-
En överenskommelse mellan Region Östergötland och ett 40-tal idéburna organisationer ska fördjupa samverkan och bidra till lösningar på dagens och framtidens samhällsutmaningar. Överenskommelsen blir ett slags kontrakt mellan regionen och civilsamhället. Igår undertecknades den.
-
Det regionala initiativet för jordbruksutveckling Agtech 2030 i Östergötland får finansiering av Vinnova i tio år. Satsningen ingår i programmet Vinnväxt som en del i att stärka ledande regionala innovationsmiljöer.
-
Att hoppa av skolan riskerar att leda till ett livslångt utanförskap. Projektet #jagmed har i tre års tid drivits av regioner och kommuner i Östra Mellansverige i syfte att motverka skolavhopp. Nu är det dags att summera resultaten.
-
Nu närmar sig årets höjdpunkt för alla som är intresserade av entreprenörskap och innovation – East Sweden Innovation Week. Mellan den 5 och 11 november arrangeras närmare 30 olika evenemang i hela länet. Gemensamt har de perspektiven innovation, entreprenörskap och hållbarhet.
-
Region Östergötland ligger i topp med en helt fossilfri kollektivtrafik och minskad användning av energi i sina lokaler med en femtedel åren 2009-2017. Det visar årets Öppna jämförelser av miljöarbetet i regioner och
-
Östergötland har av den världsomfattande organisationen Green Destinations blivit utnämnd till en hållbar besöksdestination, och placerar sig bland de främsta hundra i världen. I går tog Visit Östergötland emot diplomet under Global Green Destinations Conference i Nijmegen i Nederländerna.
-
Linköpingsgruppen One off med koreografin Black illusion är årets regionala vinnare i koreografitävlingen Skapa Dans.
-
Nu startar Smart Kompetens i Östra Mellansverige i samarbete mellan fem regioner. Projektet syftar till att stärka kompetensen hos anställda inom industriföretag i Östra Mellansverige och öka företagens tillgång till arbetskraft med rätt kompetens.
-
Nu har årets kulturstipendiater utsetts av Region Östergötland. – Tanken med de här stipendierna är både att uppmärksamma konstnärernas arbete och att stimulera till fortsatt utveckling av kulturen. Därför känns det bra att årets stipendiater är verksamma inom så många olika av kulturens områden, säger Eva Andersson (S), regionfullmäktiges ordförande
-
Region Östergötland har tagit fram en strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen. I dag den 17 augusti hålls ett seminarium på Vreta Kluster där branschföreträdare, politiker, myndigheter, och andra aktiva i frågan i samhället bjuds in för att samtala och lämna synpunkter.
-
Vad finns att se och uppleva i Östergötland för en turist och hur tar vi hand om våra gäster på bästa sätt? Nu finns en webbaserad utbildning där man kan förbättra sig som ambassadör för länet.
-
Värmen och torkan i Östergötland har orsakat en akut brist på foder för betande djur. Region Östergötland ser positivt på att insatser görs och ska se över vad de egna verksamheterna kan bidra med.
-
I går invigdes en ny spännande sträcka på Östgötaleden där natur möter kultur. På ”AnnaGerdas slinga" möts vandraren av citat från Gerda Anttis böcker illustrerade av Anna Helldorff.
-
Östgötsk falafel och bönpasta kan bli nya närproducerade rätter om ett regionalt utvecklingsprojekt faller väl ut. Nu odlas den proteinrika åkerbönan på försök i Vreta Kluster för att sedan testas av livsmedelsindustrin.
-
Vid en prisutdelning på Mälardalsrådets Storregionala Almedalsmingel i veckan utsågs projektet #jagmed till årets Mälardarling.
-
Högskolornas geografiska placering och inriktningar i utbildningarna har stor betydelse för den regionala arbetsmarknaden. Det visar en rapport som de sju länen i Mälardalsrådets samarbete "En bättre matchning" nyligen har släppt.
-
Artificiell intelligens (AI) och digitala vårdcentraler. Avhopp från gymnasiet och visualiseringen av kvinnors underliv. Det är exempel på vad Region Östergötland kommer att diskutera under politikerveckan i Almedalen. ”Vi har ett spännande och varierat program i år”, säger regiondirektör Krister Björkegren.
-
Nu har regeringen gett klartecken till nya investeringar inom infrastruktur i Region Östergötland under åren 2018-2029. Satsningar ska göras bland annat på ökad framkomlighet och trafiksäkerhet, och utbyggnad av större omstigningshållplatser i kollektivtrafiken. Nya resecentrum planeras i Norrköping och Linköping.
-
I dag visar det hälsofrämjande arbetet i Region Östergötland upp sig internationellt på en folkhälsokonferens i Bologna. Tobakspreventivt arbete, hälsoguider i Boxholm och strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu ska inspirera kollegor från hela världen.
-
I dagarna har de första musslorna skördats från musselodlingen vid Inre Kärrö i Sankt Annas skärgård. Odlingen, som startade 2016 och drivs av Vattenbrukscentrum Ost, är en del av ett EU-projekt som leds av Region Östergötland.
