Region Östergötland

Sjukvård

Sjukvård i Sverige kan vara kostsamt om du inte har en sjukförsäkring. Kontrollera din sjukförsäkring i hemlandet och vad som gäller innan du lämnar landet.

Om du vill läsa mer om sjukvården i Sverige, kan du gå in på Försäkringskassan eller 1177 Vårdguiden för att läsa mer.

EU-medborgare 

För att få sjukvård i Sverige behöver du ha ett europeiskt sjukförsäkringskort utfärdat i ditt hemland.

Du behöver ha med dig ditt kort när du söker sjukvård i Sverige för att visa att du har en sjukvårdsförsäkring. Har du inte detta får du stå för alla kostnader själv.

Rätten till förmåner (exempelvis sjukpenning, föräldrapenning) genom det svenska socialförsäkringssystemet, varierar beroende på om du är anställd och betalar skatt i Sverige eller inte. För att få ta del av dessa förmåner behöver du vara folkbokförd i Sverige och vara registrerad hos Försäkringskassan.

Icke EU-medborgare 

Om ditt uppehållstillstånd är för kortare period än ett år, kommer du inte att få något svenskt personnummer utan istället utfärdas ett samordningsnummer.

Då du inte är berättigad till vård genom det svenska socialförsäkringssystemet, behöver du ordna en sjukförsäkring på egen hand innan du anländer till Sverige.

Om ditt uppehållstillstånd gäller för längre period än ett år, är du berättigad till vård genom det svenska socialförsäkringssystemet. Du behöver dock ansöka om ett svenskt personnummer hos Skatteverket och registrera dig hos Försäkringskassan. Det är bra att ha någon form av rese-/sjukförsäkring från hemlandet som gäller för den första tiden i Sverige, då det kan ta lite tid innan du är registrerad i alla system.