-
Varför lyckas metoden in vitro-fertilisering (IVF) hos många men inte hos alla? Nu undersöker Linköpingsforskare om sädesvätskan har egenskaper som kan förbättra resultaten. Läs mer i det nya numret av tidningen Forskning och utveckling på tema reproduktionsmedicin.
-
Rickard Lundin tillträder som ordinarie produktionsenhetschef för Katastrofmedicinskt centrum den 1 januari 2019. Han är i dag tillförordnad på posten, samt säkerhetschef och säkerhetsskyddschef i Region Östergötland.
-
Magnus Bernhardsson har i sin avhandling visat att spongiös benläkning skiljer sig från den konventionella beskrivningen av frakturläkning. Fynden tyder på att närvaron av benmärg vid kortikala benskador är betydelsefull och nödvändig.
-
Samverkansnämnden inom Sydöstra sjukvårdsregionen antog på fredagen en strategi för att utveckla vården i samverkan med näringslivet.
-
29 forskningssjuksköterskor i sydöstra sjukvårdsregionen har gått en kompetenshöjande utbildning som en del i en satsning på forskningssjuksköterskans roll. Det var Forum Sydost, i samarbete med Läkemedelsindustriföreningen som arrangerade den första fördjupningskursen för forskningssjuksköterskor och deltagarna gav höga betyg till kursen.
-
Den 1 januari 2019 upphör de regionala etikprövningsnämnderna och verksamheten tas över av den nya Etikprövningsmyndigheten. I samband med detta kommer etikprövning för forskning som avser människor att administreras via ansökningshanteringssystemet Prisma i stället för i pappersform som i dag.
-
Region Östergötland är en av parterna i en ny nationell storsatsning på avancerad diagnostik och individanpassad behandling av svåra sjukdomar. Ett av sju planerade center i landet hamnar på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
På torsdag den 22 november föreläser professor Sussanne Börjeson i Forskning i framkant.
-
Det regionala initiativet för jordbruksutveckling Agtech 2030 i Östergötland får finansiering av Vinnova i tio år. Satsningen ingår i programmet Vinnväxt som en del i att stärka ledande regionala innovationsmiljöer.
-
Patienter med spinal stenos eller diskbråck som behandlas med fysioterapi inför en ryggoperation upplever minskad smärta och rörelserädsla samt ökad hälsorelaterad livskvalitet. Det visar Yvonne Lindbäcks avhandling inom fysioterapi.
-
I sin avhandling har specialistläkaren Gunnthorunn Sigurdardottir studerat markörer för inflammation och hjärt-och kärlsjukdom hos psoriasispatienter. Resultaten talar för att inflammationen är delvis kopplad till kroppsvikt och bukfetma.
-
Nu närmar sig årets höjdpunkt för alla som är intresserade av entreprenörskap och innovation – East Sweden Innovation Week. Mellan den 5 och 11 november arrangeras närmare 30 olika evenemang i hela länet. Gemensamt har de perspektiven innovation, entreprenörskap och hållbarhet.
-
Det bubblar av vetgirighet på Vårdcentralen Kärna i Linköping. Sedan snart två år tillbaka är vårdcentralen en universitetssjukvårdsenhet och forskning är idag en del av det dagliga arbetet. Nu engagerar forsknings- och utvecklingsarbetet mer och fler än någonsin.
-
Rada Ellegårds avhandling undersöker hur HIV undkommer immunförsvaret och hur HIV-infektion regleras i dendritiska celler. I dag hålls föreläsningar om infektionssjukdomar på Medicinska fakulteten inför disputationen i morgon.
-
Läkaren Martin Eckhardts avhandling undersöker faktorer som har betydelse för hur tillgång till vård kan förbättras för fattig landsbygdsbefolkning i Ecuador.
-
På torsdag den 18 oktober föreläser biträdande professor Martin Hägglund i Forskning i framkant.
-
Marie Blomberg är nybliven professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.
-
Säsongsinfluensan kommer varje vinter men tidpunkten för utbrottet varierar från år till år. Linköpingsforskaren Armin Spreco och hans forskargrupp har utvecklat en metod att förutse när det ska ske. Den har nu fått internationell uppmärksamhet.
-
Andreas Münch, universitetsöverläkare på mag-tarmkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, och hans forskargrupp har fått pris av United European Gastroenterology (UEG). Med prissumman på en halv miljon kronor ska de skriva europeiska riktlinjer för den inflammatoriska tarmsjukdomen mikroskopisk kolit.
