Region Östergötland

Annan användbar information

Öppettider för bank

Bankerna i Sverige har normalt öppet måndag till fredag mellan klockan 10-15.

En del har också extra öppettider senare på eftermiddagarna minst en dag per vecka.

Klä dig rätt

Vädret i södra delarna av Sverige är kallt från november till mars. Man behöver vinterkläder (jacka, vantar, varma skor, etc.) under den delen av året.

El

I Sverige används 230V AC, 50 Hz.

Lokala transporter

Kollektivtrafiken drivs lokalt av Östgötatrafiken som hanterar transporter med bussar, tåg och spårvagnar. Du hittar mer information om biljetter och reseplanerare på Östgötatrafiken.

https://www.ostgotatrafiken.se/

Du kan inte köpa din biljett direkt hos chauffören. Du behöver köpa din biljett via Östgötatrafikens kontor, Pressbyrån eller andra affärer som visar Östgötatrafikens symbol. Du kan också köpa biljett via sms (om du har ett svenskt mobilnummer). Vissa regionala bussar och flygbussar tillåter betalning med kreditkort direkt på bussen, eller så kan du köpa biljett i förväg via internet.

Nyheter

SR International är den internationella och multikulturella delen av statsägda nationella radion Sveriges Radio. Du kan också gå in på The Local för att läsa nyheter om Sverige på engelska.

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=166

https://www.thelocal.se/

Telefon

De flesta människor använder sig dagligen av sin mobiltelefon. Om man vill ordna ett fast abonnemang, behöver man ha ett svenskt personnummer. Du kan också köpa ett svenskt SIM-kort/kontantkort till din telefon. Landskoden för att ringa till Sverige är 46. Riktnummer för Linköping är (0)13, för Norrköping (0)11 och för Motala (0)141. För att ringa utomlands från Sverige, slå 00 följt av landskoden för landet du ringer till.

Offentliga helgdagar

En lista för viktiga helgdagar i Sverige kan du hitta på Sweden.se. De flesta svenskar är lediga på de offentliga helgdagarna.

https://sweden.se/

Tid

GMT +1. Tid skrivs enligt det Europeiska systemet. Till exempel, kl. 2 på eftermiddagen skrivs 14.00.

Sommartid används, dvs. att tiden ställs fram 1 timme kl. 2 på natten den sista söndagen i mars och ställs tillbaka till normal tid kl.2 på natten sista söndagen i oktober. Datum skrivs i ordningen: år-månad-dag, dvs. 12 oktober 2017 skrivs 2017-10-12 (eller bara 171012), eller12/10 2017. Amerikanska besökare ska vara extra uppmärksamma att 12/10 betyder inte 10:e december.

Köra bil i Sverige

I Sverige kör vi som i de flesta Europeiska länder på höger sida av vägen. Du behöver alltid ha med dig ditt körkort när du är ute och kör bilen.

De flesta körkort från icke EU/EES-länder (förutom Japan och Schweiz) gäller i Sverige i ett år. Detta kan förlängas ytterligare ett år. Därefter behöver du skaffa ett svenskt körkort. Läs mer om detta på Transportstyrelsen > > >

Hälso- och sjukvård

Det finns lokala Vårdcentraler på flera platser i både städerna och på mindre orter i Östergötland. För mer information gå in på https://www.1177.se/Ostergotland/ .

Sjukvårdsrådgivningen (telefonnummer 1177), är en dygnetruntöppen rådgivning inom hälso- och sjukvården där man kan ta del av information och rådgivning från en legitimerad sjuksköterska.

Vid akutfall och nödsituation ska du alltid ringa telefonnummer 112.

Det är larmnumret för att nå ambulans, polis och brandkår. När du ringer larmnumret kommer du att bli ombedd att beskriva vad som har hänt och var du befinner dig.

Icke receptbelagda mediciner som huvudvärkstabletter och hostmedicin, säljs på apotek, i vissa affärer och på bensinstationer. Starkare mediciner så som antibiotika behöver skrivas ut på recept från en läkare vid ett besök på vårdcentralen eller sjukhuset. Dessa recept kan bara hämtas ut på ett apotek.

På flera platser i städerna och på de flesta mindre orterna finns en tandläkarklinik (Folktandvården). Oftast ligger de i direkt anslutning till en Vårdcentral. Det finns också en mängd privata tandläkarkliniker. Tandvårdskostnaderna är delvis subventionerade om du är registrerad hos det svenska socialförsäkringssystemet (bara om du är folkbokförd). Läs mer om tandvård här > > >