Region Östergötland

Medarbetare berättar

Här möter du några av våra medarbetare som berättar om hur det är att jobba i Region Östergötland.

I filmerna möter du bland andra Kerstin, akutläkare, Peter, undersköterska, Maria, operationssjuksköterska, Josefin, AT-läkare och Per, IT-tekniker. Lina, Sammy och Emli, nedan, är tre medarbetare hos oss som berättar om sina karriärval. Lina är barnmorska och jobbar på förlossningen och Sammy är ST-läkare i internmedicin, Emil är läkare på Vårdcentralen Mjölby. 

Filmerna är inspelade före pandemiutbrottet. Flera försiktighetsåtgärder är införda sedan dess. Vi tar till exempel inte våra patienter i hand även om händerna är grundligt tvättade och spritade.

 

 

 

 

 


Se fler medarbetarporträtt på vår Youtube-kanal > > >

 

Alexandra Rödjevi, fysioterapeut på strokeenheten vid Lasarettet i Motala, om sitt jobb:

Alexandra Rödjevi

"Det här är mitt första jobb och det är jättespännande. Min främsta uppgift är att bedöma patienternas funktionsförmåga och träna nedsatta förmågor. Jag träffar människor i olika åldrar och med olika livsöden. En del patienter är svårt drabbade av sin stroke och behöver träna längre, medan andra kan skrivas ut samma dag. Jag tycker om att träna, är intresserad av anatomi och har alltid vetat att jag ska jobba med människor. Därför läste jag det treåriga fysioterapeutprogrammet på Linköpings universitet. Jag har själv gått hos fysioterapeut inom Region Östergötland efter en idrottsskada och hon är fortfarande en stor inspiration för mig.

Det bästa med mitt jobb är att vi jobbar i team, arbets- och fysioterapeuter jobbar nära varandra. Vi har bra stämning i personalgruppen och jag har fina kollegor som är lyhörda för varandra. Som arbetsgivare är Region Östergötland trygg och stabil. Det finns stora möjligheter att testa olika områden inom sitt yrke."


Maria Tollsten, arbetsterapeut på rehab väst, om sitt jobb:

Maria Tollsten  
"Jag har jobbat här i elva år och jag har sett fram emot varenda arbetsdag. Region Östergötland är en väldigt bra arbetsgivare, rehab väst ligger i framkant och jag har fantastiska kollegor. Jag arbetar hemma hos patienter tillsammans med LAH och min uppgift är att möjliggöra och underlätta aktivitet så länge som möjligt.

När man jobbar hemma hos människor får man helheten med patienten. Det blir helt andra villkor jämfört med på en vårdmottagning. Det är ett praktiskt arbete som går ut på att lösa problem tillsammans. Oftast måste det gå snabbt och det är en del i utmaningen. För att kunna hjälpa till på bästa sätt är det viktigt att sätta sig ner och lyssna, få bekräftelse på att jag förstått rätt och sedan kunna göra rätt insats för just den personen. Det är personcentrerad vård. Jobbet är väldigt varierat och ingen dag är den andra lik. Jag uppskattar att det finns möjligheter att utvecklas inom min profession och att jag får förtroende att styra mitt eget arbete."


Alexandra Xufre Vieira, specialistläkare på Vårdcentralen Vadstena, om sitt jobb:

ett glatt gäng med vårdpersonal och en porträttbild på en specialläkare

"Jag utbildade mig i Tjeckien och har precis påbörjat min specialisttjänstgöring efter att ha vikarierat som underläkare på vårdcentralen under ett år. Alla är så underbara här, det är en fantastisk miljö att jobba i. Jag växte upp i Portugal och hade inte jobbat i Sverige tidigare så jag var lite orolig, bland annat för att min svenska inte var perfekt. Men jag har fått jättemycket stöd och det kändes självklart att stanna.