-
Christopher Sjöwall, reumatolog och universitetslektor, har fått Scandinavian Journal of Rheumatology/Scandinavian Rheumatology Research Foundation-stipendiet. Han arbetar i gränssnittet mellan patientnära och experimentell forskning. Här har han hittat biomarkörer med potential att förutspå sjukdomsutveckling hos patienter med den autoimmuna inflammationssjukdomen SLE.
-
Psykologiska resurser som självkänsla och copingförmåga innebär ett skydd mot kärlsjukdom, och kan påverkas i positiv riktning. Det visar barnläkaren Oskar Lundgrens doktorsavhandling från Linköping.
-
Homosexuella och heterosexuella par som har fått barn genom surrogatbehandling utomlands upplever inte förhöjda stressnivåer kopplade till sitt föräldraskap. Flertalet tycker att de kan vara öppna om barnets ursprung och bemöts väl i den svenska hälso- och sjukvården.
-
Hälso- och sjukvården kämpar ständigt med att få resurserna att räcka till de vårdbehov som människor har. En problematik som ser ut att öka i världen. Vid en internationell konferens i Linköping den 13–15 september träffas forskare, ledare inom hälso- och sjukvård och beslutsfattare från flera länder och diskuterar frågor inom området.
-
På torsdag föreläser professor och överläkare Carl-Johan Carlhäll i Forskning i framkant.
-
Aktiva elitfriidrottare som utsatts för sexuella eller fysiska övergrepp någon gång i livet löper större risk för att drabbas av skador. Sambandet ses främst hos kvinnliga idrottare visar en ny studie från Athletics Research Center vid Linköpings universitet.
-
Tidningen Forskning och utveckling är nominerad till det prestigefyllda Publishingpriset 2018. Tidningen som ges ut av Region Östergötland och Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet i samarbete med byrån Content Innovation, sprider kunskap om aktuell medicinsk forskning i länet.
-
För tredje året anordnar Region Östergötland tillsammans med Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet ett nationellt samtal om den mobila vården. Bland talarna märks flera ledande personer inom svensk sjukvård. I år är intresset att delta rekordstort.
-
222 huvudvridningar i timmen och ett sittande arbete i trucken. Det gör truckförarens arbete till ett högriskyrke, ser forskare vid Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland. Snart ska de presentera resultaten på en internationell ergonomisk konferens i Italien.
-
Högst andel deltagare tackade ja till att delta i SCAPIS-studien i Linköping. Studien där man undersökte 5000 deltagare genomfördes också snabbast i landet.
-
Hur förändrar sig symtom över tid hos patienter med maligna hjärntumörer och hur tidigt kan de upptäckas och adekvat rehabilitering sättas in? Det undersöks i en pågående studie vid neurokirurgiska kliniken som presenterats internationellt.
-
Artificiell intelligens (AI) och digitala vårdcentraler. Avhopp från gymnasiet och visualiseringen av kvinnors underliv. Det är exempel på vad Region Östergötland kommer att diskutera under politikerveckan i Almedalen. ”Vi har ett spännande och varierat program i år”, säger regiondirektör Krister Björkegren.
-
Förlossningstiden är längre hos kvinnor med ett högt BMI jämfört med normalviktiga kvinnor. Det visar specialistläkaren Sara Carlhälls doktorsavhandling från Linköpings universitet.
-
Varför väljer vissa alkohol framför friska belöningar? Förändringar i ett signalsystem i hjärnan bidrar till utveckling av alkoholberoende hos råttor, enligt en ny studie ledd av forskare vid LiU. Fynden, som publiceras i Science, pekar mot att det fungerar på liknande sätt även i människor.
-
Cellens skräphanteringssystem kan sprida skadliga klumpar av proteiner mellan nervceller i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, visar Martin Hallbeck och hans forskargrupp i en ny studie.
-
Patienter som behandlas med cytostatika för tjock- och ändtarmscancer upplever neurologiska biverkningar och påverkan på dagliga aktiviteter. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.
-
Nu har den 5000:e deltagaren i forskningsprojektet SCAPIS (Swedish CardioPulmonary bioImage Study) undersökts i Linköping. Det betyder att projektet går i mål i Östergötland. Nu finns en stor databas för framtida forskning på hjärt-lungområdet.
-
Hur kan vården utveckla kognitiva tester som ännu tidigare upptäcker demens? Hur ser det ut i hjärnan när Alzheimers sjukdom sprids? Det kan du läsa om i det nya numret av Tidningen forskning och utveckling. Temat är neurodegenerativa sjukdomar i hjärnan.