-
Strukturfondpartnerskapet Östra Mellansverige har beslutat att tilldela fem östgötska projekt 132 miljoner i EU-stöd.
-
Nu är det klart vad som blir årets östgötska bakverk och konsthantverk och vem som är årets landsbygdsstipendiat. Priserna delas ut inför Östgötadagarna den 1-2 september.
-
Region Östergötland är från och med 2018 medlem i Geodatasamverkan, som ger regionens verksamheter avgiftsfri tillgång till geodata. Det är en överenskommelse som innebär att regioner, landsting, statliga myndigheter och kommuner får tillgång till ett samlat utbud.
-
Nu startar ett projekt som ska utveckla lösningar för att förbättra den offentliga logistiken med hjälp smarta uppkopplade produkter och system, även kallat IoT (Internet of things). Projektet har i dagarna tilldelats 12 miljoner kronor i stöd från Vinnova och involverar ett stort antal aktörer i länet, både företag och myndigheter.
-
Linköping är värd för det europeiska nätverket SERN:s årliga konferens som hålls i Sverige den 17 till 19 maj. Nätverket är ett samarbete mellan kommuner och regioner i Sverige och regionen Emilia Romagna i Italien.
-
Har du idéer som kan utveckla Östergötland och bidra till regional tillväxt? Då kan du söka projektmedel hos Länsstyrelsen i Östergötland.
-
Nu har filmskapare i Östergötland möjlighet söka regionalt filmstöd. Den 1 maj går ansökningstiden ut och som mest kan man få 50 000 kronor från Film i Öst.
-
78,7 procent av hushållen i Östergötland hade tillgång till bredband på 100 Mbit/s i oktober 2017, vilket är en ökning med 4,1 procent. Snittet för riket är 78,5 procent. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2017.
-
Vilket värde har EU:s regionalpolitik och finansiering från strukturfonder för Östergötland och grannregionerna i Östra Mellansverige? Den frågan har i dag varit i fokus under en konferens i Norrköping. Konferensen ingår i EU-kommissionens initiativ "Europe in My region".
-
Grön pilgrimsvandring och #Utflykta är sådant som ska locka turister till Östergötland framöver. Det är några av satsningarna som Visit Östergötland presenterade på Besöksnäringens dag i Linköping.
-
Känner du någon eldsjäl på landsbygden, en hobbykonditor eller en konstnär med det lilla extra? Nu är det dags att lämna in nomineringarna till årets östgötska landsbygdsstipendiat, årets bakverk och årets konsthantverk.
-
Nyligen fick Sankt Kors och Region Östergötland medel från Tillväxtverket för sin satsning på ett innovationssystem och en fysisk arena för området avancerade material. Redan innan den fysiska platsen Innovative Material Arena (IMA) står klar möjliggörs utveckling inom området.
-
Region Östergötland har beviljats Vinnovamedel för att bli en ”innovationsmotor” inom e-hälsa. Projektet som är kopplat mot Swedish Medtech får 4,4 miljoner kronor fördelat på tre år.
-
Nu är Region Östergötlands upphandling av ambulansflyg klar. Regionen tecknar avtal med tre bolag: H-bird Aviation Services AB, Babcok SAA FW AB och Grafair Flight Management AB.
-
På onsdagen var det fullt hus på Vreta Kluster, företagsparken för det gröna näringslivet i Östergötland. Dagen gick helt i matens tecken – hur vi i Sverige och i Östergötland ska öka produktionen av livsmedel.
-
Nu finns det möjlighet för företagen i Östergötland att söka pengar för att utveckla sin marknad internationellt eller genom en digital transformation.
-
Östgötadagarna äger rum den 1-2 september. Evenemanget lockar över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden och ger medverkande aktörer tillfälle att visa upp sin verksamhet.
-
Den 2 februari samlas politiker, ekonomer och infrastrukturexperter i Malmö för att delta i den nationella konferensen ”Byggstart Sverige”, som arrangeras för andra gången. I fokus för konferensen är en av svensk samhällsplanerings mest brännande frågor - Hur ska den nya höghastighetsjärnvägen finansieras?
-
I dag antog Trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland en länstransportplan för regional transportinfrastruktur för länet åren 2018-2029. Totalt ska 1,4 miljarder kronor fördelas på olika infrastrukturobjekt i Östergötland.
-
I dag kom beskedet att Tillväxtverket beviljar EU-stöd för utvecklingen av ett innovationssystem samt en fysisk miljö för området Avancerade Material. Den fysiska innovationsmiljön kallas ”Innovative Materials Arena” (IMA) och planeras i anslutning till Linköpings flygplats. Totalt är stödet på 3,9 MSEK, vilket är hälften av den totala budgeten.
-
Nu finns en färsk årsöversikt som ger en överblick över vad som är på gång i EU ur ett östgötskt perspektiv under 2018. Översikten fångar sådant som kan intressera olika aktörer i Östergötland.