Region Östergötland

VFU Klinisk kemi primärvård

Välkommen som student till oss inom klinisk kemi, primärvård. Vi bedriver verksamhet på vårdcentralslaboratorier över hela Östergötland, och arbetar nära de andra yrkeskategorierna på vårdcentralen. Hos oss får du insyn i hela vårdkedjan; från patient via provanalys, till diagnos.

Studerande

På vårterminen tar vi emot studenter från kandidatprogrammet till biomedicinsk analytiker och från och med 2018 har vi kompletteringsutbildningen till biomedicinsk analytiker ute hos oss på hösten. Båda utbildningarna innefattar ordinarie och fördjupad VFU. Ibland tar vi också emot studenter från andra lärosäten

Förberedelser och introduktion

Inför VFU:n har vi ett informationsseminarium där vi bland annat ger dig praktisk information, vad vi förväntar oss dig som student, hur du skriver en lärandeplan, hur du ska använda loggbok/loggblad/utgångspunkter samt hur vi gör bedömningar med mera. Första dagen kommer du och din handledare att gå igenom ditt schema, din inlärningsplan samt prata om vad vi förväntar oss av dig och vad du förväntar dig av oss. Skicka in din inlärningsplan innan du börjar så kan din handledare förbereda sig.

Så här arbetar vi

Klinisk kemi, primärvård bedriver laboratorieverksamhet på majoriteten av länets vårdcentraler, så du kan få praktikplats över hela Östergötland. Laboratorierna har öppet dagtid på vardagar. På laboratoriet arbetar biomedicinska analytiker, biologer, undersköterskor och medicintekniska assistenter i nära samarbete med de andra yrkesgrupperna på vårdcentralen. På primärvårdslaboratorierna möter vi dagligen patienter. Ofta tar vi blodprover men vi tar också emot andra typer av prover, till exempel avförings- och urinprover. En del prover analyserar och besvarar vi på plats medan andra prover skickas vidare till något av sjukhusens laboratorier. Vår verksamhet är ackrediterad vilket innebär att vi har ett väl utvecklat kvalitetssystem med interna och externa kontroller, där vi regelbundet gör avstämningar för att uppehålla en hög kvalitet.   

Praktisk information

Vi vill att du har korta fingernaglar utan nagellack när du är hos oss och att du sätter upp håret om du har långt hår. Tänk på att inte använda parfym, rakvatten eller andra starkt doftande produkter och tänk också på att vara noga med din personliga hygien. I alla vårdcentralers kök finns kyl och frys samt mikrovågsugn för att värma medhavd lunchlåda. Du får gärna höra av dig till någon av oss huvudhandledare (se nedan) om du har frågor eller vill ha mer information om något.

Kontaktuppgifter

Karolin Eriksson, huvudhandledare klinisk kemi, primärvård: karolin.eriksson@regionostergotland.se
Linda Tillmar, huvudhandledare klinisk kemi, primärvård: linda.tillmar@regionostergotland.se