 99 till 100 procent av samtalen fram.

Tvåspråkiga medarbetare

De flesta som arbetar på vårdcentralen är minst tvåspråkiga, med rötter i olika delar av världen. Utbildningsmottagningen genomsyras av samma arbetsplatskultur, och många som har gått där börjar på vårdcentralen som läkare.

Medarbetare som trivs och känner varandra bemöter också patienterna bättre, menar vårdcentralscheferna.

Bilden ovan: Utbildningsmottagningens chef Göran Sommansson berättade för regionfullmäktige om verksamheten när han tog emot priset av regiondirektör Krister Björkegren och regionfullmäktiges ordförande Eva Andersson (S), tillsammans med Ann-Marie Haglind Sangré, Martina Larsson, Barbro Davidsson och Mia Andersson från vårdcentralen Skäggetorp.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28

Motiveringen: "Det pågående arbetet i etik och bemötande på Skäggetorps vårdcentral har inspirerat all personal i det dagliga arbetet på vårdcentralen. Att skapa bra möten med patienter där många har olika kulturella bakgrunder för att säkerställa en god vård är en utmaning, och ofta läggs kravet på patienten att anpassa sig till vården. Det Skäggetorps vårdcentral har gjort är att anpassa vården efter patienten. De har identifierat utmaningarna och insiktsfullt anpassat verksamheten till patienterna för att skapa förtroende och förståelse så att patienten får rätt vård med kvalité. De har lyckats få till en arbetskultur som går på djupet, där all personal är engagerade i verksamheten och kontinuerligt arbetar med värderingar och bemötande som en naturlig del av det dagliga arbetet. Detta gör Skäggetorps vårdcentral till ett föredöme för svensk sjukvård och där dess personal är goda förebilder som vi alla borde inspireras och lära av." (Etikrådet, Region Östergötland)