Region Östergötland

VFU Klinisk mikrobiologi i Linköping

Välkommen som student till oss på klinisk mikrobiologi på Universitetssjukhuset i Linköping. Vi hoppas att dina veckor hos oss ska bli trevliga och givande.

Studerande

Varje termin tar vi emot studerande för verksamhetsförlagd utbildning från Biomedicinska analytikerprogrammet (BMA), Biomedicinsk analytiker 60 högskolepoäng (BMX) och Läkarprogrammet K6.

Förberedelser och introduktion

Innan du börjar hos oss är det bra om du repeterar dina kunskaper inom mikrobiologi och infektionssjukdomar. Då kommer du snabbare in i arbetet och kan få ut så mycket som möjligt av din VFU.

Den första dagen börjar vi klockan 8.00 med ett informationsmöte. Då ges en kort introduktion om klinisk mikrobiologi och hur vi arbetar här. Du får träffa din handledare, presentera dig och berätta vad du har för förväntningar på din VFU-tid hos oss. Skicka gärna din inlärningsplan till oss innan du börjar här.

Hos oss använder vi inte klockor, ringar eller armband och långt hår ska vara uppsatt. Tänk på att inte använda parfym, rakvatten eller andra starkt doftande produkter hos oss på grund av allergier hos medarbetare. Du får gärna höra av dig om du har frågor eller vill ha mer information om något.

Så här arbetar vi

På klinisk mikrobiologi, som är ett ackrediterat laboratorium, utförs diagnostik av mikroorganismer som kan orsaka infektioner; bakterier, virus, svampar och parasiter. De analyser som används för påvisande av smittämnen i patientprov innefattar odling med påföljande analyser, detektion av antigen eller antikroppar, och nukleinsyrapåvisning. Förutom den analytiska verksamheten har vi också en stor substratavdelning som tillverkar det mesta av de medium och plattor vi använder.

På vår klinik arbetar läkare med specialistkompetens inom klinisk bakteriologi och klinisk virologi, biomedicinska analytiker, biologer, ingenjörer, undersköterskor och vårdadministratörer. Vid sidan av den kliniska rutinverksamheten bedriver vi också forskning och utbildning.

Praktisk information

Du hittar oss i hus 420, Labb-ettan, på plan 9 (ingång 65) och 10 (ingång 64). Vår provmottagning ligger ovanför kafeterian Deli Marche (Cellskapet). Våra arbetstider är 7.30-16.00, men första dagen börjar vi klockan 8.00. 

Kontaktuppgifter

Vita Kholod, huvudhandledare
Telefon: 010-103 32 67
Vita.Kholod@regionostergotland.se