Region Östergötland

"Vi måste jobba vidare och ta hand om våra patienter"

Bild på Amelie Svejdur i sjukhusmiljö

Coronapandemin har utmanat Amelie Svejdur på många olika sätt. Hon har varit med att flytta en verksamhet mer eller mindre över en natt, utbildat oerfarna kollegor att hantera ett okänt virus och samtidigt bidragit till att den vardagliga verksamheten rullar.

- Det har varit utmattande och jobbigt, på samma gång har det varit fantastiskt utvecklande att se vad man själv klarar av, säger hon.

Amelie Svejdur är specialistsjuksköterska på MAVA (medicinsk akutvårdsavdelning) på Universitetssjukhuset i Linköping. Hon har varit på kliniken, som vårdar ett brett spektrum av patienter som hjärtbesvär, andningsbesvär och olika infektioner, i drygt 13 år.
Utöver att arbeta kliniskt med patienter har Amelie varit mycket involverad i utvecklingen av vården på avdelningen, kompetensutveckling hos personalen och hon jobbar som koordinator.
Hon hade många strängar på sin lyra redan innan coronautbrottet i mars 2020.
- Ja, då blev det lite mer att tänka på. Ingen visste vad det var, vad sjukhuset egentligen skulle hantera.

Amelie minns hur telefonen ringde vid 11-tiden en tisdagsförmiddag.
Hon låg och sov för att ladda batterierna inför ett nattskift. En ny intermediärvårdsenhet, för patienter som inte kräver intensivvård men som är för sjuka för att vara på en vårdavdelning, för covidpatienter hade öppnats och nu skulle platserna utökas. Snabbt.

Det var MAVA:s intermediärvårdsenhet MOA (medicinsk observationsavdelning) som skulle flytta upp och förstärka. Amelie var en av nyckelpersonerna som på 48 timmar skulle organisera flytten.
- Vad behöver vi? Hur ska vi utrusta rummen? Vilken personal ska vi ha och vad ska vi lära dem? Hur gör vi för att våra ordinarie verksamhet ska fungera? Det var många frågor.

Många snabba beslut fattades och Amelie fick en central roll i att lära upp medarbetare, både från den interna bemanningsenheten och andra sjukhusenheter, där många inte hade erfarenhet av intermediärvård.
Patienterna de mötte var samtidigt smittade av ett nytt virus det fanns lite kunskap om.
- Samtidigt som jag skulle lära ut till andra var jag tvungen att läsa på och hitta den lilla information som fanns om covid. Jag pratade med läkare, läste hos Folkhälsomyndigheten och lusläste alla nyhetskanaler som finns.
- Vi kan ju grunderna i hur en svårt sjuk patient beter sig, men det var lite av en chock att se hur snabbt en patient med covid kunde bli dålig, och då menar jag jättedålig, säger Amelie Svejdur.

Hur har det här året varit, för dig?
- Utmattande, mentalt jobbigt….samtidigt otroligt häftigt att få se de som legat länge och varit jättedåliga, att vi tillsammans kunnat vända trenden och få dem friska. Jag har träffat många nya kollegor, med olika kompetenser och erfarenheter och vi har lärt av varandra. Det har varit väldigt utvecklande och roligt.

Vad får du för tankar i huvudet när du tänker på pandemin?
- Hur anpassningsbara vi människor är. Att vi på väldigt kort tid lyckas ställa om och hantera en sådan här situation. Man har fått lite mer respekt för hur skört allting är, att något så stort kan hända så snabbt. Det här har verkligen drabbat hela världen.
- Sen känner jag en ganska stor sorg över jag inte fick göra mitt avslutande arbetspass på den MOA-sal vi hade, säger Amelie som fick se hela MAVA genomföra en större planerad flytt under hösten.

Hur mår du?
- Ganska bra. Lite mentalt trött, då man verkligen hade sett fram mot att pandemin var över och vi skulle kunna gå tillbaka till vardagen på något sätt. Men jag brukar kunna släppa det jobbiga, bara jag får häva ur mig lite. Min sambo har fått höra en del, han förstår inte alltid vad jag säger men han lyssnar….sen har jag har en mamma inom vården också som förstår och som jag kan vända mig till.
- Samtidigt är vi i en bransch där det inte finns så många alternativ. Vi måste jobba vidare och ta hand om våra patienter. Så enkelt är det.

Namn: Amelie Svejdur
Yrke: Specialistsjuksköterska på MAVA (medicinsk akutvårdsavdelning), Universitetssjukhuset (US), Linköping