-
Chefers, sjuksköterskors, undersköterskors och läkares upplevelser av patientsäkerhetskultur skiljer sig åt. Läkares värderingar och normer kan ha betydelse för säkerheten i sjukvården. Det visar Marita Danielssons avhandling om kulturella perspektiv på patientsäkerhet.
-
Sjuksköterskan Christina Andreae har undersökt aptit hos patienter med hjärtsvikt. Resultaten visar att många hade nedsatt aptit och att särskilda riskfaktorer bör uppmärksammas.
-
Hallå där Mats Ulfendahl, forskningsdirektör i Region Östergötland. Vad betyder brukarmedverkan i forskningen?
-
Forum Sydost, i samarbete med representanter från lokala nätverk för forskningssjuksköterskor och Läkemedelsindustriföreningen (LiF) arrangerar nu den första fördjupningskursen för forskningssjuksköterskor i Sydöstra sjukvårdsregionen.
-
Patienter som har bröstcancertumörer med vissa biologiska biomarkörer har mer nytta av antihormonell behandling än andra. Det visar Helena Fohlins avhandling från Linköpings universitet.
-
Svaga belastningar kan ha stor effekt på en läkande hälsena utan att ge några större skador på vävnaden eller öka inflammationen. Det visar Malin Hammermans avhandling.
-
Psykiatriprofessor Markus Heilig har tilldelats Söderbergska priset i medicin för sin forskning om alkoholism. ”Jag är otroligt hedrad”, säger han.
-
Den kliniska forskningen i Östergötland håller en hög kvalitet. Det visar en utvärdering som Vetenskapsrådet har gjort på uppdrag av regeringen.
-
Nu är regionens nya forskningsdirektör på plats. Mats Ulfendahl har arbetat sina första två veckor. "Det känns roligt att sätta igång och utmanande med hela bredden av forskningsfrågor som finns i regionen", säger han.
-
Kan antibiotika lindra symtomen för patienter med halsfluss även när provsvaren är negativa för streptokock A? Den frågan ska Katarina Hedin försöka få svar på i en studie som har utsetts till årets FORSS-projekt.
-
Ett beslutsstöd utvecklat av forskare vid kardiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och primärvården har testats i Region Östergötland och visat sig förbättra behandlingen för patienter med förmaksflimmer.
-
Region Östergötland har beviljats Vinnovamedel för att bli en ”innovationsmotor” inom e-hälsa. Projektet som är kopplat mot Swedish Medtech får 4,4 miljoner kronor fördelat på tre år.
-
Region Östergötland och Linköpings universitet har åter en professor i katastrofmedicin och traumatologi. Andreas Wladis har hållit sin installationsföreläsning vid Katastrofmedicinskt centrum inför 140 åhörare.
-
Går det att minska fallrisken genom att träna med musik och rytmer? Hör Petra Pohl berätta om sin forskning i öppna föreläsningsserien ”Forskning i framkant” den 22 februari.
-
De kliniska forskarbefattningarna kombinerar kliniskt arbete i vården med forskning. "Syftet är att stimulera klinisk forskning och undervisning inom Region Östergötland", säger tf forskningsdirektör Björn Gerdle.
-
En av världens ledande kliniker och forskare med sepsis som specialområde kommer till US. Professor Jean-Louis Vincent från Bryssel föreläser i samband med en disputation i februari.
-
Signalkretsar i hjärnans belöningssystem talar om vad som är bra och dåligt för oss. Men möss som saknade en specifik receptor i hjärnan föredrog saker som gjorde dem sjuka, visar en doktorsavhandling.
-
Mats Ulfendahl har utsetts till ny forskningsdirektör i Region Östergötland. Han är i dag professor inom experimentell hörselforskning vid Karolinska Institutet.
-
Forskare vid Linköpings universitet har hittat ett tidigare okänt varningssystem i kroppens immunförsvar, där mitokondrier i de vita blodkropparna utsöndrar ett nät av DNA-fibrer som signalerar fara. Fynden har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS. I förlängningen kan upptäckten öka kunskapen kring autoinflammatoriska sjukdomar och cancer.
-
Katharina Tiefenböck-Hanssons doktorsavhandling söker efter biomarkörer som skulle kunna användas för att förutse behandlingseffekterna för enskilda patienter med huvud-halscancer. Hon ser att proteinet WRAP53β verkar lovande.