I primärvården följer vi patienten, jag vet vem personen är och det blir mer personligt. Jag blir glad när patienter kommer tillbaka och tackar. Det var därför jag började inom medicin, för att få människor att känna sig trygga och för att hjälpa till i samhället.
Jag oroar mig inte för framtiden och känner säkerhet på mitt jobb. Min arbetsgivare är rättvis och fördelar tid och patienter på ett balanserat sätt för att jag ska hinna allt. Jag uppskattar omtanken extremt mycket och kan definitivt rekommendera Region Östergötland till andra.”


Lina Broberg, barnmorska på förlossningen på US i Linköping, om sitt jobb

en bild på lina som är barnmorska och en förlossningsbild med dockor  
"Jag har vetat sen gymnasiet att jag skulle bli barnmorska. Jag köpte tidningen Vi föräldrar - inte för att jag ville bli förälder, utan för att jag var förlossningstokig. Det som är häftigt är att det finns inga vanliga dagar och det tilltalar mig. Det kan vara inga patienter alls eller helt fullbelagt, svårt sjuka till helt friska kvinnor. Spannet är oerhört stort. Jobbet går ut på att ge en säker vård till mamman och barnet plus en positiv förlossningsupplevelse.

Framför allt tycker jag om att inte veta vad som väntar och att det går så fort. Det kan bli akut plötsligt och då måste jag använda all min kompetens direkt, både självständigt och i team. Det här är enda utbildningen där man får en dubbellegitimation och det ger ett kompetensbevis. Det här är ett yrke med snabba kast som passar den som gillar akutsjukvård. Jag tycker även att fler killar borde ta chansen och läsa till barnmorska."


Sammy Zwackman, ST-läkare i internmedicin på kardiologiska kliniken på US, snart färdig kardiolog, om sitt jobb: Sammy 

"Det är ett fantastiskt bra jobb. Jag älskar mitt jobb, det är jätteroligt! Sedan termin sex när kliniken började och utbildningen ändrade karaktär har jag aldrig tvekat. Syftet med det vi gör är alltid gott och i många fall lyckas vi med det vi gör. Jag har fått en otroligt högkvalitativ utbildning och träning som bara fortsätter med spets, spets och superspets.

Möjligheterna inom Region Östergötland ser väldigt bra ut. Jag kan jämföra fyra län och det är ett av skälen till att jag valde att byta. Östergötland har en annan inställning och attityd, "ingenting är omöjligt och här vill jag jobba", det gillar jag. Två saker talar till Region Östergötlands fördel, det första är att regionen har framåtanda. Det andra är US ­­­­­­– ett lagom stort sjukhus där alla är extremt trevliga och villiga att lära ut. US har atmosfären av ett litet sjukhus trots att det är ett stort universitetssjukhus."


Emil Kristensson, läkare på Vårdcentralen Mjölby och nyligen avslutad psykiatri-AT på Lasarettet i Motala, om sitt jobb:

Emil Kristenson och ett samtal med en patient 

”Mitt jobb är väldigt varierat och som AT-läkare får man se många olika arbetsplatser. Jag tjänstgjorde bland annat på kirurgisk vårdavdelning och på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Jag valde att förlänga min AT med två månaders extra psykiatri och det är en väldigt bra möjlighet för att testa flera delar inom psykiatrin.

Jag vill kunna gå hem i slutet av dagen och känna att jag har uträttat något. Att vara läkare är väldigt roligt och varje dag är annorlunda. Jag känner mig nöjd när jag gör avtryck hos patienterna och märker att de mår bättre. Under min tid som AT-läkare har jag trivts bra och känt stöd uppifrån. Jag kan varmt rekommendera Region Östergötland till de som vill flytta hit och jobba. Som läkare ser utvecklingsmöjligheterna i regionen bra ut. Det finns ett 50-tal olika specialiteter att välja mellan och allt eftersom man utvecklas med mer kunskap får man också mer ansvar.”