Region Östergötland

”Man har nog gått igenom alla känslor”

Porträtt av Maj Bergendahl

I maj drabbades undersköterskan Maj Bergendahl på medicinska akutvårdsavdelningen på Lasarettet i Motala av covid-19.
– Jag behövde aldrig söka sjukhusvård, men jag kan känna igen mig i den ångest som många patienter har av att inte få luft, säger hon.

På Lasarettet i Motala fick man in sina första patienter med covid-19 i mitten på mars förra året. Här vårdas covid-patienter som inte behöver intensivvård. När en högre vårdnivå krävs flyttas de till US i Linköping.

– Det har varit tunga perioder under både våren och inte minst under vintern, säger Maj Bergendahl. Vi har fått slita hårt för att hinna med att ta hand om patienterna som behövde mycket omvårdnad. Många gånger känner man sig otillräcklig, man räcker inte till helt enkelt. Och några patienter har fastnat litet extra på näthinnan, man funderar på hur det gick för dem.

Själv blev Maj sjukskriven i tre veckor med covid-19. Och överlag tycker hon att det har varit ett tufft år med mycket känslor.

– Man har nog gått igenom alla känslor under den här perioden. För det första var det många frågor runt pandemin när man började läsa om den. Allt var ju nytt, det var mycket runt våra rutiner för att skydda både oss i personalen och patienterna som var oklart. Det var mycket oro första tiden.

Att ständigt behöva jobba i skyddsutrustning har också det varit en utmaning.

– Varmt. Det är oerhört varmt att jobba i den, och det tar ju tid att ta av och på den. Jobbar man lite längre med en patient så känns det som man andas samma luft hela tiden i munskyddet och man svettas något oerhört hela tiden.

– Jag har nog aldrig tidigare uppskattat det så mycket att få komma ut och andas frisk luft. Nu kan jag längta efter det på jobbet.

Namn: Maj Bergendahl
Yrke: Undersköterska medicinska akutsjukvådsavdelningen, Lasarettet i Motala